REKAO DA NEMA NIŠTA DA PRIJAVI, A ONDA JE PRONAĐEN KAVEZ SA RETKOM VRSTOM! Carinici nisu znali šta ih je snašlo
Carinik/Ilustracija, Foto: Uprava carine

akcija

REKAO DA NEMA NIŠTA DA PRIJAVI, A ONDA JE PRONAĐEN KAVEZ SA RETKOM VRSTOM! Carinici nisu znali šta ih je snašlo

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu pristigao autobus belgijskih registarskih oznaka

Objavljeno:

Carinici su 5. juna 2021. godine na izlazu prelaza Horgoš, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja pet češljugara, koji se nalaze na domaćoj CITES listi strogo zaštićenih vrsta.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu pristigao autobus belgijskih registarskih oznaka, koji saobraća na relaciji Severna Makedonija-Belgija.

Na pitanje da li imaju nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, 53-godišnji vozač, severnomakedonski državljanin je, u svoje i u ime prisutnih putnika rekao, da sem ličnog prtljaga u autobusu nema ničega drugog.

Češljugare retke vrste
Češljugare retke vrstefoto: Uprava carine

Međutim, kada je autobus izdvojen za detaljan pregled, carinik je iza drugog reda sedišta pronašao dve torbe i kartonsku kutiju, u kojima su se nalazili kavezi sa živim primercima zaštićenih češljugara „Carduelis Carduelis“.

Potom je još jedan kavez sa zaštićenom pticom pronađen među koferima i torbama putnika, u boksu namenjenom za prevoz prtljaga.

Kavezi sa pticama
Kavezi sa pticamafoto: Uprava carine

Vozač je rekao da ne poseduje nikakvu propratnu dokumentaciju i da je reč o pošiljkama, koje je prihvatio da isporuči u Belgiji uz izvesnu nadoknadu.

Pronađene zaštićene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu Palić, dok su vozača preuzeli policija i tužilaštvo u dalju nadležnost.

1 / 5 Foto: Uprava carine

Napominjemo da je promet ugroženim divljim vrstama moguć samo u skladu sa CITES Konvencijom i nacionalnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, odnosno, neophodno je da primerke zaštićenih vrsta prate i da se carinskim organima pokažu odgovarajuće CITES dozvole.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.