RATKO MLADIĆ JE UHAPŠEN PRE TAČNO 10 GODINA! Informacija o njemu vredela je milione, a onda ga je stigla KAZNA!
Ratko Mladić, Foto: EPA-EFE/ MARTIN MEISSNER POOL

RATKO MLADIĆ

RATKO MLADIĆ JE UHAPŠEN PRE TAČNO 10 GODINA! Informacija o njemu vredela je milione, a onda ga je stigla KAZNA!

Prilikom tog preuzimanja grada ubijeno je preko 4.000 Muslimana, a preko 36.000 žena i dece je deportovano do Kladnja, koji nije bio pod Mladićevom kontrolom.

Objavljeno:

Na današnji dan pre tačno deset godina uhapšen je Ratko Mladić na teritoriji Srbije. General je koristio lažna dokumenta pod imenom Milorad Komadić i skrivao se od policije punih 15 godina.

Haški tribunal ga je optužio za genocid i zločine protiv čovečnosti nakon masakra nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, opsade Sarajeva i drugih zločina širom BIH. Prvostepenom presudom iz 2017. godine osuđen je na doživotni zatvor.

Inače Mladić je komandovao vojskom Republike Srpske i po njegovom naređenju došlo je do nekoliko napada, a glavni od njih bilo je zauzimanje Srebrenice. Prilikom tog preuzimanja grada ubijeno je preko 4.000 Muslimana, a preko 36.000 žena i dece je deportovano do Kladnja, koji nije bio pod Mladićevom kontrolom.

Ratko Mladić
Ratko Mladićfoto: Printscreen/Youtube

Nakon rata smenjen je sa svih dužnosti i kada je Haški tribunal izdao poternicu Mladić se dao u bekstvo. Smatra se da se skrivao u bazi Krčmar kod Valjeva dugi niz godina, a policija je uspela u to vreme da uhapsi nekoliko njegovih jataka. Uprkos molbi njegovog advokata da se Mladić proglasi mrtvim, sud je odlučio da takav predlog odbije. Ubrzo nakon toga realizovalo se i famozno hapšenje u selu Lazarevo, a tu vest je prvi potvrdio tadašnji predsednik Boris Tadić.

Do sada su podeljena mišljenja oko toga da li se Mladić smatra ratnim zločincem ili ne. Istraživanje koje je rađeno u Srbiji pokazalo je da 65 odsto učesnika ne bi dalo informacije o generalu, čak ni u zamenu za veliki novac koji je nudila ambasada SAD. Čak 75 odsto ispitanika drugog istraživanja bilo je protiv njegovog izručenja Hagu.

Sa druge strane većina Bošnjaka i Hrvata ga vidi kao ratnog zločinca i smatraju da je trebao da dobije upravo takvu kaznu. Šta vi mislite sada kada je prošlo tačno 10 godina od njegovog hapšenja i više od 25 od zločina za koji je optužen?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.