OGLASILA SE ĆERKA SRBINA KOGA JE HRVAT DRŽAO U ROPSTVU: Godinama je maltretirao i tukao mog oca!
Devojka/ilustracija, Foto: Profimedia

strašno

OGLASILA SE ĆERKA SRBINA KOGA JE HRVAT DRŽAO U ROPSTVU: Godinama je maltretirao i tukao mog oca!

– Da je pravde, ne bi više video ni sunca, ni meseca – zaključuje Mladenova ćerka

Objavljeno:

Muškarac (65) sa koprivničko-križevačkog područja uhapšen je pod sumnjom da je na svom poljoprivrednom imanju u Erdovecu, skoro 30 godina u ropstvu držao 66-godišnjeg Mladena G. Zlostavljao ga je i terao da u nemogućim uslovima radi na njegovom imanju bez novčane nadoknade.

Julijana, ćerka Srbina koji je skoro tri decenije trpeo torturu, kaže za Informer da je Mladen od zlostavljanja umalo ostao slep.

Mladen zvani Lala poreklom je iz Mola iz Vojvodine. On i Julijanina majka razveli su se još 80-ih godina. Mladen je nekada radio u križevačkoj trgovačkoj firmi Borac, ali početkom 90-ih ostaje bez posla i primanja. Nakon što je završio na ulici, 1993. godine veliki gazda V. A, vlasnik pilane i poljoprivrednog imanja u Erdovecu, nudi mu pomoć. Obećao mu je posao, stan, hranu i naknadu, da Lala zauzvrat radi na njegovom imanju.

Nemajući drugog izbora, u vihoru rata, Mladen počinje da radi na poljoprivrednom imanju kod V. A. Tada nije ni slutio da će mu se ceo život pretvoriti u pakao.

Mladen je kod svog robovlasnika obavljao najteže fizičke poslove, a zauzvrat osim batina nije dobijao ništa. Spavao je u šupi sa samo jednim krevetom, bio više gladan nego sit. Komšije kažu da je robovlasnik nesrećnog Mladena često odvodio u svoje vinograde, gde bi ga isprebijao daleko od svedoka, a da bi se čovek vraćao krvav i u modricama.

“Nikome se nije žalio na sudbinu”

Razveden od žene, daleko od ćerke, Mladen ni s kim nije delio svoju tragičnu sudbinu, sam je mučio svoju muku. I ko zna da li bi se istina ikada saznala, da Mladen poslednji put nije toliko pretučen da je završio na Hitnoj.

– Mučitelj je godinama maltretirao i tukao mog oca, iako je kod njega na imanju obavljao najteže fizičke poslove i to bez ikakve naknade. Do te mere mu je uterao strah u kosti da on nije smeo bilo kome da se požali, verovatno je bio u strahu za goli život, ako se ta patnja može nazvati životom – kaže Mladenova ćerka za Informer, vidno potresena.

Ona dodaje da je njen otac poslednji put toliko pretučen, da su mu oba oka bila zatvorena, a na nogama nije mogao da stoji.

– Niko ne zna kako je u takvom stanju dospeo pred vrata moje majke, njegove bivše žene i moje sestre. Iako su razvedeni verovatno je znao da će mu pomoći. Majka i sestra su prvobitno zanemele od šoka, a onda su ga automobilom odvezle u Hitnu u Križevcima, a zatim su videvši njegovo stanje alarmirali policiju, tada je klupko počelo da se odmotava – kaže za Informer Julijana.

Mladenova ćerka, potresena svim što se dešavalo njenom ocu, kako kaže ne zna je li strašnije što se on nije žalio ili što niko od meštana nije reagovao.

– Razumem da je strah bio ogroman, koliko je taj čovek moćan najbolje govori činjenica, da pojedini lokalni mediji pišu kako je mog oca udario bik nogom, što nema veze s istinom, svi znaju da je bio zlostavljan. Taj zlotvor ga je tretirao kao psa, držao ga je zatvorenog u šupi s krevetom, neretko je bio i gladan i žedan – dodaje Julijana.

Komšije znale šta se dešava

Komšije kažu da je svima u naselju kraj Križevaca bio poznat odnos između vlasnika kuće (65) i njegovog radnika, ili kako su ga neki posprdno zvali, sluge. Ali poznavajući uticaj i preku narav V. A., niko nije imao hrabrosti ništa o tome javno da govori.

– Živeo je veoma teško, često smo ga viđali krvavog i u modricama, prolazio bi na traktoru sa svojim vlasnikom. Za poslodavca robovlasnika koji ima firmu i bavi se izradom ogreva, niko nema reči hvale, ističu kako je veoma preke naravi. Posebno kada je pod uticajem alkohola, svi bi mu se sklanjali s puta jer znaju da je agresivan – kažu Mladenove komšije.

– Bila kiša, sneg ili sunce, on je uvek nešto radio. Znali smo progovoriti po neku reč, ali nikad nije želeo da govori o svom životu i odnosu s porodicom koja ga je izrabljivala. Nije ni morao jer smo uglavnom svi znali kako se ukućani prema njemu ponašaju – kao da je stoka a ne čovek – zaključuje jedan od komšija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 65-godišnjaka je podneta krivična prijava nadležnom državnom tužilaštvu i on je u pritvoru, saopštila je koprivničko-križevačka policija, prenela je Hina.

Osumnjičenog za trgovinu ljudima terete da je od 1993. do juna 2021. iskorištavao teške porodične i životne prilike svoje žrtve koju je, bez ikakve novčane naknade, svakodnevno prisiljavao na fizički rad, bez obezbeđenih higijenskih uslova i odgovarajućeg smeštaja.

Za kazneno delo trgovina ljudima, V. A. može da dobije do deset godina zatvora. Istražni sudija mu je odredio mesec dana pritvora.

– Da je pravde, ne bi više video ni sunca, ni meseca – zaključuje Mladenova ćerka.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.