KAKO JE OVO MOGUĆE? I dan-danas nema NIČEGA na mestu gde je nekad bila TVRĐAVA ZEMUNSKOG KLANA?
Zdanje "Zemunskog klana", Foto: Printscreen

prošlo je 19 godina

KAKO JE OVO MOGUĆE? I dan-danas nema NIČEGA na mestu gde je nekad bila TVRĐAVA ZEMUNSKOG KLANA?

Više nema ni table na kojoj je stajao i grb Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije

Objavljeno: 13:52h

Devetnaestu godinu otkad je zdanje "zemunskog klana" u Šilerovoj ulici u Zemunu sravnjeno sa zemljom, plac je i dalje prazan. Više nego čudno kada se zna da se u Beogradu toliko gradi na sve strane i da tržišna logika nalaže da bi za tako vrednim placem, na odličnoj lokaciji, trebalo da vlada prava pomama.

Više nema ni table na kojoj je stajao i grb Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Ali zato na okolnim placevima, jedna po jedna, niču nove zgrade, mahom četvorospratnice, svaka sa svojim dvorištem, video-nadzorom... U jednoj od njih, recimo, kvadratni metar košta 1.700 evra. Sam plac na kom se nekad nalazila tvrđava Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, vođe zloglasnog kriminalnog zemunskog klana, inače pravougaonog oblika, ima 2.124 metra kvadratna. Njegova vrednost svojevremeno je procenjivana na 1,2 miliona evra, a kako vrednost nekretnina nije padala, ona bi danas, skoro 20 godina kasnije, mogla biti samo viša.

ŠIPTAR ISKEŠIRAO 48.500 MARAKA

Kako je ranije pisano, jedan od vođa "Zemunaca" Dušan Spasojević Šiptar od Opštine Zemun je na trajno korišćenje, uz naknadu od 169.600 dinara (oko 48.500 maraka), dobio parcelu 12455 od 1.064 metra kvadratna, na broju 38. Spasojević i Mile Luković su kasni- je uzeli i parcele 12426 i 12427 na broju 40, koje ukupno imaju takođe 1.064 kvadratna metra. Početkom 1999. postojala je jedna kuća u kojoj su živeli Luković i Spasojević i Spasojevićeva supruga i ćerka. Za druge dve kuće bili su postavljeni samo temelji. Gradnja je počela aprila 1999, a završena je novembra te godine. Prema nezvaničnim procenama, u zdanje je uloženo oko osam miliona evra. Rušenje zdanja, zbog nelegalne gradnje, počelo je posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, 14. marta u 14 sati, i trajalo je do 27. marta te 2003. Policija je ušla u zdanje u Šilerovoj ulici 13. mar- ta, ali Spasojević i Luković su već bili u bekstvu.

UDOVICE TUŽILE DRŽAVU

Udovice pokojnih vođa "zemun- skog klana" Tatjana Spasojević i Maja Luković tužile su svojevremeno državu zbog rušenja Šilerove i tražile odštetu veću od osam i po miliona evra. Zakon o oduzimanju imovine stupio je na snagu 1. marta 2009. i plac je, u skladu s tim, oduzela država.

00:46

DANAS NOVA RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE NA TEHNIČKOM NIVOU: Delegacija BG pokrenuće pitanje formiranja ZSO

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.