ODBIJENA ŽALBA NIŠKIH HAKERA DA NE BUDU IZRUČENI U SAD: Filipinka MOLILA KROZ SUZE!
Ilustracija, Foto: Stock Shutterstock

HAKERI OSTAJU U SRBIJI

ODBIJENA ŽALBA NIŠKIH HAKERA DA NE BUDU IZRUČENI U SAD: Filipinka MOLILA KROZ SUZE!

Milan Petrović, jedan od branilaca digitalnih stručnjaka, ostaje pri stavu da nisu ispunjeni uslovi da se našim ljudima sudi u SAD.

Objavljeno:

Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu desetoro programera osumnjičenih za digitalnu prevaru "tešku" 70 miliona dolara, da ne budu izručeni Americi koja zahteva njihovu ekstradiciju jer su među oštećenima i državljani Teksasa.

Odluku o njihovom izručenju Viši sud u Beogradu doneo je 13. aprila, ali su njihovi branioci podneli žalbu Apelacionom sudu koji je smatrao da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju predviđeni Ugovorom o izručenju između SAD i Srbije i Međunarodnoj pravnoj pomoći. Konačnu odluku o tome da li će optuženi uskoro krenuti put Amerike, daće ministarka pravde Maja Popović.

Milan Petrović, jedan od branilaca digitalnih stručnjaka, ostaje pri stavu da nisu ispunjeni uslovi da se našim ljudima sudi u SAD.

- Pred Apelacionim sudom 25. juna je bilo ročište povodom odlučivanja o našoj žalbi, kojem smo prisustvovali i mi i optuženi. Protivili smo se izručenju jer smatramo da nisu ispunjeni uslovi, niti su obezbeđeni dokazi koje zahteva Ugovor o izručenju koji imamo sa Amerikom. Upravo sam od mog klijenta dobio informaciju da je naša žalba odbijena, ja još nisam dobio tu odluku, ali je njima uručena. Konačnu dozvolu za izručenje daje ministar pravde pa se mi i dalje nadamo da Srbija neće dozvoliti da se našim građanima sudi u Americi. Ovo iz razloga što ta država ne primenjuje reciprocitet, ne isporučuje one koje mi potražujemo jer je ekstradicija njihovih građana zabranjena. Smatram da, ukoliko su odgovorni, treba da im se sudi ovde jer su delo mogli da izvrše samo u Srbiji. Ovde su im oduzeta sredstva izvršenja pa naša država treba da traži da im se ovde sudi - kazao je Petrović.

Među optuženima su, osim Srba i državljani Crne Gore, Australije i Filipina. Odluku o izručenju u kućnom pritvoru čekaju F. A. K., U. S., N. K., A. S. E., M. M., N. D. i N. M., dok se prvookrivljeni Kristijan Krstić, M. P. i B. R. nalaze u pritvoru Višeg suda u Beogradu. Antonije Stojiljković iz Niša bio je saglasan sa izručenjem SAD, pa je njegova ekstradicija izvršena 4. Februara.

Tužilaštvo Severnog okruga Teksas ih tereti da su učestvovali u stvaranju i plasiranju više od 20 lažnih investicionih platformi, predstavljajajući se kao lider na svetskom tržištu binarnih opcija i prodavali kriptovalute. Koristeći lažne profile, uveravali su investitore u legitimnost ulaganja, a zatim bi platforme gasili, čime su oštetili klijente za 70 miliona evra. Međutim, njihov advokat tvrdi da nema dokaza da je šteta zaista pričinjena.

- U optužnici se navodi da su oštećeni investitori iz različitih zemalja, ali niko iz celog sveta osim iz Teksasa nije prijavio digitalanu prevaru. Međutim, u priloženim dokazima nema nijedne izjave navodno oštećenih Teksašana. Optuženi su samo izrađivali platforme, bavili su se kompjuterskim poslom, a mi smo prihvatili tvrdnju da su oni organizovali prevaru. Za to nije bilo dokaza, očekivali smo da će iz tog razloga Apelacioni sud ukinuti odluku Višeg suda o izručenju dok ne budu pribavljeni dokazi u skladu sa Ugovorom o izručenju i Međunarodnoj pravnoj pomoći, ali se to nije desilo. Ostaje nam još ministar pravde koji treba svojom odlukom da pokaže da Srbija štiti interese svojih građana - kazao je Petrović.

Odluku da ona i njen suprug Kristijan budu izručeni Americi Kenia Faje Atilano Krstić dočekala je sa suzama. Filipinki koja je zajedno sa svojim mužem uhapšena 24. jula prošle godine, pre nešto više od sedam meseci pritvor je zamenjen "nanogicom" kako bi se porodila. Ona se nalazi u svojoj kući, ali joj je starateljstvo nad četvoro dece oduzeto.

- Moj suprug je otac sedmoro dece, a zajedno imamo četvoro… Najmlađe ima samo sedam meseci, ostali su stari četiri, jedanaest i četrnaest godina. Želim da se čuje za moj život, ja sam majka te dece, imam malu bebu, mnogo sam tužna. Stigle su mi vesti da ćemo biti izručeni, da ćemo biti odvojeni od svoje dece, da nećemo moći da ih vidimo ponovo, to je protiv mojih ljudskih prava. Šta će postati od njih, ako odrastu bez nas? Mi smo ih stvorili, nekada smo bili srećna porodica, a onda se ovo desilo. Molim vas, predsedniče Vučiću, da nas ne isporučite Americi, molim vas pomozite - kroz suze je govorila Filipinka.

Kaže da ne može da podnese pomisao da bude odvojena od svoje dece.

- Ja ih volim, majka sam im. Ako nas isporuče Americi, oni neće imati nikoga svoga. Pomozite našoj porodici. Ja nisam kriva, nisam haker, ni ubica, ništa nisam uradila. Moj suprug je godinu dana u zatvoru, bebu nije video, samo se na suđenjima viđamo. Ako nas odvedu, moju decu odvešće socijalna služba jer neće imati roditelje. Kakav će biti moj život bez njih u Americi ? Ako smo krivi, treba da nam se sudi u Srbiji. Ja volim Srbiju, udala sam se za Srbina, deca su nam se ovde rodila, a onda se ovo desilo i sve se srušilo - rekla je očajna žena.

00:49

POGLEDAJTE FILMSKU AKCIJU POLICIJE U BG: Zaustavili luksuzni auto, vozaču vikali OTVORI VRATA, evo šta su mu našli u vozilu VIDEO

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.