MOŽDA KOD KUĆE IMATE TEMPIRANE BOMBE, A DA NI NE ZNATE: Kako da sprečite da BUKNU i da vam ZAPALE DOM?
Policija, Foto: Printscreen/Twitter

vodite računa

MOŽDA KOD KUĆE IMATE TEMPIRANE BOMBE, A DA NI NE ZNATE: Kako da sprečite da BUKNU i da vam ZAPALE DOM?

Kako kaže, to jeste teško primetiti, ali ističe da mi sami nemamo tu naviku da, tokom korišćenja, ne obraćamo pažnju na neke stvari na aparatu koje mogu da prouzrokuju požar

Objavljeno: 18:41h

Žena stara 48 godina zadobila je opekotine ruku u požaru koji je izbio u četvrtak rano ujutru u njenoj kući u Batajnici, kada su se zapalili usisivač i frižider. Električni uređaji koje imamo u svojim domovima, a koji troše više energije, poput veš mašine, mašine za sušenje veša, ali i šporeta, podložniji su požaru. Ipak, kako za Telegraf.rs objašnjava Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, svaki uređaj u našim domaćinstvima potencijalno je zapaljiv.

Prošle godine, nažalost je, u Beogradu smrtno stradalih direktno u požaru bilo 25, a 90 su vatrogasci spasili iz požara. Ove godine je do sada 10 osoba preminulo u vatrenoj stihiji, a njih 40 je zadobilo povrede.

- Svaki uređaj koji se snabdeva elektičnom energijom može da bude potencijalni problem, tj. može da bude uzrok požara. To sve zavisi od njegovog stanja prilikom kupovine, a i tokom samog korišćenja potrebne su kontrole, prepoznavanje svih anomalija na njemu. Da li se neki kablovi pregrevaju recimo, to može da nas uputi na to da li postoji potencijalna opasnost od požara - navodi Majstorović.

Kako kaže, to jeste teško primetiti, ali ističe da mi sami nemamo tu naviku da, tokom korišćenja, ne obraćamo pažnju na neke stvari na aparatu koje mogu da prouzrokuju požar.

- Po useljenju, jako mali procenat ljudi kontroliše električne instalacije, a one mogu da pokažu svoje potencijalne kvarove. To bi i moglo lako da se iskontroliše i da se ti kvarovi odstrane, odnoso popravili ono što bi moglo da dovede do požara - kaže.

Proverite električne instalacije

Kako biste proverili instalacije u svom stanu, potrebno je da pozovete električara koji će, pre svega, proveriti vašu tablu sa osiguračima, brojilo, osigurače, sve kontakte koji se nalaze u stanu jer oni mogu da dovedu do pojave pregrevanja koje može da preraste u požar.

- Proveriti koja je faza koliko opterećena, da li ste bitne uređaje koji su veliki potrošači možda stavili na jednu, a trebalo bi da ih rasporedite na dve. Tim rasterećenjem sprečavate mogućnost pregrevanja uređaja. To je osnova svega. Ti osigurači treba da budu postavljeni, projektovani za potrošnju koja se očekuje u vašem domaćinstvu - objašnjava naš sagovornik.

Komandant savetuje i da obavezno, pre odlaska od kuće, isključite sve kućne aparate.

- Frižider ne isključujemo zbog hrane, a on možda predstavlja i najveći rizik jer je stalno uključen. Takođe, ringla je veliki potrošač, a spremanje hrane, što je možda manje poznato, dovodi do požara. Po primećivanju bilo kakvih naznaka da postoji neki dim, nešto što je vanredno, pozovite 193, to je osnova svega - kaže naš sagovornik.

Tu navodi i da nije preporučljivo puniti mobilne telefone tokom noći, jer i oni mogu da izazovu požar, odnosno kvarovi u uređajima su ti koji dovode do pregrevanja, plamena pa onda i katastrofe.

- Ugasite veš mašinu kad idete da spavate, isključite sve aparate kada odlazite od kuće - apeluje komandant.

Trebaju nam aparati za gašenje požara

Majstorović ističe da u trenucima kada izbije požar u stanu, sve ono materijalno, koliko god da vam je važno i drago, ostavite po strani u svojim mislima.

- Ljudski život ne može nikako da nadoknadi, a materijalno hoće, kako - tako. Po Zakonu o zaštiti požara, svaki punoletni građanin ima obavezu da proba da ugasi početni požar, ali samo na način da ne ugrožava sebe, ljude oko sebe i svojim činjenjem ne povećava opasnost. Ipak, problem je što u domaćinstvima nemamo sredstva kojima bismo to uradili. Malo je kuća koje imaju aparate za gašenje početnih požara, a oni su jeftini i ne ometaju vaš prostor - objašnjava Miloš Majstorović.

Zbog toga, dodaje, uvek je ljudski faktor taj koji dovodi do požara.

- Ukoliko primetite da nešto varniči, a ako imate vremena i ne ugrožavate ni sebe ni druge, isključite struju i osigurače, to je svakako preporuka jer time smanjujemo mogućnost daljeg širenja požara. Ne gasite vatru vodom jer je ona dobar provodnik struje - ističe Majstorović

Podsetimo, u stambenoj zgradi u Bulevaru Milutina Milankovića 110 na Novom Beogradu izbio je požar pre tri dana, i to u istoj zgradi u kojoj je prošle godine u martu u katastrofalnom požaru stradalo sedmoro stanara. Požar je izbio na terasi i proširio se na sobu, a srećom, nije bilo povređenih.

Svega 7 dana pre toga, u Čika Ljubinoj ulici u centru Beograda, u lokalu brze hrane, eksplodirala je plinska boca zbog čega je demoliran ceo lokal. Šest osoba je već prebačeno u Urgentni centar, od kojih je jedna preminula.

Bonus video:

00:11

Požar u Nišu 1

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.