KREMIRAN JE U PRISUSTVU RODITELJA I SESTRE: Isplivali detalji izveštaja BIA o razgovoru sa Cvijanovim prijateljem
Vladimir Cvijan, Foto: Foto: Youtube/RTV Marš HD Valjevo

detalji

KREMIRAN JE U PRISUSTVU RODITELJA I SESTRE: Isplivali detalji izveštaja BIA o razgovoru sa Cvijanovim prijateljem

Cvijanovo telo pronađeno je 2018. godine u Dunavu

Objavljeno:

Cvijan je tokom juna 2014. godine, posredstvom elektronske pošte ostvario komunikaciju sa XX kojom prilikom mu je preneo da navodno boravi u izvesnom gradu u SAD, kao i da mu prija život u navedenoj zemlji, te da nema nameru da se vraća u Srbiju. Nakon toga, sve do 2017. godine pokojni Cvijan navodno nije ostvarivao kontakt sa članovima svoje porodice".

Ova informacija se navodi u dokumentima o smrti bivšeg pravnog savetnika i generalnog sekretara predsednika Borisa Tadića, a potom člana predsedništva SNS, Vladimira Cvijana, koje je danas Bezbednosno informativna agencija BIA dostavila advokatu Ivanu Niniću a koji ih je objavio na Tviteru.

Kako se navodi u dokumentima BIA koji su bili označeni kao strogo poverljivi, ali su sada objavljeni na zahtev advokata Ninića, Cvijanovo telo pronađeno je 2018. godine u Dunavu, na četiri do pet metara od obale, a prvi ga je primetio radnik preduzeća "Jugoslovensko rečno brodarstvo" čije ime nije objavljeno.

U dokumentima koje je objavila BIA navodi se da je Cvijan tokom 2014. godine, nakon što je dao ostavke na sve funkcije koje je do tada objavljao u Republici Srbiji, napustio teritoriju naše zemlje i nastanio se u inostranstvu. U ovom dokumentu navode se informacije koje je BIA prikupila od NN lica 23. marta 2021. godine.

Kako se navodi, Cvijan je nakon nekoliko godina nestupanja u bilo kakvu komunikaciju sa porodicom i prijateljima, 2017. godine avionom doputovao u Srbiju i nakon toga je uglavnom boravio u stanu svojih roditelja.

"Dana 11.10.2017. godine Vladimir je avionom doputovao u Srbiju, nakon čega je sve do 31.12.2017. godine uglavnom boravio u stanu svojih roditelja, dok je takođe u nekoliko navrata boravio i na drugim izvesnim adresama na teritoriji grada Beograda."

Navodi se da su članovi porodice tada primetili da se Cvijan "fizički promenio".

"Vidno je smršao i ostavljao je utisak osobe koja je lošeg zdravstvenog stanja", navodi se u izveštaju BIA.

Dalje se navodi da se Cvijan xx (osobi čije je ime sakriveno u izveštaju) poverio da je bolestan. U izveštaju se ne otkriva od čega je bolovao, ali se navodi da je NN osobi ispričao sve detalje o težini svoje bolesti i zamolio je da o tome dalje ne priča.

"Međutim, krajem decembra 2017. godine pokojni Cvijan je napustio roditeljski stan, nakon čega je ponovo sa članovima svoje porodice prekinuo kontakt, dok isti navodno nisu imali saznanja o njegovim daljim aktivnostima i kretanju. Zbog navedenog, roditelji imenovanog, su nakon nedelju dana od poslednjeg susreta sa svojim sinom kontaktirali brojne poznanike i prijateljske veze u zdravstvenim ustanovama u Beogradu kako bi im isti javili ukoliko se u okviru institucija u kojima su zaposleni prijavi njihov sin ili se pronađe njegovo telo, s obzirom da su posumnjali da je preminuo ili napustio teritoriju Republike Srbije".

U izveštaju se navodi, da je nekoliko dana nakon Božića 2018. godine Cvijanov otac dobio poziv od prijateljske veze sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, da se kod njih nalazi telo pokojnika koji po opisu odgovara njegovom sinu:

"12.1.2018. godine je u navedenoj ustanovi, posredstvom fotografija isto i potvrdio".

Cvijanovom ocu je, kako se navodi u izveštaju BIA, u Insititutu za sudsku medicinu predočeno da je telo Vladimira Cvijana pronađeno 5. januara 2018. godine u Dunavu, u blizini Ade Huje.

"Nedelju dana od navedene identifikacije tela preminulog Cvijana isti je kremiran u Beogradu u prisustvu roditelja i rođene sestre, a navedeni čin izvršen je u skladu sa porodičnom tradicijom po kojoj je više predaka takođe kremirano... Urna sa pepelom imenovanog položena je na izvesnom groblju u Beogradu u proleće 2018. godine".

Kako se navodi u izveštaju o smrti i kremaciji Vladimira Cvijana njegova bivša supruga i maloletno dete nisu bli obavešteni.

"Roditelji kao i rođena sestra o smrti imenovanog nisu obaveštavali širu javnost, a takođe ni na koji način svom okruženju nisu odavali utisak da su u žalosti, sve iz razloga navodnog izbegavanja medijske zloupotrebe smrti imenovanog".

U izveštaju BIA se navodi da je Cvijanova bivša supruga, nakon objave smrti pokojnog Cvijana u medijima tokom 2021. godine, ostvarila sastanak sa njegovim roditeljima koji su joj preneli da su bili upoznati sa tragedijom i da o tome nisu hteli nikoga da obaveste.

U izveštaju se navodi i da su oni bili razvedeni i da Cvijan nije plaćao alimentaciju, koja mu je bila određena, jer je "navodno materijalno i stambeno obezbedio svoju užu porodicu".

Podsetimo, Bezbednosna informativna agencija objavila je danas dokumenta o uzrocima smrti advokata Vladimira Cvijana, bivšeg pravnog savetnika i generalnog sekretara predsednika Borisa Tadića, a potom člana predsedništva SNS. Cvijan je preminuo 5. januara 2018. godine, a kao uzrok smrti navedeno je utapanje u Dunavu. O njegovoj smrti, javnost nije bila upoznata sve do pre nekoliko meseci.

U pojedinim medijima su se, naime, poslednjih meseci pojavljivale razne misteriozne spekulacije o uzrocima njegove smrti, dok je glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao da su novinari njegovog lista istraživali smrt Cvijana i da nisu naišli na bilo šta sporno. Dokumenta BIA, objavljena na zahtev advokata Ivana Ninića, donose njihova saznanja i operativne podatke o okolnostima pod kojima je Cvijan preminuo.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.