MILIONSKA PREVARA! Falsifikovani su E-RECEPTI u jednom Domu zdravlja, budžet Srbije debelo oštećen
Ilustracija, Foto: Printscreen

šok

MILIONSKA PREVARA! Falsifikovani su E-RECEPTI u jednom Domu zdravlja, budžet Srbije debelo oštećen

Nakon prikupljene relevantne dokumentacije, krivičnu prijavu Ministarstvo zdravlja dostavlja Tužilaštvu na dalju nadležnost i odluku

Objavljeno: 16:39h

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja Srbije ustanovio je da su u Domu zdravlja u Donjoj Gušterici kod Prištine propisivani falsifikovani elektronski recepti za izdavanje lekova "genotropin" i "norditropin", čime je izvršeno više krivičnih dela i naneta šteta budžetu od gotovo 46 miliona dinara.

- Svi propisani eRecepti su falsifikati i na ovaj način izvršeno je više krivičnih dela i naneta šteta budžetu Republike Srbije u do sada utvrđenom iznosu od 45.936.830,61 dinar i pribavljena protivpravna imovinska korist licima koja su učestvovala u realizaciji propisivanja i preuzimanja lekova, fakturisanja i plaćanja po fakturama, navode iz antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja u dopisu dostavljenom RTS-u.

Nakon prikupljene relevantne dokumentacije, krivičnu prijavu Ministarstvo zdravlja dostavlja Tužilaštvu na dalju nadležnost i odluku.

Dodaju da su antikorupcijskom timu Ministarstva zdravlja dostavljene prijave roditelja u kojima navode da su u Domu zdravlja Donja Gušterica zloupotrebljeni lični podaci njihove dece i u više navrata propisivani hormoni rasta - lekovi "genotropin" i "norditropin" - sa dijagnozom E23.0 (patuljasti rast).

Iz antikorupcijskog tima su preneli da je detaljnim proverama i analizom medicinske dokumentacije utvrđeno da su lekovi hormoni rasta propisivani u Domu zdravlja Donja Gušterica na eReceptima na ime 892 pacijenta u količini od 1.432 kutije injekcija "genotropin" i "norditropin", u periodu od 2019. do jula 2021. godine i da je to činilo četiri lekara Doma zdravlja.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.