NISMO SE SETILI ODMAH DA PRIJAVIMO KOLEGU! Direktor Petnice o užasu koji trese Srbiju
Nikola Božić, Foto: Privatna arhiva

užas

NISMO SE SETILI ODMAH DA PRIJAVIMO KOLEGU! Direktor Petnice o užasu koji trese Srbiju

Božić je kazao da ne zna, da je to bio jako težak proces, da je bio šokiran i da je pozvao Vikora da odmah dođe, jer nije bio u stanici

Objavljeno: 13:01h

U istraživačkoj stanici "Petnica" jedan od zaposlenih - S. godinama je seksualno maltretirao/zlostavljao devojke. Sadašnji direktor ove stanice Nikola Božić kaže da veruje ovim mladim ženama i da se seća "situacije iz 2017", ali da nadležnima nisu prijavili da u stanici imaju čoveka koji pravi fotogrfije nagih devojaka jer su bili u šoku

Nikola Božić, direktor "Petnice", govoreći o seksualnom zlostavljanju devojaka u ovoj istraživačkoj stanici od strane S.(jednog od zaposlenih), poručio je da veruje ovim devojkama, da prošlost ne može da ispravi, ali da je ovo važno za ono što planiraju u budućnosti - da uspostave sistem bezbedan za mlade.

Nedeljnik "Vreme" objavio je ispovest pet devojaka koje su pretrpele seksualno uznemiravanje/zlostavljanje od strane S, čoveka zaposlenog u "Petnici", a koje su u tom trenutku bile maloletne ili jedva punoletne. Božić je i intervjuu za ovaj nedeljnik rekao da je S. u Petnici bio jako dugo (više ne radi u stanici, zaključen je sporazumni raskid ugovora), možda čak i od samog osnivanja.

- Na neki način on je povučen i osobenjak je, ali sa druge strane veliki erudita, načitan, poznavalac muzike, informisan. Sa njim je moglo da se razgovara o mnogo stvari - naveo je Božić, a na pitanje da li je sa tim čovekom moglo da se razgovora i o fotografiji (sve devojke su navele da ih je S. fotografisao ili bez odeće, omamljene od alkohola koji ih je terao da piju, ili samo ogrnute u prozirni čaršaf, kao i da su za ovu njegovu izopačenu naviku mnogi znali), on je kazao:

- Nisam nikada prisustvovao fotografisanjima, ali znam da su kolege i koleginice bile zadovoljne onim kako on pravi portrete. To je ono što ja znam. Na pitanja o incidentu iz 2014, kada je jedna od polaznica prijavila S. Vigoru Majiću, tadašnjem direktoru, i njemu, Božić navodi:

- Sećam se druge situacije iz 2017, ali ne znam ništa o bilo kakvom incidentu iz 2014. Prvu informaciju da se nešto dogada dobio sam 2017. kada sam već bio pomoćnik direktora za programe. Kada se ta devojka pojavila, razgovor je počeo sa mnom, odmah sam uključio Vigora Majića. S. je odmah uklonjen iz Petnice, a 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos. Policiju nisu pozvali, dodaje, jer prijave nema bez pristanka žrtve. Na opasku novinara da su ipak mogli da prijave da u stanici imaju čoveka koji prave fotografije nagih maloletnica, direktor "Petnice" je rekao: Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga.

Komentarišući da su ljudi koji su pokrenutli inicijativu da S. bude sklonjen, bili nezadovoljni reakcijom Uprave, te da objasni zašto, Božić je kazao da ne zna, da je to bio jako težak proces, da je bio šokiran i da je pozvao Vikora da odmah dođe, jer nije bio u stanici.

- To što je S. uradio, ne mogu ni da razumem ni da podržim, a kamoli da skrivam. Imali smo dilemu oko davanja otkaza jer smo smatrali da bi po Zakonu o radu sudskim putem bio vracen na posao. Zato je na kraju dogovoren sporazumni raskid. Ja sam tada rekao i to i danas mislim: Ako Petnica treba da stane iza osobe koje nesto tvrdi, Petnica će da stane iza te osobe - kazao je Božić, a na pitanje da li misli na osobe koje su se obratile ovom listu, poručio je:

- I na njih i na sve druge. Za 40 godina, 4000 seminara, 30.000 ljudi, mi pričamo o jednoj situaciji, a možda ima drugih za koje ne znamo. Možda ima još stvari, vršnjačka edukacija je u pitanju. Mnoge prednosti Petnice ujedno su i njeni najveci izazovi. I zato kažem: da bismo zaštitili ceo taj sistem, a pre svega bilo koju osobu koja se oseća povređenom, nikada ne bih ulazio u to zašto, kako i zbog čega, ja lično spreman sam da stanem iza te osobe.

Direktor "Petnice" je poručio i da nema razloga da se ne veruje ženama koje su rekle da ih je S. zlostavljao:

- Nema razloga da im se ne veruje. U 21. veku, važno je da im se veruje. Ne mogu da ispravim prošlost, ali ovo je važno za ono što planiramo u budućnosti. Imamo tim ekspertkinja i eksperata. Ideja je da uspostavimo sistem bezbedan za mlade. Uvodimo kodeks, protokole i obuke za sve zaposlene i program edukacije za polaznike, koji će ga prolaziti na početku. Imaćemo mrežu za poverljivo prijavljivanje. Mi već dve godine radimo te stvari, a intenzivirali smo ih u poslednjih nekoliko meseci, od slučaja "Aleksić".

Na pitanje koliko je slučaj S. doprineo da to rade, on je naveo da su "posle njega počeli sa obukama rukovodilaca i saradnika".

- Moja saznanja su da je Petnica kao institucija reagovala kad god je mogla u ovom i sličnim slučajevima - dodao je Božić, dok je na pitanje koliko im se žrtava javilo, odgovorio:

- Javila mi se jedna ili dve devojke, mimo ovog incidenta iz 2017. Jedino što sam mogao da odgovorim jeste šta trenutno radimo, ali nisam se, osim izraza žaljenja zbog onoga što su doživele, bavio detaljima jer mi nisu ni poverile detalje. I uputio sam im molbu da nam pomognu pri uspostavljanju ovih mehanizama.

Kurir.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.