"RITOPEK 2" KOD SPUŽA? Belivuk sejao smrt i po primorju, uloga policije bila posebno SUMNJIVA!
Veljko Belivuk, Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

STRAŠNO

"RITOPEK 2" KOD SPUŽA? Belivuk sejao smrt i po primorju, uloga policije bila posebno SUMNJIVA!

Prema krivičnoj prijavi, najprljaviju ulogu u ovom zločinu imao je Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera, jednog od vođa "kavačkog klana"

Objavljeno:

Istraga, koju je u Crnoj Gori pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo protiv Veljka Belivuka (36), Marka Miljkovića (30), Nebojše Jankovića (50) i Radoja Živkovića (35), izazvala je pravi politički zemljotres u ovoj državi.

Četvorka se sumnjiči da je 14. oktobra prošle godine, u okolini Danilovgrada, ubila Barane Damira Hodžića i njegovog šuraka Adisa Spahića i otela, a dva meseca kasnije i pomogla u likvidaciji Mileta Radulovića.

Prema krivičnoj prijavi, najprljaviju ulogu u ovom zločinu imao je Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera, jednog od vođa "kavačkog klana". Osim toga, Živkovićevo ime je i na krivičnoj prijavi protiv ovog klana, na kojoj su i Zvicer i Slobodan Kašćelan, a zbog otmice i ubistva Podgoričanina Nikole Stanišića (iako imaju isto ime i prezime nije reč o sinu Ranka Stanišića Dilingera). Živković je, međutim, mesecima u bekstvu.

Ovaj Zvicerov rođak je, kako se navodi u prijavi, iskoristio Hodžićevo poverenje i namamio ga u svoju kuću, smeštenu između Danilovgrada i Spuža. NJega je dovezao šurak Adis Spahić, a uskoro im se pridružio i Mile Radulović. Ono što nisu znali je da im je spremljena klopka. Ilegalno su nekoliko dana ranije u Crnu Goru stigli Belivuk, Miljković i Janković.

Prema nalazima istrage, Belivuk je pucao u glavu Hodžiću i ubio ga. Nakon što su ubili Hodžića i Spahića, nepoznati članovi ove kriminalne organizacije uklonili su tragove. Oprali su krv sa zidova, promenili podove, a tela zakopali na nepoznatoj lokaciji. Radulovića su iskoristili da tog dana preko zaštićene aplikacije "Skaj" u Beogradu namame Lazara Vukićevića, koga su ostali pripadnici Belivukove i Miljkovićeve grupe ubili iste večeri u Ritopeku.

Crnogorci su kao organizatore ove kriminalne grupe označili Belivuka i još jednu neidentifikovanu osobu, ali se sumnja da je reč o Zviceru, koji je poput svog rođaka Živkovića, u bekstvu.

- Zasada nepoznati, drugi organizator birao je žrtve koje je trebalo da budu likvidirane, obezbeđivao materijalna sredstva za izvršenje krivičnog dela, određivao vreme, mesto i način izvršenja krivičnih dela, prikupljao podatke o kretanju pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija koje treba lišiti života - navodi se u saopštenju SDT.

Posle zločina, Belivuk je poslao poruku da su ubili "Kasapa i zeta, a da su oteli M.". Kako je utvrđeno, Hodžiću su tokom komunikacije preko "skaja" dodelili nadimak Kasap, Spahiću "zet", a M. je Mile Radulović, odnosno Mile Kapetan.

Inače, saopštenje SDT je usledilo dva dana posle teksta objavljenog u "Novostima" u kome je navedena sumnja da su Belivuk i Miljković ubili Hodžića i Spahića. Na jednom mestu u optužnici, koju je podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, navodi se poruka koju je tog dana Miljković poslao preko "Skaja".

U 22 sata i 17 minuta, 14. oktobra 2020. godine Marko Miljković ekipi u Ritopeku šalje poruku:

- Ništa mi draže nema nego što smo Lazu odradili, znači, brate, ja ne mogu da ti opišem, vidi, odrali smo Lazu, odrali smo Kasapa, odrali smo "zeta" i evo ga "Kapetan" i njega ćemo da oderemo za koji dan, znači burazeru četvorka danas, ubili smo ih i to sve ključni.

Tokom jučerašnjeg dana reagovale su brojne političke partije u Crnoj Gori. Predsednik DNP i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević javno se zapitao kako je moguće da Belivuk i njegova grupa "u ovoj zemlji imaju svoj Ritopek, ako ih sve vreme prate Zoran Lazović i njegov policijski tim? Ili ih nisu dobro pratili ili su radili zajedno?".

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić podsetio je da "nas je tadašnji pomoćnik direktora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović na pres-konferenciji za novinare, krajem januara ove godine ubeđivao da Crna Gora nema razloga da strahuje od prisustva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na našoj teritoriji, da oni nisu neprijatelji Crne Gore, da ih inspektori Sektora kojim je rukovodio drže na oku 24 časa i da će ih sprečiti u svakom pokušaju sprovođenja kriminalnih aktivnosti".

- Danas saznajemo da se osnovano sumnja da su oni mesecima pre toga, upravo usred Crne Gore realizovali gnusne zločine, nalik onima koje su, kako čujemo, od nadležnih u Srbiji činili u Ritopeku. Otvaraju se mnoga pitanja, pored onih koja postavljamo već duže vreme, a ona, ponavljam, glase - Ko je monstruoznu grupu ugostio u Crnoj Gori, sa kim su se sve družili, sretali, ko ih je skinuo sa liste lica kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru - istakao je Bečić.

Crnogorska javnost bila je zatečena vešću sa sednice skupštinskog Odbora za bezbednost, održane početkom maja kada je obavljeno kontrolno saslušanje potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i šefa Biroa za operativnu koordinaciju službi bezbednosti, da je Belivuku zabrana ulaska u Crnu Goru stavljena 2018, "skinuta" u januaru 2020. godine.

- Pretpostavljamo ko je skinuo zabranu, mislim da vi manje više znate ko se bavio tim, pominjali ste te ljude - kazao je Abazović, odgovarajući na pitanje predsednika Odbora Milana Kneževića da li ima o tome operativna saznanja, ali i da je sin Zorana Lazovića, Petar, zaposlen u ANB-u, redovno održavao kontakte sa jednim od navodnih šefova "kavačkog klana" Radojem Zvicerom.

Jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, citirao je na "Tviteru" izjavu svog koalicionog partnera Andrije Mandića, u kojoj poručuje da je šef Velje Nevolje u Crnoj Gori Zoran Lazović. Mandić je, inače, izjavio da je, prema informacijama koje ima, pomoćnik u Upravi policije Crne Gore Zoran Lazović dao policijsku zaštitu Belivuku tokom njegovog boravka u Crnoj Gori krajem januara.

Lazović je, tvrdi Mandić, kum i prijatelj tužioca Milivoja Katnića i jedan od najbližih ljudi predsednika Mila Đukanovića:

- Veljko Belivuk nedavno je boravio u Crnoj Gori, gde je, imao bezbednosnu zaštitu. U vreme nove vlasti, izvesni Belivuk, Velja Nevolja, dolazi u Crnu Goru i niko ga ne pretresa. Velja Nevolja, vođa kriminalne bande čiji je šef u Crnoj Gori, a nalazi se na mestu pomoćnika direktora UP, čuvan je štićen na ovim prostorima, a u Nikšiću je obezbeđivao glasove za DPS.

Istražitelji u Crnoj Gori, navodno, proveravaju da li je i zbog čega Petar Lazović, sin doskorašnjeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića, službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) redovno održavao kontakte sa jednim od navodnih šefova "kavačkog klana" Radojem Zvicerom i praktično mu čuvao leđa. Proverava se da li su Lazovići umešani u ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Zvicerovim saradnicima Belivuku i Miljkoviću, koji su dolazili ilegalno i ubijali, što sigurno nisu mogli činiti bez dobre logističke podrške.

Predsednik Kluba poslanika Demokrata i član Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore Boris Bogdanović, takođe je u četvrtak, podsetio na izjavu Zorana Lazovića da "nema potrebe da se strahuje od prisustva državljana Srbije Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja i Marka Miljkovića jer ih inspektori tog sektora drže na oku 24 sata dnevno" i postavio niz pitanja:

- Po čijem nalogu je Veljko Belivuk skinut sa liste lica kojima je zabranjen ulazak u CG? Pored naznačenih svirepih operacija kakve je još zadatke i planove imao klan Belivuka u Crnoj Gori i po čijem nalogu? Ko su pripadnici UP koji su bili zaduženi za praćenje Belivuka 24 sata dnevno? Kod koga je boravio Belivuk tokom posete Crnoj Gori, sa kime se sve od građana Crne Gore i pripadnika bezbednosnih struktura Crne Gore sretao i družio? Ko je tokom posete obezbeđivao Belivuka? Ko je Belivuku bio domaćin kojeg Lazović pominje u svom obraćanju javnosti?

Bogdanović je pozvao da nadležni hitno ispitaju Zorana Lazovića kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa ovim slučajem, a sve iz razloga konačnog razbijanja kriminalnih stega koje crnogorsko društvo drže zarobljenim već 30 godina.

BELIVUK: DEREMO CRNOGORCE

Posle zločina u kući u okolini Danilovgrada, dok ostatak kriminalne ekipe muči i maltretira otetog Lazara Vukićevića, u jednom trenutku preko "skaja" se uključuje Belivuk. Traži da vidi mladog Vračarca i šalje mu sledeću poruku: - Gde si, Laki... znaš da će da te biju toliko, znači da moliš da te ubiju, a imaš sreće što mi ovde (Crna Gora prim. aut.) deremo ove glupe Crnogorce, pa ne možemo mi, jer smo se već spremili da "drk..o k..." od Pljevalja do Beograda...

HELIKOPTER IZ KOTORA

Nebojša Medojević se pre nekoliko meseci obratio otvorenim pismom premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću i direktoru ANB Dejanu Vukšiću. Pored ostaloga, pitao ih je da li imaju saznanja da je jedan službenik Sektora za kriminalistiku i sin jednog od visokih funkcionera policije prisustvovao proslavi 20. januara ove godine u Kotoru, sa pripadnicima "kavačkog klana" Radojem Zvicerom (na slici), Slobodanom, Kašćelanom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

- Imate li saznanja da vazdušna kontrola Srbije u tom periodu nije dozvolila ulazak u njihov vazdušni prostor helikopteru koji je poleteo iz Kotora, sa prijavom da prevoze pacijenta sa ozbiljnim povredama kičme, jer nisu imali potrebna dokumenta.

Sumnja se da je letelica trebalo da omogući povratak Belivuka i Miljkovića.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.