LEGIJA SE U SERIJI "PORODICA" POJAVLJUJE U BELOM KOMBIJU: Ima li to VEZE sa ubistvom Ivana Stambolića?
Ivan Stambolić, Foto: Youtube printscreen

beli kombi

LEGIJA SE U SERIJI "PORODICA" POJAVLJUJE U BELOM KOMBIJU: Ima li to VEZE sa ubistvom Ivana Stambolića?

Stambolić je tog dana ubijen po naređenju Milorada Ulemeka Legije, komandanta ozloglašene JSO i de fakto šefa zemunskog klana, a njegovo telo bačeno je u živi kreč pa zakopano u šumi, otkrio je svedok-saradnik,

Objavljeno:

Nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije, Ivana Stambolića (64) nedeljama pre likvidacije pratio je beli kombi. Prema podacima, vozilo je konstantno bilo parkirano u Ulici Partizanskih brigada, ispred zgrade u kojoj je Stambolić živeo, da bi 25. avgusta 2000. godine, na dan Stambolićevog nestanka, primećen u Košutnjaku.

Beli kombi za ovaj zločin nije odabran slučajno i simbolično je prikazan u drugoj epizodi serije "Porodica", koja se bavi poslednjim danima Slobodan Miloševića i njegove porodice u vili "Mir" i vidi se kako Legija dolazi njime.

Ivan Stambolić nestao je 25. avgusta ujutru dok je džogirao u Koštnjaku. Tog popodneva je trebalo da putuje sa prijateljima u Guču, na Sabor trubača.

Kako je kasnije otkrio svedok-saradnik, Stabolić je tog dana ubijen po naređenju Milorada Ulemeka Legije, komandanta ozloglašene JSO i de fakto šefa zemunskog klana, a njegovo telo bačeno je u živi kreč pa zakopano u šumi.

"Dobili smo naređenje da od Legije da otmemo i ubijemo Stambolića"

Porodica je Stambolićev njegov nestanak prijavila posle četiri-pet sati, a policija je naredna dva dana detaljno, sa psima tragačima, pretražila Košutnjak, ali bez rezultata. Stambolićevo telo pronađeno je tek 2003. godine tokom akcije "Sablja". Nenad Šare, pripadnik JSO i svedok-saradnik na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, priznao je da je učestvovao u otmici i likvidaciji i prvi je progovorio o zločinu. On je i 27. marta 2003. godine odveo policiju do mesta na Fruškoj gori gde je bilo zakopano Stambolićevo telo.

- Dobili smo naređenje od Legije da otmemo i ubijemo Ivana Stambolića, a na Fruškoj gori u njega je pucao Branko Berček - izjavio je tada svedok-saradnik.

"U belom kombiju bili su kreč i 20 litara vode"

Svedočenje Šarea bilo je zatvoreno za javnost. Na suđenju je za zločin optužio Legiju, pripadnike JSO Branka Berčeka, Leonida Milivojevića, Dušana Maričića i Nenada Bujoševića. Kako je rekao, Stambolića su pratili mesec dana.

- Koristili smo vozila JSO: 'jugo' BG 444-406, 'pasat' zelenožute boje, kao i beli i plavi kombi. Ovaj beli kombi nam je u toku praćenja Stambolića ukraden, a u njemu su bili kreč i 20 litara vode. Posle smo dobili drugi beli kombi i nastavili praćenje. Razgovarali smo među sobom da Stambolić treba da se likvidira, jer je predsednički kandidat. Legijina naređenja morali smo da izvršavamo, jer bi u suprotnom završili kao Stambolić - pričao je u istrazi Šare.

"Trčao je prema našem belom kombiju kada sam stao pred njega"

Prema svedočenju Šarea, 25. avgusta 2000. godine, zajedno sa Brankom Berčekom oteo je Ivana Stambolića u Košutnjaku.

- Stambolić je lagano trčao prema našem belom kombiju i tada sam stao pored njega sa "zbrojevkom" u ruci. Pokazao sam službenu legitimaciju i viknuo: "Policija, morate poći sa nama!" Kada je pitao zašto, odgovorio sam da ide na informativni razgovor. Ugurali smo ga u kombi, a on nije pružao otpor - kazao je Šare.

On je otkrio i da su sa ostatkom ekipe iz JSO otišli na Frušku goru na unapred određeno mesto za likvidaciju Stambolića.

- On je ležao na podu kombija, ruke su mu bile vezane lisicama, a preko očiju i usta mu je bio zalepljen selotejp. Istom trakom Stamboliću su bila vezana kolena i zglobovi. Čuvao sam stražu na 40 metara od mesta na kojem je Stambolić likvidiran. Čuo sam dva hica iz "berete", ali nisam video trenutak ubistva. Kasnije mi je Branko Berček rekao da nikada neće priznati da je pucao u Stambolića - ispričao je Šare.

Registarske oznake zbog kojih je Legija bio ljut i zabrinut

On je rekao da je tri dana posle ubistva Stambolića rekao Legiji da nisu zamenili registarske oznake na kombiju kada su oteli Stambolića.

- Legija je bio ljut, a posle nekoliko dana pratio sam ga na prijem do vile Karića na Dedinju, gde je bio i Rade Marković, tadašnji načelnik DB. Posle prijema Legija mi je rekao da smo napravili veliku grešku i da je to preneo Markoviću, kome samo što nije ispala čaša iz ruke kada je čuo za tablice. Inače, pre ubistva Legija nam je dao karton sa slikom Ivana Stambolića, ali ga je posle pet dana tražio kako bi ga vratio načelniku DB-a, koji je morao da karton vrati u arhivu - ispričao je Šare.

"Na beli kombi niko nije obraćao pažnju"

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za "Blic" da veruje da je beli kombi izabran za praćenje, a potom i likvidaciju jer je na ulicama neupadljiv.

- Beli kombi je najverovatnije biran jer je manje upadljiv nego neki džip, blidirano ili bilo koje luksuzno vozilo. Posebno tada na ulicama u našoj zemlji. Niko nije obraćao pažnju na takvo vozilo i to je njima odgovralo - rekao je Radovanović.

Presuda za Stambolićevo ubistvo

Za Stambolićevo ubistvo osuđeni su pripadnici nekadašnje Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti. I u prvostepenoj i u pravosnažnoj presudi, donetoj 2007. godine, kao nalogodavac zločina označen je Slobodan Milošević, potonji predsednik SRJ. Bila je to prva presuda kojom je Milošević direktno označen kao naručilac političkog ubistva, ali i kao čovek koji je za „obračun” sa političkim neistomišljenicima, koristio pripadnike JSO. Nikada mu, međutim, nije suđeno, jer se nalazio u Hagu gde je protiv njega vođen postupak za ratne zločine.

Za ubistvo Stambolića pravosnažno su osuđeni najviši funkcioneri Državne bezbednosti i pripadnici JSO-a:

Milorad Ulemek Legija, Branko Berček – 40 godina

Nenad Bujošević – 35 godina

Leonid Milivojević, Duško Maričić – 30 godina

Nenad Ilić – 15 godina

Radomir Marković – 15 godina zatvora

Milorad Bracanović – dve godine

Bonus video:

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.