ITALIJANI NAS HVALE NA SAV GLAS: Upoznajte Srbiju, a onda se i vakcinište cepivom kojim želite!
Naučnici, Foto: EPA/: Daniel Irungu, Ilustracija

kažu za nas

ITALIJANI NAS HVALE NA SAV GLAS: Upoznajte Srbiju, a onda se i vakcinište cepivom kojim želite!

List ističe da je u Beogradu i u ostalim delovima Srbije, ne samo moguće primiti cepivo, već i odabrati vakcinu

Objavljeno:

Mediji u Italiji jutros su objavili vest o tome da je za razliku od te zemlje gde se vakcinacija obavlja u "ritmu puža" i gde je nemoguće odabrati vakcinu Srbija omogućila i stranim državljanima bez stalnog boravka da se vakcinišu i nakon toga vrate u svoju zemlju.

Dnevni list Korijere dela Sera je danas sa naslovom "Imunizacija od Beograda do Srbije i nazad, Beograd dozvoljava svima da se vakcinišu" objavio tekst u kome je izneo iskustvo menadžera Simonea Avogardija, koji je u martu bio u Srbiji, gde se vakcinisao, a potom vratio u Italiju.

List ističe da je u Beogradu i u ostalim delovima Srbije, ne samo moguće primiti cepivo, već i odabrati vakcinu, upravo kako je to učinio menadžer Avogardi.

Odabrao je vakcinu "Fajzer" i već se i revakcinisao. U intervjuu je izjavio da sada poseduje sertifikat na tri jezika sa kju-ar kodom koji, kad se otvori mobilni telefon, važi kao pasoš koji mu garantuje mogućnost putovanja.

Simone je obavestio zdravstvene službe u Milanu da nema potrebe da ga pozovu za vakcinaciju (došao bi na red eventualno u junu ili kasnije) i izjavio da napokon može da se vrati putovanjima s obzirom na to da ima vlastitu firmu zbog koje je često putovao po svetu.

Italijanski mediji to nazivaju nekom vrstom novog zdravstvenog turizma:

- Dođite u Srbiju, upoznajte je i posetite, a pritom se i vakcinišite kojom god vakcinom želite.

Naglašavaju da su u Srbiji prisutne "Fajzerova" i "Astra-Zenekina" vakcina, zatim "Moderna", kao i "sputnjik", te kineska vakcina "Sinofarm".

Srbija dobija velike poene i pokazuje drugačiju sliku

Mediji kažu da Srbija na taj način dobija velike poene i pokazuje svetu jednu drugačiju sliku zemlje u kojoj je, u odnosu na Italiju u kojoj vlada potpuni haos što se vakcinacije tiče, te još nisu imunizovani ni oni koji imaju više od 80 godina i gde građanima daju vakcine "kap po kap", moguće vakcinisati ne samo vlastite građane već i sve strance koji to žele.

Dovoljno je otići na sajt italijanske ambasade, gde je sve objašnjeno i gde postoji link na srpskom jeziku, gde je moguće prijaviti se za vakcinaciju i izabrati vakcinu ili čak više njih.

Sa rezervisanim terminom u džepu, svaki građanin Italije, ali i drugih zemalja, može da se uputi ka Srbiji, poseti Beograd ili ostale delove zemlje, vakciniše se i vrati kući.

Nije baš komotno odlaziti dva puta radi revakcinacije, kažu mediji, ali smatraju da je vredno truda.

Mediji takođe naglašavaju da je Srbija druga zemlja posle Izraela koja je na neverovatno brz način sprovela vakcinaciju među starijom populacijom, najosetljivijim kategorijama i da isto tako želi da ohrabri preduzetnike, ljude iz velikih kompanija da vakcinacijom pomognu da se zemlja što pre oporavi i u ekonomskom smislu.

Pomoć zemljama u regionu

Mediji objavljuju i fotografije velikog broja ljudi među kojima ima puno stranaca koji čekaju u redovima u Beogradu da bi se vakcinisali.

Moguće je pročitati osim naslova tipa "Turizam vakcina" i "Srbija, zemlja koja ima više vakcina nego stanovnika".

List piše kako Srbija već duže vreme vakciniše i pomaže zemljama iz regiona koje nisu ni blizu ovoj zemlji po vakcinaciji i čiji stanovnici masovno odlaze u Srbiju ne bi li se vakcinisali.

Mnogi mediji navode da je to odličan potez predsednika Vučića, ne bi li došao do toga da Srbija postane zemlja lider u regionu, a drugi prenose intervju koji je dao novinama Fajnenšel tajmsa gde je izjavio da Srbija ne može biti na sigurnom dok i zemlje oko nje nisu. Treći pak prenose njegove reči za srpske medije gde je, prema njihovom pisanju, izjavio da Srbija ima veliki broj doza "Astra-Zenekine" vakcine kojima ističe rok pa želi da ih iskoristi.

"Prva zemlja koja je omogućila da se besplatno vakcinišu i migranti"

Vakcine su besplatne, kažu mediji, Srbija nije daleko od Italije, a kako piše dnevni list Đornale, od rezervacije na portalu do same vakcinacije ne prođe ni 48 sati.

Brzo, efikasno i korisno. Srbija je, pišu mediji, i prva zemlja koja je omogućila da se vakcinišu i imigranti potpuno besplatno.

Dok u Norveškoj, Turskoj i Austriji turističke agencije organizuju odlazak u Rusiju radi vakcinacije, u Srbiji je to organizovala direktno vlada. Danas je Srbija prva evropska zemlja sa najvećim brojem vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika.

Za samo tri meseca Srbija je uspela da vakciniše 15,6 odsto stanovnika. To je mnogo više i od Velike Britanije koja je vakcinisala 7,7 odsto, a o Italiji i "da ne govorimo", kažu italijanski mediji.

Bonus video:

00:23

JA SAM SE VAKCINISAO, VAKCINIŠTE SE I VI Grad Beograd i Vladika Stefan pozivaju sve da se PRIDRUŽE AKCIJI

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.