MIRKO OSTAO BEZ KONJA, UZ TO MORA ĆE DA PLATI I KAZNU: Na bazi onog što smo videli na lešu 99 posto je medved
Mirko muči muku, Foto: Printskrin/RTS

surovo

MIRKO OSTAO BEZ KONJA, UZ TO MORA ĆE DA PLATI I KAZNU: Na bazi onog što smo videli na lešu 99 posto je medved

Svake godine beleži se porast šteta koje naprave medvedi koji su strogo zaštićene divlje vrste

Objavljeno:

Medved je krajem prošle godine usmrtio konja u domaćinstvu Mirka Sićovića na planini Mučanj kod Ivanjice.

Mirko je pokušao da naplati odštetu, ali je odbijen, a sada mu je stigla i kazna od 5.000 dinara jer konj nije bilo umatičen.

U kršovitom kraju mnogi konjskom zapregom obavljaju poljoprivredne radove. U zasadima krompira i maline u planini zemlju ne mogu da obrade traktorima i drugim mašinama pa su im konji neophodni.

- Mnogo mi znači. Bez konja ne mogu. Vidite sad 200 kila krompira ja dam za 10 kila našte. Ja nemam to odakle, moram s konjom da radim, to mi je jedini izvor. Od toga živim - rekao je vlasnik konja Mirko Sićović.

Bez konja su ostali krajem prošle godine kad ga je medved usmrtio. Sićovićima je bilo zastrašujuće i to što je konj nastradao na ispaši nedaleko od njihove porodične kuće u selu Preseka.

- Na bazi onog što smo videli na lešu 99 posto je medved. Tako je zapisnički i konstatovano da je medved pričinio štetu - naveo je stručno lice za gazdovanjem lovišta "Čemernica Ivanjica" Aco Aleksić.

U ivanjičkom kraju medvedi su do sada uglavnom napadali pčelinjake, a retko kad domaće životinje.

Naknada štete koje naprave strogo zaštićene divlje vrste regulisane su Zakonom o zaštiti prirode.

- Medvedi su zaštićena vrsta životinja, a moj konj nije. I ja tražim odštetu, tako kako god oni zaštićuju njinog medveda, tako bi ja zaštitio svog konja - naglasio je Mirko Sićović.

Konja nisu umatičili pa moraju da plate dodatnih 5.000 dinara, a odštetu nisu uspeli da dobiju.

- Po zakonu traži se da budu umatičena grla i to je sad već praksa u 99 posto slučajeva. Sve životinje koje imaju svoj matični broj su registrovane su - istakao je šef Odseka za biodiverzitet Zavoda za zaštitu prirode Srbije Vladan Bjedov.

Dodaje da registrovanje grla olakšava odluku da se pozitivno odgovori na zahtev za odštetu.

- Svi viču da se ne matiče šareni konji, da se ne matiči crni bez biljega, žuti bez biljega, beli bez biljega. Ko će to negde u Tutinu gore - kazao je Mirko Sićović.

Svake godine beleži se porast šteta koje naprave medvedi koji su strogo zaštićene divlje vrste. Prošle godine bilo je 80 prijava, a isplaćeno je blizu 7.000.000 dinara, ali ne i za porodicu sa Mučnja.

(Kurir.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.