NAJMONSTRUOZNIJI UBICA U ISTORIJI SRBIJE BIO JE ARKANOV TIGAR! Marinko je imao instikt kao ŽIVOTINJA
Marinko Magda, Foto: Privatna arhiva/newsweek.rs

opasan tip

NAJMONSTRUOZNIJI UBICA U ISTORIJI SRBIJE BIO JE ARKANOV TIGAR! Marinko je imao instikt kao ŽIVOTINJA

Detalji policijske istrage ubistva i hapšenja jednog od najmonstruoznijih ubica

Objavljeno: 12:53h

U porodičnoj kući u Crvenki ubijena je, polovinom decembra 1993. godine, porodica Maravić. Policija je na mestu događaja u lokvama krvi pronašlatela oca, majke i dvojice sinova.

Miloš Kordić, tadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata u MUP-u Srbije, sada policajac u penziji, za „Politiku” otkriva detalje policijske istrage ubistva i hapšenja jednog od najmonstruoznijih ubica – Marinka Magde, rođenog rođen u Subotici 1963. godine, koji je od mladosti u svetu kriminala, bivši pripadnik Legije stranaca, a potom i Arkanovih „Tigrova”. Policajci, koji su radili na slučaju, nazvali su ga srpski Džek Trbosek i rekli da je imao životinjski instinkt.

Kordić kaže da je zajedno s Brankom Munižabom, operativcem za krvne delikte tada pokrajinskog Sekretarijata unutrašnjih poslova Vojvodine, otišao u Sombor da pomognu u rasvetljavanju ovog ubistva.

– Međutim, u toku rada u Crvenki, u prvoj polovini januara 1994. godine, javljeno nam je da hitno odemo na Palić, gde je počinjeno dvostruko ubistvo. U porodičnoj kući, u spavaćoj sobi, bio je ubijen bračni par, Josip i Verica Agatić. Uviđaj nije bio ni pri kraju, kada nam je stiglo obaveštenje o još jednom masakru. U maloj kući, preko puta buvlje pijace u Subotici bila je ubijena porodica Petrić.U sobi na ulazu u kuću, na krevetu,ležalo je beživotno telo maloletnog sina, u sledećoj sobi telo majke, a u spavaćoj sobi telo oca – seća se stravičnog prizora Kordić.

dzek trbosek
foto: EPA/ATTILA KISBENEDEK

Prvo što je policajcima „upalo u oko” je premetačina u kući. Takođe, na mestu ubistava porodica Agatić i Petrić, nađen je veliki broj čaura kalibra 7,65 milimetara, koje su prosleđene na balističko veštačenje.

–Ubrzo je utvrđeno da su obe porodice ubijene iz istog oružja. Da su počinioci iz Subotice, ukazalo nam je to što smo na jednom parkingu u kamionu našli kape „fantomke”, lisice i još neke stvari za koje smo utvrdili da su korišćene u ovim krivičnim delima – kaže Kordić.

Cela Subotica brujala je o ubistvima. Policija je radila danonoćno i „obrađivan” je veliki broj osoba. Iz MUP-a Srbije došao je da pomogne Dragan Mijović, jedan od boljih stručnjaka za poligrafsko testiranje.

–Desetak dana kasnije, u policiju se sam javio Ivan Šinković zvani Ciganj. Nakon kraćeg informativnog razgovora, uputili smo ga na poligraf. Posle izvesnog vremena, na vratima kancelarije pojavio se Mijović s cigaretom u rukama, što mi je bilo čudno jer on ne puši. Rekao mi je: „Izgleda da smo uboli pravu stvar” – seća se Kordić uzbuđenja kolege.

Ispostavilo se da je Šinković na poligrafu reagovao na sva pitanja o ubistvima, ali je hteo da razgovara s policajcem koji nije iz Subotice, jer se plaši za sopstvenu bezbednost.

– Rekao mi je da je glavna osoba u ubistvima bio Marinko Magda, a da su zajedno s njim bili momci iz takozvanih Tigrova, Željka Ražnatovića Arkana. Ispričao je da zna da su oni izvršili više likvidacija u Mađarskoj. Rekao je da mu je Magda posle ubistava dao automatski pištolj „škorpion” kalibra 7,65 milimetara i još jedan pištolj istog kalibra, da ih se „reši” i objasnio gde ih je bacio – priča sagovornik.

Oružje je ubrzo nađeno, a ispostavilo se da potiče iz rata na prostorima bivše Jugoslavije.

– Magda je „škorpion” kupio od Hrvata, bivšeg pripadnika specijalnih vojnih jedinica „Kobre” iz Zagreba. Hrvat je bio zaljubljen u Srpkinju, zbog koje je došao u Srbiju i u ratu se borio na našoj strani. Kad se rat završio, naša vojska ga je odbacila, a u Hrvatsku nije smeo da se vrati. Znajući to, advokat iz Subotice ga je povezao s Magdom, koji je kupio njegov „škorpion”. Hrvat je zbog toga osuđen na tri godine zatvora – objašnjava Kordić.

Policajci su ubrzo bili obavešteni o višestrukim ubistvima u Mađarskoj, u Segedinu i Kečkemetu. Saznali su i da se Magda kreće po Segedinu.

– Ubrzo smo uhapsili četiri osobe s kojima je Magda počinio ta krivična dela. Ispričali su nam da ih je prevarila priča da će se odlaskom na ratište obogatiti i da su se vratili siromašniji nego što su bili– objašnjava sagovornik.

U međuvremenu je nalaz balističara pokazao da su ubistva na Paliću i u Subotici počinjena „škorpionom” koji je policija našla na osnovu iskaza Šinkovića. To je bio dovoljan dokaz da mađarska policija uhapsi Magdu.

Posle četvoromesečnog rada, policija je utvrdila da je Magda, sam ili u grupi, ubio Idu Feher u okolini Subotice, bračni par Agatić, porodicu Petrić, četvoročlanu porodicu u Segedinu, bračni par i jednog hrvatskog državljanina u Kečkemetu i ženu u mestu Orošhaze.

– Magda nikada nije priznao ubistvo porodice u Crvenki, iako smo mi na osnovu svega što smo znali, načina izvršenja, dokaza iz drugih slučajeva bili potpuno uvereni da je on počinilac tog ubistva – tvrdi Kordić.

Marinko Magda osuđen je u Mađarskoj, a u Srbiji ga čeka 40 godina.

(Espreso/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.