KRENULI SU NA ZADUŠNICE U GRAČANICU I DESIO SE ZLOČIN! Umrlo je 12 Srba, Danilo je imao 2 godine, niko nije osuđen
Ne smemo da zaboravimo, Foto: Printscreen/youtube/RTK

godišnjica užasa

KRENULI SU NA ZADUŠNICE U GRAČANICU I DESIO SE ZLOČIN! Umrlo je 12 Srba, Danilo je imao 2 godine, niko nije osuđen

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić

Objavljeno: 12:03h

Na današnji dan pre 20 godina u napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo je dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba dok su išli na Zadušnice u Gračanicu. Za zločin niko nije odgovarao.

Najmlađa žrtva ovog još uvek nerasvjetljenog zločina bio je dvogodišnji Danilo Cokić, a u napadu je ranjeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanicu, i to u pratnji Kfora. Aktiviranjem mine na magistralnom putu, 16. februara 2000. godine u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice. U napadu je na licu mesta poginulo 10 ljudi, a još dvoje je podleglo povredama kasnije.

Ubijeni Srbi u Livadicama
foto: Printscreen/youtube/RTK

Istragom je utvrđeno da je eksploziv bio smešten u cev za drenažu ispod magistralnog puta. Britanski vojnici su tokom istrage pored puta našli žicu dugačku oko 600 metara kojom je aktivirana naprava sa 70 do 100 kilograma eksploziva, kako je procenjeno.

Drugi kraj žice nađen je u jednoj kući na obližnjem brdu. Ukrajinski vojnici Kfora su istog prepodneva demontirali još šest sličnih eksplozivnih naprava s daljinskim upravljačem na putevima koji vode ka Štrpcu, najudaljenijoj srpskoj enklavi.

Ni posle dve decenije za zločin u Livadicama kod Podujeva, u kome je poginulo 12, a povređeno 43 Srba, nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, a porodice stradalih i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije, ukazala je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Zločin u Livadicama najbolniji je primer da u Prištini i dalje ne postoji spremnost da se raskrsti i suoči sa počinjenim zločinima, o čemu svedoči i glorifikacija zločina terorističke UKČ kojoj smo prethodnih meseci svedočili", saopštila je Kancelarija.

Ovaj zločin, kako ocenjuju, predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe na KiM i pravdu za sve žrtve, posebno, jer se ovaj zločin desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti.

"Očekujemo da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi i u tom smislu tražimo i od međunarodne zajednice da ponovo otvore ovaj, ali i druge nerešene slučajeve zločina nad Srbima i žrtvama makar posle dve decenije donesu mir, a porodicama trunku utehe", poručuj se u saopstenju.

Ističe se i da Vlada Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine.

Ubijeni Srbi u Livadicama
foto: Printscreen/youtube/RTK

Za ovaj zločin niko nije odgovarao. Jedini osumnjičeni za napad bio je Fljorim Ejupi, koji je sedam godina kasnije (2008.) osuđen na 40 godina zatvora zbog višestrukog ubistva i pokušaja teškog ubistva, na 15 godina zbog terorizma, na osam godina zbog izazivanja opšte opasnosti, na pet zbog izazivanja rasne i druge diskriminacije i na 10 godina zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja oružja.

Osim Ejupija, pod sumnjom da su povezani sa tim napadom u isto vreme su bili uhapšeni Ćelji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiju, koji su oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Ejupi je 2009. godine oslobođen zbog nedostatka dokaza, drugostepenom odlukom Vrhovnog suda Kosova. Euleks je 2009. godine pokrenuo novu istragu.

Ubijeni Srbi u Livadicama
foto: Printscreen/youtube/RTK

Slučaj "Livadice" vode ljudi iz kancelarije specijalnog tužioca koji su zaduženi za slučajeve ratnih zločina, ali ni danas nisu pronađeni počinioci i jedina poznata informacije je da iza napada u Livadicama nije mogla da stoji samo jedna osoba.

Podseća se da danas navršava 20 dugih godina od jednog od najmonstruioznijih zločina počinjenih od strane albanskih terorista na Kosovu i Metohiji kada je u napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva poginulo dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba koji su išli da obeleže Zadušnice u Gračanici.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić koji je imao svega dve godine.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.