PAKLENI PLANOVI SE OBAVLJAJU: Kako su se Pink panteri združili sa škaljarcima u ratu protiv kavačkog klana?
Policija, Foto: Aleksandra Čolić

kriminal

PAKLENI PLANOVI SE OBAVLJAJU: Kako su se Pink panteri združili sa škaljarcima u ratu protiv kavačkog klana?

Drogu su prodavali lokalnim dilerima iz luksuznih vila koje su iznajmili na ostrvu

Objavljeno:

U spektakularnoj akciji na Kanarskim ostrvima, španski specijalci su upali u luksuznu vilu i uhapsili 4 crnogorska državljanina. Zaplenjeno je oko 400 kilograma kokaina, kao i 500.000 evra za koje policija pretpostavlja da potiče od trgovine narkoticima. Zaplenjeno je i jedno vozilo koje je imalo ugrađen bunker za prevoz kokaina, kao i 12 kriptovanih telefona i razna elektronska oprema.

Policija nije saopštila identitet uhapšenih, ali jeste da su pripadnici škaljarskog klana iz Kotora, a da su imali razrađenu šemu dopremanja kokaina iz Južne Amerike na Kanarska ostrva. Drogu su prodavali lokalnim dilerima iz luksuznih vila koje su iznajmili na ostrvu. Ono što je vrlo zanimljivo je i što su za jednog od uhapšenih, španska nacionalna policija saopštila da je visokopoziciniran član međunarodne bande kradljivaca nakita i skupocienih satova - ozloglašenih Pink Pantera.

Ovo nije prvi put da pripadnici zaraćenih kotorskih klanova i njuihovi srpski saveznici "padaju" u Španiji, ali upada u oči da je među Škaljarcima i Pink Panter, a ovo nije prvi put.

Očigledano su u rat moćnih narko-kartela ušli i članovi raznih drugih kriminalnih organizacija, pa među njima i članovi bande Pink Panter. Dokaza za to, nažalost, ima i previše.

Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i članovima njihove organizovane kriminalne grupe među pet teških ubistava, na teret se stavlja i otmica i surova likvidacija Milana Ljepoje iz Niša.

Ljepoja se zamerio Veljku Belivuku i kavačkom klanu iz nekoliko razloga. Najvažniji je bio što je upravo on učestvovao u sastavljanju ekipe pucača koja je pokušala da likvidira vođu Kavčana Radoja Zvicera u Kijevu, krajem maja prošle godine.

Među napadačima, koje je ukrajinska policija uhapsila pri pokušaju prelaska granice, našao se i Nišlija Petar Jovanović (47). Ispostavilo se da upravo tog čoveka tereti i srpska policija i to za surovu likvidaciju Zvicerovog kuma Marka Vukovića (41) i to pred Vukovićevom decom, na Bežanijskoj kosi u januaru 2020.

Belivuk i Miljković su sumnjali da će Ljepoja pokušati i njih da likvidira a takođe su hteli da preuzmu kontrolom nad ilegalnim poslovima u Nišu. Na prevaru su u decembru pošle godine domalili Ljepoju u "klanicu" u Ritopeku, gde je mučen, a potom i surovo likvidiran. Osumnjičeni su ceo proces snimali i fotogarfije su poslali nekome iz Crne Gore, najvervoatnije upravo Radoju Zviceru.

I dok se za mnoge sumja da su članovi ove bande, za Ljepoju se znalo da je istaknuti član Pink Pantera. On se "proslavio" spektakularnom pljačkom u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2007. kada su razbojnici oteli nakit i satove vredno oko 11 miliona evra.

Ljepoja je hapšen i zbog pljački u Lihtenštajnu, a na kraju je odslužio sve zatvorske kazne i izašao na slobodu 2018. godine, ali se, očigledno, nije smirio, već je nastavio da se bavi drugim poslovima.

Put još jednog Pink Pantera ukrstio se sa Veljkom Nevoljom i to se završiolo fatalno po njega. U pitanju je Aleksandar Šarac koji je svojevremeno uhapšen zbog pljačke draguljarnice u Italiji u Milanu.

Ipak, Šarac, inače navijač Partizana, ali neprijatelj Veljka Belivuka, nije dugo boravio u zatvoru. On se takođe približio Škaljarcima i time je sebi potpisao smrtnu presudu. Na njegovu kuću je nekkoliko puta bacana bomba, Belivuk i Miljković su pokušavali da ga namame u "klanicu" u Ritopeku da ga muče i ubiju, ali se Šarac, izhuzetno oprezan, nije prevario.

Ubistvo u naselju Belvil

Bojan Mirković (34) likvidiran je na sičan način kao i njegov prijatelj Aleksandar Šarac, 12. novembra 2020. u podzemnoj garaži, ali ne u nekom tržnom centru, već u naselju Belvil u Novom Beogradu.

Policija je uspela da uđe u trag osumnjičenima i uhapšeno je petoro ljudi. Kao direktni izvršilac označen je Lazar Tejić (24), a uhapšene su i 4 osobe koje se terete da su mu pomagale pre i posle ubistva. Za pokojnog Bojana Mirkovića se takođe moglo čuti da je bio član Pink Pantera i da je bio zadužen za logistiku, pre svega nabavljanje autombila.

Na kraju su mu postavili zasedu u podzemnoj garaži TS "Ušće" gde ga je navodno likvidirao Lazar Illić (23), koji je prišao žrtvi i pucao u njega ne obraćajući pažnju ni na kamere ni na prolaznike. Nedelju dana kasnije Aleksandar Šarac je preminuo u bolnici, a Ilić je kasnije uhapšen u Crnoj Gori gde je, navodno, u Budvi, trebalo da izvrši još jednu likvidaciju visokopozicioniranog Škaljarca.

Veljko Belivuk i članovi njegove grupe, za sada, nisu optuženi za ubistvo Aleksandra Šarca.

Kako su se to članovi bande Pink Panter našli kao učesnici najkrvavijeg kriminalnog rata na Balkanu u 21 veku koji je u Crnoj Gori i Srbiji odneo, najmanje, 70 života?

"Pink Panterima je postalo sve teže da rade ono u čemu su najbolji, da pljačkaju i otimaju. Neki od njih su ušli u godine i okrenuli su se drugom poslu - trgovini narkoticima. Oni su već dobro znali kako se švercuje vruća roba, gde i kako naći štek stanove, imali su kontakte svuda po Zapadnoj Evropi i neki od njih, koji su ušli u starije godine, rešili su da to znanje iskoriste na drugi način. Takođe, kazne za uhvaćene članove bande su drakonske. Mnogi od Pink pantera uhlebljenje su našli u okviru škaljarskom klana, što ih je automatski dovelo u sukiob sa Kavčanima i oni su postali legitimna meta", navodi sagovrnik Kurira koj je želeo da ostane anoniman. Čini se, barem za sada, da su Pink Panteri izabrali pogrešnog saveznika.

Bonus video:

01:30

LAZAR GLIŠOVIĆ O ORUŽJU KOJE JE NAĐENO KOD BELIVUKA!

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.