ŠTA SE DESILO NAKON ŠTO JE ČUME ODBIO DA SVEDOČI? Otac nastradalog studenta dobacivao, izbacili ga iz sudnice!
Ljubiša Buha Čume, Foto: Ana Paunković

užas

ŠTA SE DESILO NAKON ŠTO JE ČUME ODBIO DA SVEDOČI? Otac nastradalog studenta dobacivao, izbacili ga iz sudnice!

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i nekadašnji pripadnici “zemunskog klana” Nikola Bajić i Goran Ristić.

Objavljeno:

Nekadašnji svedok saradnik tužilaštva Ljubiša Buha Čume izjavio je danas da strahuje za svoju bezbednost i da ne može da svedoči na suđenju optuženima za razbojništvo uz kidnapovanje studenta Novaka Stevanića (22) 1997. godine, koji se nakon toga ubio.

Nakon ubeđivanja sa sudijom koje je nastavljeno i posle 10-minutne pauze, sud je odlučio da ne ispituje Buhu danas i da od MUP-a zvanično zatraži izveštaj o Buhinoj bezbednosti.

On je prethodno na suđenju u ovom slučaju poznatom kao “prva otmica zemunskog klana” zamolio sud da se isključi javnost sa suđenja jer je, kako kaže ostao bez policijskog obezbeđenja.

“Želim da svedočim , ali ne mogu, dok ne isključite javnost, ugrožena mi je bezbednost. I zbog ovog postupka i zbog svega”, rekao je Buha.

On je dodao da o tome “ima i papir”, ali da policija ništa ne preduzima.

Sudija ga je najpre upozorila da ne može da isključi javnost jer je pretres u toku, ali on je nastavio da insistira, pa je suđenje bilo prekinuto radi pauze od 10 minuta.

U nastavku suđenja Buha je ponovio svoju molbu i podsetio da je on zaštićeni svedok u procesu protiv “zemunskog klana” , ali da jedini nema obezbeđenje, koje mu je , kako je naveo, dato 2003. godine, a ukinuto kad je otišao u zatvor pre šest sedam godina.

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica “zemunskog klana” učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivicno delo razbojništvo dvojici policajaca i dvojici pripadnika “zemunskog klana”.

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i nekadašnji pripadnici “zemunskog klana” Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prethodno su ispitana tri svedoka, koji su rekli da ostaju pri ranijim iskazima, nakon Buhe svedočio je nekadašnji pripadnik “zemunskog klana” Dragan Miladinović Gagec, koji je 2008. godije odslužio kaznu zatvora.

On je rekao da 1997. nije poznavao Dušana Spasojevića, koji je učestvovao u ovom razbojništvu, ali je potvrdio da je znao braću Simoviće i optuženog Bajića.

Stevanićev otac koji je kao oštećeni u ovom slučaju sedeo u publici, dobacio je sudu da je Miladinović tipovao njihovu porodičnu imovinu Simovićima, a oni Spasojeviću, kao i da sud namerno ne da Buhi isključenje javnosti, da se ne bi saznala istina.

Sudija ga je nakon toga izbacila iz sudnice.

Svedoči i Bagzi

U nastavku suđenja pred Višim sudom u Beogradu biće pozvan da svedoči još jedan svedok saradnik tužilaštva, Dejan Milenković Bagzi.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa “zemunskog klana”, u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv “zemunskog klana”, takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Ðajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u “golf 2”, za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana – Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova – prva “otmica” klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.