STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU PO 12 GODINA ZATVORA! Njima se drugi put izriče prvostepena presuda
Jovica Stanišić/Frank Simatović, Foto: Profimedia

epilog

STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU PO 12 GODINA ZATVORA! Njima se drugi put izriče prvostepena presuda

Žalbeno veće je po žalbi tužioca 15. decembra 2015. ukinulo prvostepenu presudu i naložilo da se suđenje ponovi

Objavljeno: 16:02h

Mehanizam za krivične sudove u Hagu izriče presudu nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Njima se drugi put izriče prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu oslobađajuću odluku iz 2013. godine.

Bivši pripadnici Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović terete se za udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Slobodanom Miloševićem, kroz osnivanje i podršku "Crvenim beretkama", "Škorpionima" i Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, jedinicama koje su delovale na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sudilo im se ponovo posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu odluku iz 2013. godine, po kojoj su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

Na ponovljenom suđenju u Hagu, tužioci su najavili da će dokazati da su optuženi bili nadređeni počiniocima teških zločina nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH.

Odbrana Stanišića i Simatovića koja je pobijala pred sudom u Hagu da su agenti Službe državne bezbednosti Srbije 1991-92. kontrolisali vlast u srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija i Baranja traži ponovnu oslobađajuću presudu.

Portparolka Mehanizma u Hagu Helen Eglston izjavila je da su akreditirali oko 25 predstavnika medija, "te negdje oko 15 predstavnika udruženja žrtava i takođe negdje oko 15 predstavnika diplomatskog kora, koji će pratiti izricanje presude u zgradi Mehanizma, s tim da neće biti moguće pratiti izricanje u samoj galeriji".

Presuda će biti objavljena u 15 sati, a prenos za javnost će biti emitovan putem sajta Mehanizma sa kašnjenjem od 30 minuta.

Stanišić i Simatović uhapšeni su tokom operacije "Sablja", posle ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Pretresno veće ih je 2013. godine oslobodilo svih optužbi, iskoristivši tada retko korišćeni termin "konkretna usmerenost", u smislu da pomoć koju su Stanišić i Simatović pružali jedinicama u Hrvatskoj i BiH nije bila konkretno usmerena na činjenje zločina.

Žalbeno veće je po žalbi tužioca 15. decembra 2015. ukinulo prvostepenu presudu i naložilo da se suđenje ponovi.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.