MLADEN SE IZJASNIO I PRIZNAO DA JE KRIV ZA NESREĆU U KOJOJ JE STRADALA JOVANA: Projurio je kroz crveno na semaforu!
Policija, Foto: Aleksandra Čolić

tuga

MLADEN SE IZJASNIO I PRIZNAO DA JE KRIV ZA NESREĆU U KOJOJ JE STRADALA JOVANA: Projurio je kroz crveno na semaforu!

Dvadesetogodišnji vozač je tokom svoje odbrane pred Višim sudom u Nišu izrazio žaljenje što je, kako je kazao, njegovom greškom izgubljen jedan mladi život

Objavljeno: 13:06h

Nišlija Mladen Gigić (20), optužen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 21. novembra prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Jovana Petković (25) iz sela Žitorađa kod Vladičinog Hana, priznao je danas delo za koje se tereti.

Kako je navelo Više javno tužilaštvo, Gigić je vozilom "volksvagen golf", na raskrsnici Bulevara Nemanjića, Pariske Komune i Boško Buha, prošao kroz crveno svetlo na semaforu krećući se brzinom od 101 kilometar na sat, a u trenutku nesreće u krvi je imao 1.38 promila alkohola usled čega je bio apsolutno nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom.

Prednjim delom "golfa" udario je u bočni deo automobila "BMW" kojim je upravljala Jovana Petković (25), kojoj je bilo upaljeno zeleno svetlo na semaforu, a od siline udarca njeno vozilo je prešlo preko razdelnog ostrva i udarilo u stub saobraćajne signalizacije. Jovana je zadobila teške telesne povrede unutrašnjih organa i višestruke prelome kostiju od kojih je preminula u niškom UKC 29. novembra.

Dvadesetogodišnji vozač je tokom svoje odbrane pred Višim sudom u Nišu izrazio žaljenje što je, kako je kazao, njegovom greškom izgubljen jedan mladi život. Međutim, istakao je da je do nesreće došlo usled tehničke neispravno vozila kojim je upravljao.

- Prethodno sam bio na rođendanu, otišao sam do tamo taksijem, a do kuće me je vratio drug. Sa njim sam hteo da se provozam, seli smo u "golf", vozio sam potpuno bezbedno. Do mesta nesreće prošao sam nekoliko semafora, stajao sam na crveno i prolazio na zeleno svetlo, bez ikakvih problema. Kada sam stigao na četrdesetak metara od te raskrsnice, počeo sam da postepeno kočim. Kada sam prišao semaforu, shvatio sam da se auto ne zaustavlja već čak dobija ubrzanje. Naglo sam zakočio, a noga mi je propala do patosa i posle toga se ničega više ne sećam - opisao je udes Gigić.

Njegov branilac Milan Zelen kazao je da je mladić prestao da pije dva sata pre nesreće, pa je smatrao da je bezbedno da sedne za volan.

- Na rođendan nije otišao vozilom, baš radi bezbedne vožnje. Tamo je popio dva, tri viskija, mislio je da je par sati dovoljno da bude potpuno trezan zbog čega je odlučio da se provoza sa drugom - objasnio je Zelen.

Gigićev advokat je zatražio da se izvrši veštačenje automobila kojim je upravljao njegov klijent jer je, kako je naglasio, radi obezbeđenja ovog dokaza on već angažovao veštaka mašinske struke Radovana Anđelkovića.

- Veštak je konstatovao da su kočnice bile neispravne jer je nedostajalo ulje u cilindru bez kojeg je nemoguće kočiti. Predlažem da se ovo veštačenje poveri Mašinskom fakultetu u Beogradu. Takođe, predlažem da se izvrši neuropsihijatrijsko i psihološko veštačenje emocionalne zrelosti okrivljenog u vreme izvršenja dela. Takođe, tražiom da neuropsihijatar proceni uticaj alkohola na njegove postupke te da izjašnjenje veštaka saobraćajne struke – rekao je Zelen.

Argumentujući zahtev za veštačenjem "golfa" Zelen je kazao da je sudska praksa da se vozilo koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi uvek podvrgne analizi tehničke ispravnosti.

Zatražio je da se njegovom klijentu ukine pritvor u kojem se nalazi osam meseci ističući da više nema uznemirenja javnosti, ili da se zameni zabranom napuštanja stana uz elektronski nadzor. Istakao je da posledice dela teško pogađaju i vozača, te da on nije klasični kriminalac koji bi ukidanje pritvora iskoristio za bekstvo. Međutim, sudsko veće je odbilo njegov predlog.

Suđenju nije prisustvovao niko od rodbine stradale devojke jer joj porodica živi u inostranstvu, a u sudnici je bio samo njihov punomoćnik.

Jovanin otac je u ranijem obraćanju medijima za vozača „golfa“ zatražio najtežu kaznu.

- Ceo život je bio pred našom Jovanom, 11. septembra je odbranila master rad na niškom Građevinsko arhitektonskom fakultetu. Čekao je posao u Beču, trebalo je uskoro da nam se pridruži jer mi godinama živimo u Austriji. U Nišu imamo stan, nedaleko od Medicinskog fakulteta, tu je Jovana boravila dok se školovala. Kako sam saznao, te večeri je odvezla kući drugaricu a zatim krenula ka stanu... Bila je na raskrsnici kada je u levu stranu udario taj momak. Udarac je bio silovit, Jovana je bez svesti odvezena u bolnicu... nije se više ni probudila - kazao je očajni otac novinarima nakon devojčine smrti.

Suđenje će biti nastavljeno 24. avgusta kada će saslušanjem svedoka i iznošenjem nalaza i mišljenja veštaka.

Bonus video:

00:33

TEŠKA NESREĆA KOD KNIĆA: Poginuo 43- godišnji Kraljevčanin!

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.