UZIMALI NOVAC LAGAJUĆI DA IMAJU BOLESNO DETE? Supružnici DELIMIČNO priznali krivicu!
Prevaranti, Foto: Printscreen/Facebook

GDE ĆE IM DUŠA

UZIMALI NOVAC LAGAJUĆI DA IMAJU BOLESNO DETE? Supružnici DELIMIČNO priznali krivicu!

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudu da im odredi pritvor

Objavljeno: 17:47h

Na saslušanju u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu supružnici Verica J. (35) i Daglas J. (39) delimično su priznali da su prevarili, za sada 10 građana, dovodeći ih u zabludu da uplaćuju novac za lečenje obolelog deteta, rođenog 2016. godine, a kako bi oni stekli protivpravnu imovinsku korist.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudu da im odredi pritvor.

Tužilaštvo u saopštenju precizira da se sumnja da su Verica J. i Daglas J. tokom 2020. i 2021. godine, u više navrata preko različitih medija upućivali apel za novčanu pomoć, tražeći donacije za lečenje njihovog maloletnog deteta koje su im bile neophodne zbog njihove teške materijalne situacije.

"Tako su lažnim prikazivanjem činjenice da im je dete teško bolesno, doveli u zabludu 10 građana i na taj način od njih uzeli novac, kao pomoć za lečenje teško bolesnog deteta, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 200.000 dinara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su iznoseci svoju odbranu osumnjičeni delimično priznali izvršenje krivičnog dela - produženo krivično delo prevara u saizvršilaštvu.

Za Vericu J. pritvor je predložen zbog okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na svedoke i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, s obzirom da je i ranije osuđivana.

Za Daglasa J. predložen je pritvor zbog opasnosti od bekstva, imajući u vidu da mu je pasivizirana adresa, kao i da ne bi ometao postupak uticajem na svedoke.

U toku dokaznih radnji Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će ispitati sve oštećene, eventualne svedoke i izvesti druge dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o daljem postupanju, navodi se u saopštenju.

Pošto se sumnja da ima više oštećenih, policija je juče pozvala građane koji su prevareni na ovaj, ili sličan način, da joj se jave.

Menjali brojeve, stanove, imena dece...

Po pravilu, Verica i Daglas bi, nakon objavljivanja informacije o navodno obolelom detetu, ubrzo "nestajali" - menjali su ne samo brojeve telefona, već i stanove, a uprkos tome što su bili poprilično nevešti u prevarama, poslednjih godina niko nije uspeo da prikupi dokaze i da ih istovremeno pronađe.

U pozivima za pomoć govorili su da su iz Beograda, Užica, Kragujevca, a onda su pokušali da varaju i u komšijskim državama. Kada biste ukucali broj računa koji su koristili, na pretrazi bi izašao bezbroj vesti o bolesnom detetu, koje svaki put ima neko drugo ime i neku drugu dijagnozu.

Stvari su u poslednjih godinu dana postajale sve gore i Verica je pronašla "beg" u Crnoj Gori. Novinari iz RTV Cetinje imali su identično iskustvo kao srpske kolege.

Akcija Aurora

Policija je tokom akcije "Aurora" u martu 2018. godine podnela krivičnu prijavu protiv Verice Janković (31) zbog sumnje da je počinila prevaru tražeći novac za navodno lečenje svoje dece, a da ga je koristila za lične potrebe. Ona je i tada preko medija objavljivala apel za pomoć i osnivala fondove za uplatu novca lažno iznoseći teško materijalno i zdravstveno stanje nje i njene maloletne dece.

Ona je obmanjivala javnost da je donirala svoj bubreg za transplatacije jednom detetu i lažno objavljivala da je drugom detetu potreban hirurški zahvat na srcu. Osumnjičena je, kako se navodi, na taj način protivpravno prisvojila dva miliona dinara.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.