OD POČETKA GODINE 26 RADNIKA JE UMRLO NA RADNOM MESTU! Najviše njih nastrada na gradilištu
Ilustracija/Gradilište, Foto: Kurir / S.S.

ALARMANTNI PODACI

OD POČETKA GODINE 26 RADNIKA JE UMRLO NA RADNOM MESTU! Najviše njih nastrada na gradilištu

Sve veći broj poslodavaca žali se na bolovanja radnika i to kada su u pitanju profesionalne bolesti

Objavljeno:

Broj zaposlenih koji odlaze na bolovanje se takođe povećava, a sve je više i onih koji odlaze u invalidsku penziju. Podaci pokazuju da je samo u prvih sedam meseci ove godine zabeleženo 26 smrtnih slučajeva na radnom mestu.

Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije ističe da situacija u Srbiji kada se radi o zaštiti radnika na radnom mestu nije sjajna.

- Imamo dobar zakon, ali je problem u tome što se on ne poštuje, što nemamo dovoljan broj inspektora rada, što je njihova ingerencija mala kao i kazne. Poslodavcima se više isplati da plaćaju kazne nego da se pridržavaju propisanih mera - kaže on. - Za pola godine imamo više smrtnih slučajeva i teških povreda na radu nego što je to bilo prošle godine. Naravno, korona je učinila svoje, pa smo poslednjih godinu i po imali specifičnu situaciju povećanog rada na crno. To je uslovilo još veći broj povreda.

Prema njegovim rečima nedostatak radne snage u oblasti građevine i niskogradnje dovodi do toga da se zapošljavaju radnici iz drugih zemalja. Oni nisu dovoljno obučeni i upravo u takvim slučajevima se dešavaju povrede, pa i smrtni slučajevi.

Kazne za nepoštovanje mera postoje i one se u inspekcijskom radu izreknu, podnesu se prekršajne prijave, ali u principu zastarevaju ili se završavaju kaznama ispod zakonskog minimuma. pa je efekat izuzetno mali.

Sve veći broj poslodavaca žali se na bolovanja radnika i to kada su u pitanju profesionalne bolesti.

ZBOG BOLESTI SRCA U INVALIDSKU

Kada je u pitanju odsustvo sa posla, na vodećem mestu su maligne bolesti, kardiovaskularna i respiratorna oboljenja, kao i bolesti na radu, dok se u invalidsku penziju odlazi na prvom mestu zbog malignih i kardiovaskularnih bolesti.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.