UHAPŠENO DVOJE LJUDI, JER SU OŠTETILI FIRMU ZA 8 MILIONA EVRA! Policija traga za još dvojicom
Hapšenje/ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

UHAPŠENO DVOJE LJUDI, JER SU OŠTETILI FIRMU ZA 8 MILIONA EVRA! Policija traga za još dvojicom

Primljene pozajmice ova privredna društva pod kontrolom osumnjičenih M.M., M.B. i stranih državljana nisu vraćane, već su one namirivane aktiviranjem menica društvenog preduzeća u izvršnom postupku

Objavljeno:

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka danas su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova podneli Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela: zloupotreba položaja odgovornog lica.

Uhapšeni su B.M. i M.M., dok J.V. nije lišen slobode zbog zdravstvenih razloga.

Dve osobe koje su strani državljani N.K.Z. i F.H.Z, nalaze se u bekstvu.

Naime, postoje osnovi sumnje da su oni u periodu od 2014. do 2018. godine pribavili sebi i drugim pravnim licima protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 8.000.000,00 evra, na štetu tada DP „Novi Sad Gas“.

Osumnjičeni M.M i M.B. su osnovali privredno društvo „Selinus Gas&Oil“ d.o.o. iz Novog Sada, u kom su bili vlasnik i odgovorno lice, a strani državljani N.K.Z. i F.H.Z. kao vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima „Selinus LTD“ iz Londona i „MAT ENTERPRISE“ AG iz Kazahstana, u dogovoru sa osumnjičenim J.V., direktorom DP „Novi Sad Gas“ iz Novog Sada, u cilju izvlačenja finansijskih sredstava iz ovog društvenog preduzeća uspostavljali su poslovne odnose vezane za pozajmice privrednim društvima pod njihovom kontrolom, za koje je kao obezbeđenje vraćanja društveno preduzeće izdavalo menice kao sredstvo obezbeđenja.

Primljene pozajmice ova privredna društva pod kontrolom osumnjičenih M.M., M.B. i stranih državljana nisu vraćane, već su one namirivane aktiviranjem menica društvenog preduzeća u izvršnom postupku.

Sredstva po osnovu ostvarenih pozajmica su simulovanim pravnim poslovima umesto vraćanja zajmodavcu odnosno društvenom preduzeću, preneta na strana pravna lica pod kontrolom navedenih stranih državljana, pa je na ovaj način kao i drugim brojnim zloupotrebama za društveno preduzeće „Novi Sad Gas“, nastala šteta u ukupnom iznosu od 931.877. 352,00 dinara.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media