GRAĐANI SE I VEČERAS OKUPILI NA KARABURMI: Traže pravdu za malog Stefana!
Protest u ulici Marijane Gregoran, Foto: Kurir

drugi dan

GRAĐANI SE I VEČERAS OKUPILI NA KARABURMI: Traže pravdu za malog Stefana!

Na dečaka i njegovog mlađeg brata i oca naleteo je na pešakom prelazu bahati vozač

Objavljeno: 20:17h

Na mestu gde je u nedelju uveče pregažen dečak Stefan (9), na Karaburmi, na uglu ulica Marijane Gregoran i Pana Đukića, građani protestuju drugi dan. Traže pravdu za mališana koji je u četvrtak u bolnici podleglo povredama.

Dete na koje je, dok je sa ocem i mlađim bratom (4) prelazilo pešački prelaz, naleteo bezobzirni vozač. I pobegao. Da pregazite psa, pa bi vam bilo žao i stali biste da vidite ima li mu pomoći. A Lazar G. (38) je oborio troje ljudi, od čega dvoje dece. I pobegao. Odvezao se s lica mesta. Zato su građani najavili da se sa ulice neće skloniti dok vozač ne bude uhapšen.

Komšiluk u kom je dete stradalo rešio je da ne sedi skrštenih ruku. Od sinoć su odrasli i deca okupljeni na barikadama na pešačkom prelazu gde je dete pregaženo. Na Fejsbuku je pokrenuta peticija "Pravda za Stefana", koju je do sada potpisalo oko 8.000 građana.

Protest u Marije Gregoran
foto: Kurir

Kako se navodi, traži se preispitivanje suda, tužilaštva, svih državnih organa povodom ubistva malog Stefana i puštanja ubice na slobodu. "Da svi budu isti pred zakonom, nema više zataškavanja i izbegavanja odgovornosti", navodi se u peticiji.

Ogroman broj građana okupio se i danas poslepodne na istom mestu, kako bi još glasnije tražilo pravdu za Stefana.

Okupljeni su, između ostalog, naveli i da traže krivičnu odgovornost sudije koja je pustila bahatog vozača da se brani sa slobode.

Skupu prisustvuje i Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", koji je danas na društvenim mrežama pozvao građane da makar mislima i srcem, ako ne fizički, bude uz malog Stefana. Da podignemo glas.

On je više puta ponovio kako je sve do nas i kako slične stvari više ne smeju da se ponavljaju.

Posle njegovog obraćanja okupljenima, građani su minutom ćutanja odali počast mališanu koji je nastradao.

Jelena Milosavljević, admin grupe Pravda za Stefana, navela je više puta da će se protesti nastaviti dok sudija ne bude uhapšena.

Podsetimo, bahati vozač sa Karaburme najpre je pušten da se brani sa slobode. Ovu odluku donela je sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu R. Đ. U rešenju se navodi da se njemu zabranjuje mesto napuštanja boravišta, kao i da mu je oduzeta dozvola.

- Određuje se mera zabrane napuštanja boravišta. Od osumnjičenog se privremeno oduzima vozačka dozvola (broj poznat redakciji ) izdata od PU za grad Beograd od 2. februara 2018. godine - navodi se u rešenju sudije.

Kažnjavan zatvorskom kaznom, novčano i elektronskim nadzorom

Istim rešenjem istovremeno je automatski odbijen predlog Prvog osnovnog javnog tužilaštva da mu se odredi pritvor. U obrazloženju se navodi da je Prvo osnovno javno tužilaštvo tražilo pritvor jer je osumnjičeni više puta osuđivan, a dva puta za istovetno krivično delo.

- I to presudama Prvog osnovnog suda u Beogradu K/528 od 2007. godine zbog krivičnog dela iz člana 195 stav 1 na kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci uslovno 3 godine, Prvog osnovnog suda u Beogradu od K.7710/13 od 7.7. 2014. godine zbog krivičnog dela iz člana 298 KZ na kaznu zatvora od 6 meseci i izrečena mu je mera bezbednosti iz člana 86KZ. Šest puta je prekršajno kažnjavan zbog kršenja saobraćajnih propisa - navodi se između ostalog u rešenju sudije u kojem se u nedogled stavljaju dela za koje je osuđivan.

Osim zatvorom, jednom je kažnjen i novčano, kao i elektronskim nadzorom. Na kraju, ipak, sudija odbija zahtev tužilaštva da mu se odredi protvor.

- Osumnjičenom se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela 18.7.2021. godine, a isti je lišen slobode 19. 7. 2021. godine oko 14 časova u stanu. Protiv istog u navedenom periodu nije pokrenut krivični postupak u smislu odredaba člana 7 ZKP, te stoga ne stoje razlozi za određivanje pritvora iz člana 211 stav 1 tačka 1 ZKP.

Protiv ovakvog rešenja tužilaštvo je danas uložilo žalbu sudu na odluku kojom je u sredu odbijen njegov predlog da se odredi pritvor Lazaru G.

Krivično vanpretresno veće suda usvojilo je žalbu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i odredilo pritvor ovom vozaču.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.