PORAŽAVAJUĆE ČINJENICE: Više od polovine žrtava trgovine ljudima u Srbiji su MALOLETNICE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tuga

PORAŽAVAJUĆE ČINJENICE: Više od polovine žrtava trgovine ljudima u Srbiji su MALOLETNICE!

Zakon predviđa sankcije od tri do 12 godina zatvora za "trefiking"

Objavljeno:

Trgovina ljudima u sudskim procesima u Srbiji u poslednje tri godine sve češće se goni kao posredovanje u prostituciji, za šta su zaprećene daleko blaže kazne.

Veliki broj okrivljenih sklapa sporazume o priznanju krivice, zbog čega često dobijaju uslovne osude ili kazne na nivou zakonskog minimuma, saopštila je organizacija ASTRA povodom 30. jula, Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Analizirajući slučajeve sudske prakse od 2017. do kraja prošle godine, oni su primetili da je tek pre tri godine počeo trend nešto oštrijih kazni. Zakon predviđa sankcije od tri do 12 godina zatvora za "trefiking", međutim, kazne su do skoro najčešće bile ispod tri godine. Tek od 2018. više od polovine njih kreće se između tri i pet godina. Prošle godine 66 odsto bilo je u tom opsegu, 17 odsto ispod tri godine i 17 odsto iznad pet.

Primećen je, takođe, porast seksualne eksploatacije u prošloj godini, pa su sve žrtve bile žene, i to u 60 odsto maloletnice. U samo osam odsto slučajeva žrtvama je dosuđena odšteta u krivičnom postupku, što zakon inače dozvoljava.

Od učinilaca koji su sklopili sporazum o priznanju krivice, 46 odsto je dobilo uslovnu osudu, 31 zatvorsku kaznu i 23 odsto kućni zatvor.

Kao olakšavajuće okolnosti za počinioce uzimaju se lične i porodične prilike, ranija neosuđivanost i priznanje krivice, pa je to jedan od razloga niskih kazni, kažu u ASTRI.

00:05

LEKINA BIVŠA STAVILA BUJNE GRUDI U PRVI PLAN: Nina Radulović uživa van Srbije, atributi SEVAJU, a ona razvukla OSMEH (FOTO, VIDEO)

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.