DA LI SNIMAK MOŽE DA BUDE DOKAZ SILOVANJA? Advokat progovorio o Lečiću i Danijeli Štajnfeld
Jugoslav Tintor, Foto: Printscreen/Prva TV

šok

DA LI SNIMAK MOŽE DA BUDE DOKAZ SILOVANJA? Advokat progovorio o Lečiću i Danijeli Štajnfeld

Glumac Branislav Lečić izjavio da je spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju povodom navoda glumice Danijele Štajnfeld da ju je on silovao

Objavljeno:

Advokat Jugoslav Tintor koji zastupa učenice škole glume koje su Miroslava Miku Aleksića prijavile za zlostavljanje, kaže da je kao i svi bio zatečen vešću da je glumica Danijela Štajnfeld optužila svog kolegu Branislava Lečića za sliovanje.

– Iskreno da vam kažem, svako je bio zatečen tom vešću, a prva sledeća rekacija bila je da vidimo koje informacije su raspoložive. Vrlo je nezahvalno sada bez ikakvog zvaničnog saopštenja Tužilaštva da ulazimo u neku projekciju šta će u tom slučaju biti, ja ne mogu da dajem direktne ocene – naglasio je Tintor koji se osvrnuo i na audio snimak razgovora Štajnfeld i Lečića, nastalog nekoliko godina posle nemilog događaja koji je glumica opisala.

– Kod audio snimka ovakve vrste proverava se sve, ko ga je snimio, okolnosti ppod kojima je nastao i na koji način. Nadležni će oceniti formalno-pravnu prihvatljivost tog snimka. Generalno snimak može biti dokaz, ali ta materija korišćenja snimaka kao dokaza nije precizno uređena zakonom. Taj snimak ima za cilj da ulije kredibilitet izrečenoj tvrdnji, a uveren sam da početak i kraj neće biti snimak – objasnio je advokat.

Tintor je naglasio da je poligraf isključivo sredstvo u fazi pretkrivičnog postupka, nije potpuno pouzdano sredstvo, a poligrafsko ispitivanje se ne smatra dokazom i koristi se onda kada nema drugih dokaza.

– Ne treba se poligrafu davati mitska dimenzija – kazao je.

Koliko je teško dokazati silovanje koje se dogodilo pre 9 godina?

– Vreme koje je proteklo od izvršenja krivičnog dela svakako da otežava dokazivanje tog dela, ali sam protok vremena ne lišava nadležne organe i žrtvu da dokažu krivično delo. Primer je i postupak protiv Mike Aleksića, bitna je sadržina iskaza i svi detalji – zaključio je Tintor.

Glumac Branislav Lečić izjavio da je spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju povodom navoda glumice Danijele Štajnfeld da ju je on silovao. On je u pisanoj izjavi, dostavljenoj Danasu, porekao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret i pozvao nadležno tužilaštvo da mu se uputi poziv za saslušanje.

– Ja, Branislav Lečić iz Beograda, najodlučnije poričem bilo kakve optužbe koje su na moj račun iznete. Nikada u svom životu nisam počinio niti jedno krivično delo, a kamoli delo silovanja ili bilo koje njemu srodno ili slično delo! Koristim ovu priliku da obavestim kako nadležno tužilastvo, tako i javnost da apsolutno nemam šta da krijem da nemam nameru da napištam teritoriju Srbije i ovim putem molim nadležno tužilastvo i MUP Republike Srbije da mi se bez odlaganja uputi poziv radi saslušanja. Takođe, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornosću spreman sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju na sva pitanja, uključujući pitanja o razgovoru sa Štajnfeld koji je objavljen u pojedinim medijima – naveo je Lečić, dodajući da izjavu daje bez “nakljukavanja sedativima, bez upotrebe bilo kakvih lekova i bez prethodno predočenih mu pitanja”.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.