ZVANIČNO: Presuda Čabi Deru i Alenu Cigleru biće izrečena 13. jula
Čaba Der, Foto: Printscreen

izvršili krivično delo teško ubistvo

ZVANIČNO: Presuda Čabi Deru i Alenu Cigleru biće izrečena 13. jula

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu da Čabu Dera osudi na 40 godina zatvora, a Alena Ciglera na 30 do 40 godina

Objavljeno: 13:20h

Viši sud u Beogradu zakazao je za 13. jul izricanje presude Čaba Deru i Alenu Cigleru, povodom optužbi da su kao saizvršioci ubili Nebojšu Markovića na Banovom Brdu 5. januara 2019. godine.

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu da Čabu Dera osudi na 40 godina zatvora, a Alena Ciglera na 30 do 40 godina.

Postupajući tužilac je u završnoj reči istakla da je dokazano da su oni izvršili krivično delo teško ubistvo na podmukao način, kao saizvršioci, podsećajući da je Der ubistvo priznao, dok je Cigler delimično priznao, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Advokati optuženih su osporili pravnu kvalifikaciju krivičnog dela, tvrdeći da je reč o običnom ubistvu za koje je zaprećena kazna zatvora do 15 godina, a ne teškom ubistvu, za koje je u vreme izvršenja ubistva bila zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

Derov branilac koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, pokušao je sudu da preda Derovu završnu reč u pisanoj formi ali je sud nije prihvatio, jer se njemu sudi u odsustvu. Der je u pritvoru u Budimpešti, gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, a iskaz je dao u istrazi putem međunarodne pravne pomoći.

Cigler, koji tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao Ciglera u teško krivično delo, danas se u završnoj reči ponovo izvinio porodici ubijenog.

Zakleo se ponovo pred sudom da nije znao da Der planira ubistvo.

Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Cigler se nalazi u pritvoru u Beogradu, a tužilaštvo je tražilo da mu se pritvor produži.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je izručen Mađarskoj.

Derova i Ciglerova žrtva, Marković, navodno je ubijen slučajno.

Njihova meta je zapravo, kako se sumnja, bio njegov šurak Aleksandar Šarac, koji sredinom oktobra 2020. preminuo u bolnici nakon što je u sred dana upucan u garaži Tržnog centra Ušće na Novom Beogradu.

Šarac je ispitan ranije kao svedok u istrazi, a za njegovo ubistvo osumnjičen je Lazar Ilić koji je nedavno uhapšen u Budvi, zbog sumnje da je planirao likvidaciju jednog lokalca.

Der i Cigler se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držžanje, nošenje i promet oružžja i eksplozivnih materija.

Der je pre nepune tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil "punto" kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.