POSTOJI NEKOLIKO NAČINA KAKO DA SE DECA PONAŠAJU KADA SE SRETNU SA MANIJAKOM: Ovi postupci su ključni!
Nasilje, Foto: Profimedia

evo kako

POSTOJI NEKOLIKO NAČINA KAKO DA SE DECA PONAŠAJU KADA SE SRETNU SA MANIJAKOM: Ovi postupci su ključni!

Postoji nekoliko načina kako da se deca i maloletne osobe ponašaju

Objavljeno:

Javnost je ostala šokirana vešću da je muškarac na ulazu u zgradu na Ceraku pokazao polni organ maloletnoj devojčici, a potom je pratio i isprečio joj se na izlazu iz lifta.

Na snimcima sa nadzornih kamera zgrade vidi se kako devojčica ulazi, a prati je muškarac koji otkopčava pantalone i vadi polni organ. Dok je čekala lift, prošao je pored nje praveći se da ide stepenicama, a čim je ušla u lift isprečio se na vratima, pokazavši joj polni organ, a potom pobegao.

Postoji nekoliko načina kako da se deca i maloletne osobe ponašaju u ovim i sličnim situacijama kada se jedan na jedan nađu sa potencijalnim manijakom ili pedofilom.

- Obrazovne ustanove bi prvenstveno trebalo da uvedu edukaciju o načinu ponašanja kada dođe do ovakvih situacija. Deca treba da izbegavaju kontakt sa nepoznatim osobama, bilo da je on zakazan ili ne. Devojčica u ovom slučaju nije videla da muškarac za njom ide u lift, ali u drugim situacijama, kada im je neko sumnjiv, treba da sačekaju da u lift uđe više osoba, kako bi trećem licu mogli da se obrate za pomoć - kaže za "Telegraf" Dejan Čkonjović iz MUP Srbije.

Izbegavanje kontakta sa strancima je najbolja opcija, a ukoliko se dete oseti ugroženo treba da se obrati trećem licu, čak i ako je ono takođe stranac, osim ako to treće lice nije došlo zajedno sa osobom u čije namere sumnja.

- Treba izbegavati konakt nasamo sa sumnjivim osobama, kao i grupe stranaca. Ako se ne osećaju bezbedno treba da sačekaju sledeći autobus, voz, lift... - dodaje on.

Ukoliko dete primeti ili sumnja da ga neko prati, postoji više načina na koje može da alarmira druge ili odvrati osobu od njene namere.

- Pri sumnji ili je zaista primetilo da ga neko prati, dete treba da pozove broj 192 ili roditelja, odnosno neku drugu osobu od poverenja, kako bi reklo gde se nalazi i šta se dešava. Onda osoba s kojom je na vezi može da pozove policiju. Telefonski poziv je dobro rešenje, makar pričali i neobavezno, jer može da odvrati potencijalnog počinioca od njegove namere, a na osnovu poziva može da se odredi lokacija deteta, čak i ako se veza prekine - objašnjava Čkonjović.

Kako ističe, najbolje je namestiti broj policije, roditelja ili nekog bliskog na brzo biranje na telefonu, za slučaj da se dogodi neka od ovih situacija.

- Sa prvom naznakom praćenja, ili polnog uzenemiravanja treba da pozovu blisku osobu. Ne moraju nužno da pozovu roditelje, mogu da pošalju poruku ili pozovu nekog od drugara, koji će svojim roditeljima preneti šta se događa, te će oni alarmirati nadležne. Za slučaj da nema kredita, internet ili se nalazi na mestu na kom nema signala, može da se pravi da priča na telefon, da kaže kako je blizu, stiže za nekoliko minuta. Nekada je to dovoljno da osobu odvrati od namere koju ima jer joj unosi sumnju. U slučaju nemogućnosti izlaska iz situacije, telefonska linija treba da ostane otvorena, zbog lociranja deteta - dodaje.

On objašnjava da u takvim situacijama dete može da bude u stanju panike i ne razmišlja logički i zdravorazumski, te je dobro da bude uključeno treće lice, koje će prikladno da reaguje.

Osim izbegavanja sumnjivih lica, poziva i poruka, deca, kako kaže, uvek mogu da potraže pomoć od nekog na ulici, viču, pritiskaju zvona ili dugmiće na interfonu, kako bi im neko pritekao u pomoć.

Preventivno instaliranje aplikacija

Kako Čkonjović objašnjava, u telefone preventivno mogu da se instaliraju aplikacije sa GPS praćenjem kretanja, kao i SOS aplikacije.

- Deca mogu da se protive aplikacijama koje će roditeljima prikazati njihovo kretanje, ali to jeste dobar vid prevencije. Takođe postoje SOS aplikacije koje određuju lokaciju deteta i roditelju šalju automatsku poruku - kaže on.

Sumnjive osobe u krugu škole

- U okviru škole, dete treba da se obrati školskom policajcu, psihologu ili pedagogu, razrednom starešini. Ako nekog često viđa oko škole ili sumnja u njegove namere, to treba prijaviti policiji. Tvrdnje su nešto drugo, ali svako sme da sumnja. U tom slučaju treba da se obrate školskom osoblju, kako bi se škola angažovala u cilju rešavanja situacije - zaključuje Čkonjović.

On naglašava da će navedeni postupci u 90 odsto slučajeva predatora da odvrate od namere, a u preostalih 10 odsto su veoma bitni kako bi policija što pre locirala dete.

Bonus video:

00:51

Manijak na Voždovcu uznemirava devojčice

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.