NOVI INCIDENT U SPLITU! Novosadskom piscu izbušili gume, poručio je samo jedno!
Filip Grujić novosadski pisac, Foto: Printscreen/Youtube

haos

NOVI INCIDENT U SPLITU! Novosadskom piscu izbušili gume, poručio je samo jedno!

Grujić, nagrađivani autor dva romana i dramaturg, osvrnuo se na ovaj incident u autorskom tekstu za Slobodnu Dalmaciju

Objavljeno:

Novosadskom piscu i dramaturgu Filipu Grujiću nedavno su izbušene gume u Splitu. Međutim, on poručuje da ga ovaj incident nije uplašio i da će se vratiti u grad na obali Jadranskog mora.

Podsetimo pre nekoliko dana momak i devojka iz Srbije pretučeni su u Splitu.

Grujić, nagrađivani autor dva romana i dramaturg, osvrnuo se na ovaj incident u autorskom tekstu za Slobodnu Dalmaciju. U Split je otišao kako bi posetio prijateljicu i koleginicu Milicu Vučković, koja je bila gošća rezidencijalnog programa za pisce u Splitu, kako bi prisustvovao promociji njenog romana i kako bi se, naravno, okupao u moru.

Kako piše, osećao se kao kod kuće dok je na Bačvicama gledao kako se igra picigin, jer je i sam odrastao na Štrandu. Napisao je i da je na početku bio besan kada je shvatio da su mu sve četiri gume izbušene na pet mesta samo zato što su na automobilu novosadske tablice.

Ipak, kaže, "tako se iznova i iznova rađa nacionalizam, tako se iznova i iznova rađa novostečena mržnja generacija koje nisu ni učestvovale u ratu". Iz tog razloga tekst koji je napisao za Slobodnu Dalmaciju "nije završio u mržnji".

"Kad su saznali da su mi gume izbušene, stanovnici Splita ovako su reagovali: Lorenco, od kojeg sam unajmio smeštaj na tri dana, uhvatio se za glavu i panično ponavljao u krug kako ne može da veruje da se to dogodilo, toliko se iznervirao da sam na kraju ja njega morao da smirujem. 'Sramota je!', ponavljao je, a ono što je on mogao učiniti, učinio je - rekao mi je da ne moram platiti tu, poslednju noć u smeštaju. Žurio je na krštenje, na kojem je bio kum, ali me je zvao više puta da proveri jesam li se snašao i poslao je svoje prijatelje s gumama da vidimo odgovaraju li", piše Grujić.

Novosadski pisac navodi kako mu je nekoliko građana Splita priteklo u pomoć, nudeći mu potencijalna rešenja za njegov problem.

Grujić je rođen 1995. godine i piše da "od Jugoslavije nema ništa, osim posledica", te da "nije živeo u zlatnim godinama Jugoslavije, nije nasledio posao, nije nasledio stanove, samim tim neće naslediti ni ratove". Iako je Hrvatska zemlja u kojoj ulazi sa pasošem, te evre menja u kune, to je ujedno za njega i zemlja u kojoj sa ljudima deli jezik i humor.

"Ne sanjam Jugoslaviju, baš me briga za nju, ali želim da uživam u moru, u suncu, u uskim ulicama, u lepoti grada, u srčanim ljudima, u noćima, u pesmi, u vinu, u zajedničkoj književnosti, filmovima i muzici. Nisam kriv ni za šta, niti želim plaćati tuđe greške", piše Grujić.

U jutarnjem programu za televiziju Nova S Grujić je naveo da ne želi da mu neka teritorija bude uskraćena, samo zato što su se u prošlosti dogodile neke stvari na koje nije mogao da utiče.

"To nije ista država, nemam problem sa tim. Ja samo želim da odem tamo. Tamo su neki ljudi, sa kojima delim, na kraju krajeva, isti ili sličan jezik, zavisi od toga ko će to kako da interpretira", poručio je on.

Mnogo ljudi ga je pitalo da li će opet doći u Split i njegov odgovor je - naravno. Na putu do Splita neće menjati tablice - "nemam problem sa njima, ne stidim ih se".

"Upoznao sam sjajne ljude s kojima sam se mnogo smejao. Nije mi svejedno što sam bacio novac na nove gume, neka to ide na čast onima koji su odlučili osramotiti svoj grad i svoje sunarodnike. I nisam više ni besan, zahvalan sam što sam video dobru stranu ljudi. Na kraju, kad pomislim da bi trebalo da se bude večno ljut ili povređen, setim se da ćemo svi jednom umreti i bude mi žao, tako žao", zaključuje u svom autorskom tekstu za Slobodnu Dalmaciju Filip Grujić.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso / 021.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.