SRPSKA MAFIJA RASKRINKANA: FBI 2 godine pratio naše kriminalce, sada je OTKRIVENO KAKO JE SVE FUNKCIONISALO
Veljko Belivuk, Foto: Zorana Jevtić/Ana Paunković

PRATILI IM PORUKE

SRPSKA MAFIJA RASKRINKANA: FBI 2 godine pratio naše kriminalce, sada je OTKRIVENO KAKO JE SVE FUNKCIONISALO

FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu "Anom" koju koriste kriminalci širom sveta, kako bi prikupljao poruke koje razmenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost!

Objavljeno:

Među srpskim mafijašima zavladala je panika jer je otkriveno da je FBI u protekle dve godine, preko lažne aplikacije koju su im lukavo podmetnuli, pratio sve njihove poruke. Kriminalci su mislili da se dopisuju preko kriptovane aplikacije kojoj niko ne može da pristupi, ni ne sluteći da ju je napravio i, preko svedoka-saradnika, podmetnuo im FBI!

U svetskim medijima je danas kao bomba odjeknula informacija da je u najvećoj međunarodnoj akciji u Evropi uhapšeno više od 800 osumnjičenih kriminalaca i zaplenjeno preko 48 miliona dolara u gotovini i kriptovalutama. Kako je otkriveno, ova akcija je sprovedena nakon dve godine istrage i opakog plana koji je skovao FBI.

FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu "Anom" koju koriste kriminalci širom sveta, kako bi prikupljao poruke koje razmenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost! Kako je saopšteno, prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci. Ovu akciju nazvali su kodnim imenom "Trojanov štit"

Popularna među Srbima

Preko svog svedoka-saradnika FBI je "Anom" prvo podmetnuo kriminalcima u Austriji kao novu, šifrovanu komunikaciju koju niko ne može da prati, prisluškuje i "uđe u nju". Skidanje aplikacije se ogromnom brzinom raširilo po ovoj zemlji, a onda vrlo brzo i šire. Ni ne sluteći šta se dešava, više od 10.000 kriminalaca iz preko 90 zemalja skinuli su aplikaciju "Anom", a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Nemačke, Španije i Srbije!

Podsetimo, kriptovane aplikcije za komunikaciju sa pripadnicima klana koristila je kriminalna grupa koju je predvodio Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, ali i svi pripadnici kavačkog kalan, na čelu sa Radojem Zvicerom i Slobodanom Kašćelanom!

Nakon hapšenja Belivuka kompanija "Sky ECC" koja je bila apsolutno omiljena među kriminalcima širom sveta, pa tako i među našim, saopštila je da je neko "stvorio lažnu verziju njihove komunikacione aplikacije, učitao je na telefone, a zatim prodao putem 'neovlašćenih' kanala". Tada javnosti nije bilo poznato da iza toga stoji upravo FBI!

Naša policija se nakon hapšenja Belivukove grupe dokopala njihovih telefona sa šifrovanim aplikacijama za komunikaciju i izvukla brojne poruke i fotografije mučenih i ubijenih muškaraca koje su međusobno razmenjivali.

Kako je funkcionisao "Anom"

"Anom" je jedino mogao da bude instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. Kako prenose svetski mediji, s tih telefona nije bilo moguće obavljati pozive niti slati mejlove, a komunikacija se vršila isključivo porukama između onih koji su takođe imali ovu aplikaciju. Pa je tako bilo potrebno da kriminalac poznaje drugog kriminalca kako bi uopšte mogao da dođe do telefona sa ovom aplikacijom.

Nadimci po superherojima

Klan Veljka Belivuka i Marka MIljkovića na ovoj aplikaciji nisu koristili svoj pravi identitet već pseudonime, a inspiraciju za tajna imena pronalazili su u poznatim serijama, filmovima, crtaćima...

- Svoja kodna imena su vrlo često menjali, neki čak i na dnevnom nivou. Toliko su bili oprezni! Neka od imena na Skaju kojima su se navodno služili su i "Betmen", "Spajdermen", "Supermen", zatim imena starleta, tenisera, fudbalera, glumaca - ispričao je tada izvor upoznat sa slučajem.

Kako je objašnjeno, aplikacija radi po principu dda poslata poruka posle čitanja nestane, trajno se uništava, i da zato ne može da bude presretnuta. Međutim, ono što kriminalci nisu znali je da, ukoliko su koristili FBI verziju ove aplikacije, sve poruke dolazile su i njima.

800 uhapšenih!

Zamenik izvršnog direktora EUROPOL-a Žan-Filip Lekuf potvrdio je danas da je u okviru međunarodne policijske operacije u Evropi uhapšeno više od 800 osumnjičenih kriminalaca i zaplenjeno preko 48 miliona dolara u gotovini i kriptovalutama. U toj operaciji su, pored EUROPOL-a i policija 16 evropskih država, učestvovali američki FBI, kao i policije Australije i zemalja Južne Amerike, Azije i Bliskog istoka.

Nemački zvaničnici su potvrdili da policija uhapsila 70 osumnjičenih na 150 lokacija u Nemačkoj, navodeći da je akcija bila je fokusirana na pokrajinu Hesen.

U združenoj operaciji australijske policije, američkog FBI-ja i nacionalnih policija država Azije, Južne Amerike i Bliskog istoka, uhapšeno je nekoliko stotina osumnjičenih kriminalaca iz 18 zemalja angažovanih u organizovanoj kriminalnoj šemi, saopštili su ranije danas australijski zvaničnici.

Samo u Australiji je uhapššena su 224 osumnjičena, među kojima ima i pripadanika motorizovanih bandi, a na Novom Zelandu je 35 osumnjičenih završilo iza rešetaka.

- Ova hapšenja su takođe rezultat policijskog upada i tajnog praćenja šrfrovane kompjuterske aplikacije u kojoj je bilo skoro 25 miliona poruka o trgovini narkoticima, zaverama i pripremama ubistava - saopštili su danas australijski zvaničnici.

00:55

PUBLICISTA O RATKU MLADIĆU: On je simbol slobode srpskog naroda, šta god bude borićemo se za istorijsku istinu

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.