KAŽE TATA DA SE JAVLJA KAD VIDI KU*VU! Zemunci su imali NAJJAČE šifrovane poruke, nove klanove spasila tehnologija
Ilustracija, Foto: Facebook/legende devedesetih

LEGENDE DEVEDESTIH

KAŽE TATA DA SE JAVLJA KAD VIDI KU*VU! Zemunci su imali NAJJAČE šifrovane poruke, nove klanove spasila tehnologija

Makin žargon je bio predmet veštačenja i oštrog sporenja odbrane i Tužilaštva za organizovani kriminal

Objavljeno:

"Evo, sa tri kilometra, primakli Zrikoka"; "Otišao je za Kanadu"; "Kaže tata da se javlja kasnije kada vidi kurvu" samo su neki od žargona kriminalnih grupa iza kojih se kriju brutalni zločini.

Prva rečenica koju izgovara Željko Maksimović Maka, prema saznanjima istražitelja, otkriva nameru o ubistvu premijera Zorana Đinđića. Drugu rečenicu su koristili u zemunskom klanu, kada su potvrđivali da je neko likvidiran, a treća se odnosi na Darka Šarića, koji čeka isporuku tona kokaina.

Zajedničko za Makinu grupu koja je koristila javne govornice, za pripadnike zemunskog klana koji su komunicirali "specijalima", za Šarićeve saradnike koji su slali mejlove i kavački klan koji koristi enkriptovane mobilne telefone jeste to da svi i dalje imaju sopstveni šifrovani žargon.

Makina grupa je optužena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, ali i za planiranje ubistva političara među kojima je premijer Đinđić. Ali postupak stoji jer su svi glavnooptuženi i dalje u bekstvu.

Njihov žargon je bio predmet veštačenja i oštrog sporenja odbrane i Tužilaštva za organizovani kriminal. Prvobitna oslobađajuća presuda se pozivala na nerazumevanje žargona, ali je ona ukinuta i postupak je krenuo ispočetka. Imali su posebne nadimke za političare: Zoran Đinđić - Zrika, Vojislav Koštunica - Oštičava, a Vojislav Šešelj - Ćora. Uvek su pričali o svim osobama u ženskom rodu.

"Evo, sa tri kilometra, primakli Zrikoka"; "Otišao je za Kanadu"; "Kaže tata da se javlja kasnije kada vidi kurvu" samo...

Posted by Legende devedesetih on Sunday, November 11, 2018

Pripadnici zemunskog klana su prilikom ubistva i otmica koristili "specijale" - mobilne telefone nabavljene za zadatak. Postojalo je čak i uputstvo u kojim baznim stanicama telefon uključiti, a na kojim teritorijama ih držati isključene. Onaj koji je, kako kažu, "otišao za Kanadu" je mrtav.

Za ubistvo su koristili i termin "sašiju", iz devedestih su sačuvali termin "pakovao cigle" (za reketiranje). Njihov čest termin koji se raširio i dalje je u upotrebi kod drugih grupa su "štekovi" što znači mesta za skrivanje.

Šarićeva grupa je prema deset pravosnažnih presuda po sporazumu o priznanju krivice i svedočenjima tri svedoka saradnika šifrovanje podigla na veći nivo. Oni su imali kodno ime za svakog pripadnika koji je učestvovao u transportu kokaina, a knjiga sa šiframa zaplenjena je kod optuženog Šarićevog rođaka Željka Vujanovića.

Brodove koji su transportovali kokain zvali su ženskim imenima, o njima pričajući kao da se sastaju sa ženama.

Važilo je pravilo da je samo uzak krug ljudi mogao da se čuje sa glavnim bosom. Šarića su zvali "drug", "tata"... U razgovorima, mejlovima i SMS-ovima ne spominje se konkretno droga, već govore i pišu neodređeno: "Onog nema dole", "Evo sedim kod druga, mislio sam da će oni ispratiti"... Neke od razmenjivanih poruka su glasile: "Pita Drug je l’ se javlja kurva".

A na ove poruke stizali su odgovori: "Još se ne javlja" i "Jutros kaže da je ona devojčica kasnila na sudu".

Internet poštu ponekad nisu slali, već su je ostavljali kao nedovršenu, a imali su lozinku. Na isti način su internet poštu koristili i pripadnici grupe Slobodana Šaranovića, optuženih za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, kao i za ubistvo Miloša Vidakovića.

Imali su mejl adresu marko.markos01@gmail.com i marinko.rokvic@gmail.com, a šifra za pristup bila je "moree" (sa dva "e"). Jedni drugima ostavljali su poruke u draft sanduče. Na taj način policija nije mogla da presretne prepisku.

U međuvremenu su uhapšeni, a Šaranović je ubijen marta 2017. U međusobnom obračunu grupa Luke Bojovića i Šaranovića ubijeno je više osoba. Mafijaški obračun između kavačkog i škaljarskog klana koji se pretvorio u krvnu osvetu odneo je još više života.

Ove nove kriminalne grupe u komunikaciji prate najsavremenije tehnologije. Tako se u optužnici protiv kavačke grupe, koju je podiglo crnogorsko tužilaštvo, navodi da su koristili enkriptovane mobilne telefone. Forenzičari nisu mogli da razbiju šifre za telefone i da uđu u njih.

Oni su takođe menjali mobilne telefone i brojeve. Istražitelji su ipak presreli neke razgovore koji su otkrili da su imali saradnike u policiji.

- Saznao sam od čoveka iz SUP-a da su mene i Nedu pratili i da je sam bio neoprezan kada sam otvorio vrata da ubačim onu hranu iz onih kolica kod Volija”. Prisluškivani razgovori otkrili su da je Igor Božović, koji je na izdražavanju kazne zatvora zbog šverca droge, konstantno u kontaktu sa Slobodanom Kašćelanom, koji je označen kao vođa, ali i ostalim članovima grupe. Razgovori su otkrili da je u zgradi kotorske policije omogućen kontakt uhapšenim pripadnicima klana, kako bi se dogovorili o načinu iznošenja odbrane pred tužiocem.

(Espreso/Legende devedesetih)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.