SRBI ORGANIZOVALI ŠVERC TONE KOKAINA?! Pali u luksuznim vilama, na jedrilici i u toku pretovara, mesecima praćeni
Ilustracija, Foto: EPA/HAMBURG CUSTOMS

akcija policije

SRBI ORGANIZOVALI ŠVERC TONE KOKAINA?! Pali u luksuznim vilama, na jedrilici i u toku pretovara, mesecima praćeni

Što se tiče uhapšenih, deo njih je pronađen u momentu pretovara, deo u luksuznoj vili koja je korištena kao baza operacije, a ostatak na jedrilici

Objavljeno:

Istraga protiv četvorice optuženih u Portugalu nadomak grada Faro za šverc 1,1 tone kokaina, prema rečima direktora portugalske specijalne policije Antonia Madureira, pokrenuta je još pre nekoliko meseci.

Specijalna policija je u toku istrage došla do zaključka da postoji međunarodna mreža koja krijumčari narkotike kroz Portugal, prenosi Sulinformacao.pt.

Operacijom "Terra Firme", koja je zvanično počela 27. oktobra prošle godine i nastavila se u narednih par meseci, policija je uspela da iznenadi pripadnike kriminalne organizacije i zaustavi ih u pripremanju transporta 50 paketa kokaina, čija je tržišna vrednost procenjena na više desetina miliona evra!

- Droga još nije bila ubačena u duplo dno, a transport se tek pripremao - izjavio je nadležni specijalne policije.

- U trenutku kada je zaplenjena, droga se uveliko nalazila na kopnu. U tom trenutku se odvijao pretovar robe. Istraga nas je dovela do zaključka da je ona trebalo da bude transportovana dalje jedrilicom - otkrio je Madureira.

Što se tiče uhapšenih, deo njih je pronađen u momentu pretovara, deo u luksuznoj vili koja je korištena kao baza operacije, a ostatak na jedrilici.

- Raznolikost grupe, visoka soficistiranost operacija koje su izvodili, kao i priroda i količina narkotika koja je zaplenjena, ukazuju na to da se radi o visoko organizovanoj kriminalnoj grupi koja operiše na međunarodnom nivou - stoji u saopštenju specijalne policije, prenosi Sulinformacao.pt.

Kako je navedeno, kokain je bio namenjen za evropsko tržište.

- Normalno je, uzeći u obzir geografski položaj Portugala, da međunarodne kriminalne mreže koriste našu zemlju kao tranzitnu tačku za distribuciju širom Evrope - zaključuje Madureira.

Podignuta optužnica

Portugalsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četitri osobe koje tereti za prekookeanski šverc više od tone kokaina, a među okrivljenima su i državljani Crne Gore i Srbije, piše podgorički Dan.

Kako prenose portugalski mediji, istragom je utvrđeno da su te osobe, koje su u pritvoru, i organizatori akcije. Postupak je proglašen tajnim, pa portugalski mediji nisu objavili identitet okrivljenih.

Na listi optuženih su državljani Crne Gore, Srbije i Velike Britanije, a kokain potiče iz Meksika, prenosi RTCG.

Kako je preneo portugalski portal Observador, sud je produžio preventivni pritvor za četvoricu muškaraca starih između 28 i 63 godine koje je prošle godine privela specijalna policija.

Prema informacijama koje je medijima dostavilo Javno tužilaštvo grada Faro, postoje sumnje da su pritvorena lica članovi međunarodne kriminalne organizacije za posredovanje i transport kokaina i kanabisa morem iz Južne i Severne Amerike i Maroka.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.