Obeleženo 25 godina od Giškine smrti: Svima su u glavi bile njegove poslednje reči! Svaki Srbin se ježi na njih! (VIDEO)
Foto: Printscreen

Još uvek ga pamte

Obeleženo 25 godina od Giškine smrti: Svima su u glavi bile njegove poslednje reči! Svaki Srbin se ježi na njih! (VIDEO)

Pre 25 godina, pod nerazjašnjemim okolnostima na ratištu je poginuo Đorđe Božović Giška, u 36. godini kao komandant Srpske garde
Objavljeno:

U vreme početka rata u Hrvatskoj Giška se vratio iz italijanskog zatvora i angažovao na formiranju srpske garde sa ambicijom da ona bude okosnica nove srpske vojske. Više od svega smetalo mu je angažovanje Željka Ražnatovića Arkana, zbog čega ga je, aludirajući na poslastičarnicu koju je Arkan otvorio, nazivao „tulumbar“:

„Izloženi smo raznim oblicima opstrukcije. Najpodmuklije je stvaranje Srpske dobrovoljačke garde. Arkanovu gardu bi trebalo zvati srpskom dobrovoljačkom komunističkom gardom.“

Dragoljub Bata Pavić, Giškin prijatelj i saborac, poslednji komandant SG:

"Taj dan kad je Giška ubijen, ne poginuo kako se piše svuda po štampi, nego ubijen, pamtim i sad, svakog časa se setim. Ubijen sa dva metka, sa strane. Pancir nije nosio. Odgovorno tvrdim da je neko iz tkz. Eskadrona smrti dobio naredbu da se Giška ubije. Po svaku cenu. Poslednje reči su mu bile: 'Braćo za mnom!' Uvek je išao prvi ispred svih."

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.