POČELO SUĐENJE IVICI MITIĆU: Udarao decu čekićem u glavu, naneo im teške povrede!
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

početak

POČELO SUĐENJE IVICI MITIĆU: Udarao decu čekićem u glavu, naneo im teške povrede!

Kaličanin je naveo da je do kraće rasprave ispred šanka došlo sa tada maloletnim Nikolom A. i Đorđetom I. (18) jer je Ivica zahtevao da napuste objekat i rekao im da će da prekine proslavu

Objavljeno:

"Video sam samo bljesak pred očima kada sam udaren u nos, zamahnuo sam rukom refleksno i tada naneo povrede oštećenima. Nije Ivica psihopata da čekićem udara decu u glavu, čekić sam imao u rukama da ih uplašim i odbijem napad".

Ovim rečima pred Višim sudom u Nišu danas se branio Ivica Mitić (44) iz Niške Banje koji se tereti za pokušaj teškog ubistva jer je 29. avgusta 2020. godine čekićem pretukao Nikolu A. (17) i Đorđeta I. (18) koji su bili gosti na proslavi punoletstva na bazenu koji on izdaje u zakup. Na današnjem početku suđenja on je istakao da nije kriv za kvalifikaciju krivičnog dela koja se navodi u optužnici, pokušavajući da na sve načine opravda svoj postupak.

Viši sud u Nišu
foto: Printscreen/Google streetview

Prema optužnici koju je pročitao zamenik Višeg javnog tužilaštva Aleksandar Kaličanin, incident se desio u noći 29. avgusta 2020.godine oko 22.30 časova u Niškoj Banji u toku rođendandske proslave jedne Nišlijke u Ivicinom objektu sa bazenom koji on izdaje za slavlja. On je optužen da je posle svađe sa dvojicom maloletnika koji su bili na rođendanu, umišljajno pokušao da ih liši života.

Kaličanin je naveo da je do kraće rasprave ispred šanka došlo sa tada maloletnim Nikolom A. i Đorđetom I. (18) jer je Ivica zahtevao da napuste objekat i rekao im da će da prekine proslavu. Ivica se sumnjiči da je sa čekićem u ruci krenuo ka vozilu koje je bilo parkirano ispred objekta, nakon čega su maloletnik i njegov drug krenuli za njim. Optužen je da je ispred vozila čekićem udario Nikolu A. nanevši mu otvoreni utisnuti prelom krova lobanje sa izlivom krvi između tvrde i mekih moždanica i sa krvarenjem ispod mekih moždanica - koja je u vreme nastanka predstavljala tešku telesnu povredu opasnu po život.

Teško povređeni mladić je od udarca pao na zemlju i izgubio svest, a Ivica se sumnjiči da je nakon toga čekićem udario i Đorđeta nanevši mu, srećom, samo lakšu povredu - otok tkiva poglavine iznad levog oka sa potresom mozga. Ivica se nakon toga udaljio sa lica mesta u nepoznatom pravcu, ali je ubrzo pronađen i uhapšen.

"To mi je usputan posao", "verenica mi je bila trudna"...

U svojoj odbrani pred sudom Mitić je danas rekao da se u Niš vratio pre pet godina i da se bavi ozbiljnim građevinskim poslovima, a bazenom se bavi uzgredno, te da je u to vreme njegova verenica bila u trećem mesecu trudnoće.

- Za dve godine organizovao sam mnoge proslave i sa malom decom, bilo je po 150 ljudi i nikome ništa nije falilo. Prošle godine mi se javila jedna devojčica sa željom da naprave rođendan, a posle i njena majka Ljiljana koja je objasnila da će biti dečji rođendan, laganija varijanta. Rekao sam da je cena 100 evra čisto da pokrijem cenu struje i zatražio da bude obavezno neko od roditelja da isprati decu i dešavanja. Doneli su veliku količinu alkoholnih pića, pola frižidera je bio samo alkohol dok su u drugom bili sokovi i šest ogromnih kesa sa ledom. Kada sam ih pitao šta će im to toliko, Ljiljana je rekla "za koktele" i da neće biti problema. U početku je sve bilo u redu, deca su se kupala, ali kako je počeo da pada mrak počeli su problemi - ispričao je Mitić.

On se na sve načine pravdao da je više puta pokušavao da prekine rođendan zbog pijanih tinejdžera, ali da je podlegao pritiscima i ubeđivanju da se slavlje nastavi. Mitić je rekao da je jedan mladić ležao bez svesti na travi pa su ga uneli u kola, dok su devojku koja je sedela u toaletu na podu sa nogama obavijenim oko WC šolje i glavom u šolji, izveli i odveli u isti auto. On je rekao da se uplašio i da je hteo da pozove Hitnu pomoć, ali da mu je majka devojčice ranije bila rekla da će ona da zove Hitnu pomoć ako treba. Zatražio je da svi izađu iz bazena kako se neko ne bi udavio, jer je slaba rasveta i bazen nije za noćna slavlja, ali su ga nagovarali da se proslava nastavi.

- Uspeo sam da ih u jednom trenutku sve izvedem iz bazena, ali je slavljenica plakala da uđe sa dve drugarice. Dozvolio sam im ali su onda drugi počeli da skaču i ulaze. Slavljenica je ušla u dugoj večernjoj haljini pa sam se uplašio da se ne udavi ako joj se haljina uplete u noge. Jedan dečko sa plavom kosom mi je prišao i tražio da žurka traje do ponoći, muzika je bila glasna, ali sam čuo da me je opsovao. Tada sam mu udario dva šamara, znam da sam pogrešio jer su svih dvadesetak dečaka krenuli na mene, a znao sam da su pod dejstvom alkohola. Ušao sam u šank kako bih izbegao sukob i ugasio muziku. Njihove oči su bile pogubljene od alkohola, oni su moj organizam doveli u stanje napetosti i straha - pravdao se Mitić pred sudom.

On je objašnjavao da je sa poda uzeo čekić i vikao okupljenima da napuste objekat a da od uzbuđenja nije uspeo da pogodi broj i pozove policiju, dok je od okupljenih dobijao psovke "a sada zoveš policiju pi*ko". Sa majkom devojčice Ljiljanom tada je pošao do auta kako bi videli kako su dvoje dece kojima se slošilo od alkohola.

- Bio je skoro potpuni mrak, telefonima smo osvetljavali auto da vidimo dvoje dece koji su bili u njemu. Odjednom sam video da me je pet, šest njih okružilo. Da sam video da dolaze, otišao bih. Video sam samo siluete, ali sam znao da je na šanku bio nož za tortu pa sam pomislio da ga je neko od njih uzeo, jer su krenuli za mnom, a imam čekić u rukama. Nastavljena je rasprava oko prekidanja žurke. Tada sam video samo bljesak kada sam dobio udarac u nos. Prvo sam mislio da imam povredu oka jer mi je zasuzilo i tek posle video da mi je povređen nos. Refleksno sam reagovao i mislim da nisam dva puta zamahnuo rukom nego samo jednom i tada naneo povrede obojici oštećenih - pravdao se Mitić.

Na pitanje sudije Mirka Draškovića zašto nije imao na bazenu obezbeđenje, Mitić je rekao da proslave ne bi bilo da je 0,01 odsto pomislio da mu treba obezbeđenje.

- Kada su roditelji tu, deca su mirna, to je njene prevarilo. Majka slavljenice Ljiljana je za sve bila Bog jer je ona organizovala i obezbedila deci bazen, da je ona rekla proslava se prekida, svi bi je slušali. Ali ona je išla od jednog do drugog i pričala kako sam ja odgovoran što se žurka prekida - rekao je on.

Sudiju je interesovalo i zašto nije pozvao Hitnu pomoć kada je video da se dvoje dece oseća loše zbog alkohola. Mitić je rekao da je svestan da je trebalo da pozove Hitnu pomoć i da se pomeri u stranu, ali da je bio u stanju straha i uzbuđenja. On je ponovio da je Ljiljana rekla da će ona zvati Hitnu ako treba. Tužilac Kaličanin ga je upitao da li je video da su mladići koji su ga okružili imali nešto u rukama, ali je Mitić rekao da je bio mrak i da su se videle samo siluete.

Suđenje se nastavlja 8. jula kada će biti saslušani slavljenica da majkom i dvojica povređenih mladića.

Ubistvo u pokušaju

Optužnicom koju je podiglo Više javno tužilaštvo u Nišu , Ivici Mitiću se na teret stavlja da je izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju iz člana 114 stav 1 tačka 11 KZ u vezi člana 30 KZ, za koje je zaprećena kazna od 10 godina do doživotne robije.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.