TUŽILAŠTVO TRAŽI STROŽIJU PRIMENU ZAKONA NA ŠARIĆA! Uložena žalba na presudu od 9 godina za pranje 20 MILIONA
Darko Šarić, Foto: MUP

nastavlja se

TUŽILAŠTVO TRAŽI STROŽIJU PRIMENU ZAKONA NA ŠARIĆA! Uložena žalba na presudu od 9 godina za pranje 20 MILIONA

Tužilaštvo za organizovani kriminal žalbom traži preinačenje prvostepene presude i primenu strožijeg zakona na Šarića i ostale optužene

Objavljeno:

Tužilaštvo za organizovani kriminal uložilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je u julu prošle godine zbog pranja para u Srbiji na devet godina zatvora godina osuđen Darko Šarić, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Šarić je osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je "oprala" više od 20 miliona evra prljavog novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Istom presudom, koju osporava tužilaštvo, njegovi saradnici osuđeni su na kazne od dve do sedam godina zatvora, dvoje optuženih je oslobođeno, dok je protiv dvojice optužba odbijena. Pravo žalbe na ovu presudu ima i odbrana.

O žalbama će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu u koji, kako je potvrđeno Tanjugu, žalbe još nisu stigle.

Tužilaštvo za organizovani kriminal žalbom traži preinačenje prvostepene presude i primenu strožijeg zakona na Šarića i ostale optužene, a ne onog koji je važio do 11. septembra 2009. godine, a koji je Specijalni sud primenio u ovom slučaju.

Naime, tužilaštvo smatra da treba da se primene odredbe Krivičnog zakonika koji predviđa strožije kazne za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca.

Pored Šarića, tužilaštvo traži oštrije kazne i za ostale njegove osuđene saradnike, kao i osuđujuću presudu za oslobođene od optužbi - Dubravku Šrtbac i Nemanju Krstajića, te za Nebojšu Spasića i Dušana Kovačevića, protiv kojih je sud odbio optužbu zbog zastarelosti.

Prvostepenom presudom pored Šarića osuđeni su i Nebojša Jestrović na pet godina zatvora, nekadašnji Šarićev advokat Radovan Šrtbac na sedam godina zatvora, dok su na po četiri godine osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.

Na tri godine zatvora osuđeni su Arguš Erdinć i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić.

Šariću je za pranje novca izrečena kazna od sedam godina, a za podstrekavanje drugih na pranje novca četiri godine zatvora, te mu je sud kao jedinstvenu kaznu izrekao devet godina.

Proglašen je krivim jer je prljav novac kriminalne grupe od šverca kokaina ulagao u legalne poslove, a ostali osuđeni su radili po prethodnom dogovoru i sa njegovim znanjem.

Šarić se nalazi u pritvoru od marta 2014. godine, kada se predao sprskim vlastima nakon višegodišnjeg bekstva.

U oktobru je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja šverca više od pet tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.