KRALI STRUJU IZ DRAŽINE KUĆE DA BI RUDARILI KRIPTOVALUTAMA! Ravnogorci ispričali kako su prevaranti "radili"
Kuća odakle su uzimali struju za rudarenje, Foto: RINA

šok

KRALI STRUJU IZ DRAŽINE KUĆE DA BI RUDARILI KRIPTOVALUTAMA! Ravnogorci ispričali kako su prevaranti "radili"

Rudaranje za kriptovalutama sve je češće u Srbiji, a da bi bilo uspešno neophodna je specijalizovana računarska oprema koja košta i do nekoliko hiljada evra i enormno velike količine električne energije

Objavljeno:

Za nesvakidašnju krađu struje u Dražinom domu u centru Ivanjice osumnjičena su tri muškarca, a oni se terete da su izvršili krivično delo protiv imovine.

Kako se sumnja,oni su postavili opremu za rudaranje kriptovalutama i na taj način potrošili oko 55.000 kilovata struje čija je materijalna vrednost preko 20.000 evra.

- Brojilo u Dražinom domu nije prijavljeno i ne postoji u sistemu EPS-a. To su znali i iskoristili besplatnu struju, koja im je bila neophodna kako bi ostvarili korist imajući u vidu koliko električne energije je potrebno za rudaranje kriptovalutama - izjavio je za RINU Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika opštine Ivanjica i čovek koji je prvi otkrio ovu neobičnu krađu u centru opštine.

Dražin dom je u vlasništvu opštine Ivanjica, ali je dat na korišćenje Ravnogorskom pokretu. Njegovi članovi ne žele da daju izjave dok se istraga ne završi. Pretpostavlja se da je rudaranje kriptovalutama trajalu u rasponu od šest do sedam meseci. Oprema je bila stavljena na dve palate, kontrolisana je preko daljinskog upravljača.

- Opština Ivanjica konkretno nije oštećena, ali je ovo velika sramota i bezobrazluk onih koji su se usudili na ovaj potez. Rudaranje nije zabranjeno, ali svi znamo koliko to košta i zato je nezamislivo da se radi o tuđem trošku - rekao je predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Rudaranje za kriptovalutama sve je češće u Srbiji, a da bi bilo uspešno neophodna je specijalizovana računarska oprema koja košta i do nekoliko hiljada evra i enormno velike količine električne energije.

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.