MISTERIJA IKSIĆA: Stanari u strahu, lopovi obeležavaju stanove za pljačku!
Misterija iksića, Foto: Printscreen/RTS

pažnja!

MISTERIJA IKSIĆA: Stanari u strahu, lopovi obeležavaju stanove za pljačku!

Marko Milinković je jedan od stanara u Bloku 45 koji je pored svojih vrata zatekao iksić

Objavljeno:

Stanovnici novobeogradskih blokova 45 i 64 proteklih dana žive u strahu jer su im se kod ulaznih vrata stanova, pored zvona, pojavile rukom pisane oznake, tačnije slovo X, kao i brojevi, koji bi mogli da označavaju vreme.

Novobeograđani su na ovaj problem ukazali preko Fejsbuk grupe Blok 45 info, a ubrzo su saznali da se iza svega toga najverovatnije kriju lopovi, koji na ovaj način tipuju stanove za pljačku. Pojedini stanari su se žalili i da ih prethodnih dana neko zove na fiksni telefon, a nakon što se jave, veza se prekida.

Obeleženi

Marko Milinković je jedan od stanara u Bloku 45 koji je pored svojih vrata zatekao iksić.

- Vraćajući se sa posla, uočio sam malo X napisano olovkom pored svojih vrata. U razgovoru sa suprugom, kada se ona vratila sa posla, saznao sam da se na postojećoj Fejsbuk grupi Blok 45 javilo mnogo ljudi sa sličnim zapažanjima - naveo je Milinković za RTS i dodao da je potom obavestio komšije iz ulaza o "problemu".

Misterija iksića
foto: Kurir

Kako je rekao, ispostavilo se da je na svakom spratu neko obeležio po jedan stan, a da su oznake različite, slovo X ili vreme.

- Komšije sumnjaju da je reč o provalnicima - rekao je za Javni servis. Jedan od stanovnika zgrade u kojoj su se pojavili ovi simboli juče je za Kurir rekao da su pojedine komšije preplašene.

- Neki se čak i plaše da napuste domove da ne bi bili opljačkani. Radila sam u pravosuđu devedesetih godina i ceo svoj život provela u blokovima, to je primer kako lopovi obeležavaju stanove koje planiraju da opljačkaju, nema šta drugo da bude. Tako je bilo ranije, a tako je očigledno i sada - rekla nam je sagovornica.

Misterija krstića
foto: Kurir

Manji broj Novobeograđana smatra da je ovde reč o dečjoj igri. Da se najverovatnije radi o provalnicima koji na ovaj način obeležavaju vreme u koje vlasnici nisu kod kuće kako bi mogli neometano da upadnu i pokradu dragocenosti, za Kurir kaže i Stevan Đokić, savetnik za bezbednost i istrage.

Dve grupe

- To je klasično tipovanje stanova za obijanje. Taj metod postoji odranije. Zamislite zvonce kao jedan sat, na osnovu toga koliko je sati u tom trenutku, lopov na tom mestu ostavlja oznaku "X". Znaju da na većini zgrada postoje kamere, zato prva grupa lopova ide da obeleži tim "X" stanove, posle toga dolazi druga grupa lopova koja je spremna za pljačku. Zahvaljujući oznaci kod zvona, oni znaju u koje doba treba da se dođe na određenu adresu i kada niko nije kod kuće - objašnjava Đokić i dodaje:

- Godinama lopovi tako obeležavaju stanove, jer u suštini retko ko proverava zvonce i ne obraća pažnju na njega, pa retko vide taj iskić.

Na meti i druga naselja

I Žarkovo u panici

Nakon što su stanovnici novobeogradskih blokova objavili u Fejsbuk grupi fotografije čudnih krstića, ispisanih pored svojih ulaznih vrata, javili su se i žitelji Žarkova. Oni su zahvalili sugrađanima što su im ukazali na problem, uz komentar da su i oni primetili isti simbol kod svojih vrata, te da su se pitali koje je značenje toga. Kako su dodali, sada im je mnogo jasnije.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.