DEJAN NIJE POKAZAO KAJANJE, A ZAVRŠNE REČI SUDIJE GOVORE KAKAV JE (NE)ČOVEK! Dušanka je imala život pred sobom
Hapšenje Dejana Dabovića, Foto: Kurir/ S.S.

OGAVNO

DEJAN NIJE POKAZAO KAJANJE, A ZAVRŠNE REČI SUDIJE GOVORE KAKAV JE (NE)ČOVEK! Dušanka je imala život pred sobom

Dejan Dabović je kriv što je tog dana, sposoban da shvati značaj svog dela, u stanju sposobnosti da upravlja svojim postupcima, u afektu besa zbog raskida veze, svestan svog dela lišio života Dušanku iz bezobzirne osvete

Objavljeno: 17:00h

Od olakšavajućih okolnosti sud je cenio samo životno doba. Međutim, ta olakšavajuća okolnost nema značaj. I oštećena je bila mlada , imala je 25 godina, završila je fakultet, počela da radi i imala je čitav život pred sobom – rekla je sudija Josifović

Dejan Dabović (28) iz Herceg Novog, koji je 26. decembra 2019. godine u popodnevnim časovima u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu na svirep način ubio bivšu devojku, Dušanku Jocović (25), presekavši joj nožem i dušnik, osuđen je u novosadskom Višem sudu na doživotnu robiju.

To je inače druga kazna doživotne robije koja je nakon promene zakona izrečena u Srbiji. Prvi je na doživotnu robiju osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče zbog otmice i zlostavljanja devopjčice iz Niša.

- Dejan Dabović je kriv što je tog dana, sposoban da shvati značaj svog dela, u stanju sposobnosti da upravlja svojim postupcima, u afektu besa zbog raskida veze, svestan svog dela lišio života Dušanku iz bezobzirne osvete. Na taj način što je Dušanka raskinula sa njim vezu došao iz Hereg Novog u Novi Sad u želji da Dušanki vrati nesrazmarno zlo, zbog zla koji je smatrao da mu je naneto nakon raskida emotivne veze. Tada je pokušavao da joj oduzme mobilni telefon, kada ju je osam puta udario šakom i ogregao po glavi, četiri puta povukao oštricu noža preko njenih ruku i šaka i četri puta ubo u vitalne delove tela vrata i grudnog koša, zbog čega je pokojna Dušanka desetak minuta trpela bolove jakog inteziteta, koji proizilaze uobičajne bolove, jer je vratni deo tela veoma osetljiv na bol, "osećala je glad za vazduhom" zbog gutanja krvi, nakon prerezanog grkljana, naneo joj oguljotine u predelu čela, nosa, obrve i druge, naneo joj ubodnu ranu u predelu desne dojke, od kojih je preminula, a vi ste otišli, niste ni ostali da joj pomognete. Na taj način je Dabović realizovao svoju nameru za bezobzirnom osvetom pri čemu bio svestan da je njegovo delo bilo zabranjeno, čime je izvršio teško ubistvo i osuđuje se na doživotnu robiju - rekla je u obrazloženju presude predsedik veća, sudija Ivana Josifović.

Za krivično delo razbojništvo u kladionici, počinjeno dan pre ubistva, osuđen je na tri godine, pa ga sud kažnjava jedinstvenom kaznom doživotnog zatvora. Sud je način izvršenja teškog ubistva na svirep način cenio kao otezavajuču okolnost.

- Sud je odlučio da ste vi to učinili zbog bezazlene osvete Dušanki. Ocenili smo da ste vi osoba koja primarno zadovoljava svoje želje, svoje podsticaje, ne poštujete socjijalne norme sredine kojih ste jako svesni, ali ste osoba koja nema osećanja, ni empatije, ni krivice, ni kajanja. Od olakšavajućih okolnosti sud je cenio samo životno doba. Međutim, ta olakšavajuća okolnost nema značaj. I oštećena je bila mlada , imala je 25 godina, završila je fakultet, počela da radi i imala je čitav život pred sobom – rekla je sudija Josifović.

Ona je dodala da je Sudsko veće imao u vidu još jednu otežavajuću okolnost, a to je da je nasilje nad ženama koje je u poslednje vreme povećano, a da se nedopustivo često događa, da se lično nezadovoljstvo rešava i da se agresija ispoljava nad ženama.

- Vi ste jedan od tih počinioca. A ovo društvo je rešeno da se tome suprostavi. Ovo veće je imalo neposredni uvid u vaše držanje i kada smo reprodukovali video snimak sa video kamaera, to je poslednji događaj u kom je viđena Dušanka živa. Pratili smo vašu rekaciju, a vi ni kada ste je videli živu, mladu i lepu, ni jednog trenutnka niste pokazali bol – zaključila je sudija Ivana Josifović.

U sudnici je bila rođena sestra Dušanke, Danijela Žižić koja nije prestajal da plače. Dok je monstrum od ubice, kako od momenta kada je ubio pokojnu, tokom pretresa koji su se održali, tako i samu presudu primio hladnokrvno, ni jednog trenutka na licu nije moglo da mu se vidi zabrinutost, a kamoli žaljenje.

- Dejane osveta vam je donela na jedan dan zadovoljstvo, a oproštaj za čitav život vi ga ni sada niste zatražili – obratila se na kraju suđenja, sudija Daboviću.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.