USTAVNI SUD SRBIJE PRESUDIO U KORIST KINESKOG DEMONSTRANTA!
Ustavni sud, Foto: Printscreen/Google streetview

doneta odluka

USTAVNI SUD SRBIJE PRESUDIO U KORIST KINESKOG DEMONSTRANTA!

U decembru 2014. godine u Srbiji je, uoči samita samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, uhapšeno 11 aktivista Falun Gonga, da bi potom bili deportovani iz zemlje

Objavljeno:

Ustavni sud Srbije presudio je u korist aktivista za ljudska prava kineskog Falun Gonga, koji su uhapšeni u Srbiji uoči samita sa Kinom 2014. godine, a zatim i deportovani iz zemlje.Ustavni sud je presudio da je policija nezakonito zadržala mirne protestante, objavljeno je danas na portalu Radia Slobodna Evropa (RSE), koji se poziva na informacije sa Fejsbuk naloga Falun Gonga.

"Kako se vidi u odluci Ustavnog suda u koju je RSE imao uvid, sud je utvrdio da je došlo do povrede prava na slobodu i bezbednost. Sud je takodje dosudio naknadu štete u iznosu od 1.000 evra. Odluka je doneta 8. aprila 2021. godine. Ustavni sud Srbije ne objavljuje sadržaj svojih odluka na zvaničnom sajtu", navodi RSE.

U decembru 2014. godine u Srbiji je, uoči samita samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, uhapšeno 11 aktivista Falun Gonga, da bi potom bili deportovani iz zemlje.

Oni su, kako su se tada izjasnili, nameravali da mirno protestuju za vreme samita u Beogradu radi podizanja svesti o stanju ljudskih prava u Kini, prvenstveno zbog "protivzakonitog progona" Falun Gonga.

Vlasti Srbije prethodno su najavljeni protestni skup Falun Gongovih aktivista zabranile bez objašnjenja, da bi grupu stranaca koji su došli odmah uhapsili zbog toga što su, navodno, hteli da organizuju okupljanje.

"Na hapšenje je reagovao i Amensti internešnal i domaća nevladina organizacija Yukom. Tadašnji predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u EP Edvard Kukan prethodno je zatražio da se odmah oslobode aktivisti koji su pritvoreni u Beogradu", podseća RSE.

RSE navodi da je "Falun Gong organizacija koja promoviše budističku školu meditacije, a njihovi članovi su progonjeni u Kini od 1999. godine", što je od medjunarodne Organizacije za ljudska prava (Human Rights Watch) te godine, ocenjeno kao "očigledno kršenje standarda Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima".

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.