SMEMO LI NAPASTI RAZBOJNIKA AKO NAM UPADNE U KUĆU? Ranjavanje provalnika u Lebanu pokrenulo niz pitanja
Razbojništvo, Foto: Profimedia

kako reagovati

SMEMO LI NAPASTI RAZBOJNIKA AKO NAM UPADNE U KUĆU? Ranjavanje provalnika u Lebanu pokrenulo niz pitanja

Deda Milutin je najpre pokušao mirno da objasni provalniku da nema novac, a posegnuo je za oružjem tek kada je provalnik zapretio sekirom njegovoj preplašenoj supruzi

Objavljeno:

Pitamo se, kako postupiti ako nam provalnik upadne u kuću? Smemo li da ga napadnemo, udarimo palicom? Da potegnemo pištolj ako je naoružan? Koliko daleko smemo da idemo u odbrani sebe, svoje porodice i svoje imovine?

Ova i slična pitanja postavljaju sebi mnogi građani Srbije posle slučaja penzionisanog policajca Milutina Cvetkovića (86) iz Lebana, protiv koga je Više tužilaštvo u Leskovcu pokrenulo istragu jer je u noći 13. marta ranio muškarca koji mu je sa sekirom u rukama i fantomkom na glavi upao u kuću. Krivičnom prijavom Cvetković je okrivljen za pokušaj ubistva. Da li je to pravično?

“Izvukao sam pištolj i pucao mu u nogu”

Drama je počela u noći između subote i nedelje kada je u kuću porodice Cvetković upao provalnik. Deda Milutin i njegova jedva pokretna supruga su spavali kada ih je trgla lomljava prozorskog stakla. Za nekoliko sekundi im se nad krevetom stvorio 34-godišnji muškarac sa fantomkom i sekirom, koji im je naredio da mu “daju novac”.

Deda Milutin je najpre pokušao mirno da objasni provalniku da nema novac, a posegnuo je za oružjem tek kada je provalnik zapretio sekirom njegovoj preplašenoj supruzi.

- Iz nogavice sam izvukao pištolj i pucao mu u nogu. Pao je na pod. Odmah sam pozvao hitnu pomoć i policiju - kaže Cvetković.

Svima nama slučaj dede Milutina izgleda kao nužna odbrana, ali istina ja da zakon malo drugačije gleda na ovakve slučajeve.

Fine nijanse između nužne odbrane i ubistva

Prema rečima advokata Veljka Delibašića, odbrana svog dobra od istovremenog napada predstavlja institut nužne odbrane i nije krivično delo. Ipak, treba to i dokazati.

- Nužna odbrana znači odbranu koja je istovremena sa napadom, kada napad neposredno postoji ili je već otpočeo. Svako ima pravo da brani sebe ili drugog, ali ako je napad prestao, onda ne postoji pravo na ovakav vid odbrane. U praksi to znači da ako je napadač ušao u kuću i pokazuje nameru da ubije bilo kog ukućana, zakonom nije sporno da on bude ubijen. Ali ako krene da beži, a vlasnik kuće ipak potegne oružje, to se neće smatrati nužnom odbranom - kaže Delibašić.

Nužna odbrana mora biti srazmerna napadu. Na primer, ako neko krade voće u voćnjaku, to nije razlog da bude ubijen.

- Ali, ako ste vi napadnuti lično, imate pravo da se odbranite. Ako je neko krenuo pištoljem na vas, vi možete pucati, ali ako vas neko napada pesnicama, ne možete izvaditi pištolj. Možete i vi uzvratiti udarac. U suprotnom će to biti prekoračenje nužne odbrane, što se krivično kažnjava - kaže Delibašić.

Panika, strah, uznemirenost

Ivana Josifović, sudija i član Udruženja sudija i tužilaca, kaže da zakonik nužnu odbranu definiše kao onu koja je neophodna da učinilac od svog dobra, ili dobra drugog, odbije istovremeni protivpravni napad. Ona smatra da zakonska definicija nije loša, ali da bi je u sudskoj praksi trebalo izmeniti u pravcu ekstenzivnijeg tumačenja.

- Dakle, lice koje se nađe u situaciji da je protivpravno napadnuto je već u strahu, uznemireno, zabrinuto... i nije u mogućnosti da podrobno proceni koja bi to bila srazmerna sila dovoljna da se odbije napadač. Pritom, napadnuto lice najčešće ne zna koje su namere napadača i do koje mere je spreman da istraje u svojoj nameri, da li ima oružje i da li je spreman da ga upotrebi. Lice brani svoja najviša dobra, a to su život, telo, imovina. Ipak, sudska praksa je rigidna i restriktivna, te se često govori o prekoračenju nužne odbrane, u smislu da je neko mogao manjim intenzitetom sile da odbije napad - kaže Ivana Josifović.

Poznati slučajevi nužne odbrane

U rvanju izbo provalnika

Posle čak pet godina sudskog procesa, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Saška Bogeskog koji je 21. maja 2013. godine izbo provalnika koji mu je upao u stan u Žarkovu.

Bogeski je sedeo za računarom u svom domu, ali je posle niza provala u komšijske stanove bio uznemiren i na oprezu. Kasno uveče je čuo kako neko pokušava da provali u njegov stan kroz prozor. Supruzi je rekao da napusti prostoriju, a zatim je iz kuhinje uzeo nož i sukobio se sa provalnikom koji je u rukama imao šrafciger i nož.

U rvanju koje je usledilo, Bogeski je nekoliko puta ubo provalnika, koji je uspeo da pobegne. Otrčao je do trafostanice u blizini i pozvao prijatelja u pomoć, ali je ipak iskrvario do smrti.

Više tužilaštvo je protiv Bogeskog najpre podiglo optužnicu za ubistvo, koju je kasnije prekvalifikovalo u prekoračenje nužne odbrane.

Upucao razbojnika koji mu je oteo novac

Požežanin Rajko Marković (49), koji je 2014. godine pred svojom menjačnicom smrtno ranio pljačkaša Dragoslava Lazarevića (39), pravosnažno je oslobođen optužbe za ubistvo. Presudom je utvrđeno da je Marković postupao u nužnoj odbrani, odnosno da je branio imovinu koja mu je oduzeta razbojništvom. Provalnik Lazarević je maskiran i naoružan kratežom upao u menjačnicu “Marlis” u centru Požege. Preteći oružjem od Markovića je oteo oko 3.000 evra, a zatim seo u automobil parkiran ispred radnje. Vlasnik menjačnice je potrčao za njim, ponevši pištolj koji je dohvatio sa pulta.

Lazarević je najpre iz automobila ispalio metak koji je završio u izlogu menjačnice, a zatim je zapucao i Marković i uspeo da pogodi pljačkaša. Nedugo zatim Lazarević je nađen mrtav u susednoj ulici, u vozilu koje se zakucalo u banderu.

Kao dokaz u ovom postupku korišćen je video snimak iz menjačnice u kome se vidi kako pljačkaš repetira kratež uperen u Markovića. Sudski veštak je rekao da je vlasnik menjačnice u trenucima koji su prethodili pucnjavi bio u stanju straha visokog intenziteta.

Nužna odbrana u zakonu podrazumeva odbranu koja je istovremena sa napadom, kada napad neposredno postoji ili je već otpočeo

Svako ima pravo da brani sebe ili drugog, međutim, ako je napad prestao, onda ne postoji pravo na ovakav vid odbranemilutin cvetković pucao je u provalnika u subotu uveče

Bonus video:

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.