U PANČEVU JE STAVLJAO RUKU NA SVE ŠTO MU SE DOPALO: Meštani sve otkrili, SVI SU ZAZIRALI OD SUSRETA S NJIM!
Veljko Belivuk, Foto: ZORANA JEVTIĆ

STRAH I TREPET

U PANČEVU JE STAVLJAO RUKU NA SVE ŠTO MU SE DOPALO: Meštani sve otkrili, SVI SU ZAZIRALI OD SUSRETA S NJIM!

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, uhapšen je juče ujutru oko pet sati na planini Rudnik

Objavljeno: 11:44h

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, uhapšen je juče ujutru oko pet sati na planini Rudnik, zajedno sa još 15 osoba u velikoj akciji policije i Bezbednosno-informativne agencije.

Belivuk, nekadašnji vođa navijačke grupe "Janjičari", a sadašnji vođa navijačke grupe "Principi" i jedan od glavnih ljudi beogradskog podzemlja koji je usko sarađivao sa crnogorskim "kavačkim klanom", drugi put u poslednjih nedelju dana završio je sa lisicama na rukama.

Iako mesecima unazad od njega nije bilo ni traga ni glasa, ponovo se u javnosti pojavio krajem januara. Mediji iz Crne Gore objavili vest da je priveden u toj zemlji, da bi ga samo nedelju dana kasnije sačekala i policija na beogradskom aerodromu.

Priveden pre nedelju dana

Na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, 29. januara privedeni su na informativni razgovor Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković. Njima su stavljene lisice po povratku iz Crne Gore, jer je srpska policija dobila dojavu od crnogorskih kolega da su Belivuk i Miljković krišom pobegli iz Kotora, iz zgrade u kojoj živi Radoje Zvicer, navodni vođa "kavačkog klana", kod koga su boravili.

Prema navodima iz istrage Zvicer je bio u društvu Belivuka i Miljkovića, kada ih je kotorska policija zaustavila i privela na informativni razgovor odmah po njihovom dolasku u Crnu Goru.

Pokušaj likvidacije - 1,3 miliona evra za ubistvo

Da je poseta susednoj državi mogla da bude kobna za Belivuka i Miljkovića, objavili su crnogorska policija i tužilaštvo, kada su na konferenciji za medije saopštili detalje planova za ubistvo Belivuka, Miljkovića i Slobodana Kašćelana, jednog od navodnih vođa "kavačkog klana".

Tužilaštvo Crne Gore je obelodanilo da je za likvidaciju Velje Nevolje i Marka Miljkovića u Tivtu, koja je trebalo da bude izvedena 22. januara, za njihovu glavu nuđeno između 700.000 i 1.300.000 evra, a za Kašćelana 500.000.

Kako su objavili crnogorski mediji, ubistvo je naručio "škaljarski klan", a za organizaciju bili su zaduženi Podgoričanin Janko Vukadinović i jedna nepoznata osoba. Vukadinović je likvidaciju organizovao iza rešetaka crnogorskog Spuža, gde služi kaznu zbog šverca droge i učestvovanja u dvostrukom ubistvu u centru Podgorice.

Mesecima se skrivao u Pančevu

Pre odlaska u Crnu Goru, u kojoj je boravio nedelju dana, Belivuk je mesecima unazad imao utočište u Pančevu.

Iako se verovalo da se krije u inostranstvu, s obzirom na to da se poslednjih godina zamerio mnogima, a istovremeno je i država najavila obračun sa navijačkim grupama koje se bave kriminalom, trgovinom i distribucijom narkotika, Belivuk se veći deo vremena zapravo nalazio u gradu kraj Beograda.

Meštani su tvrdili da je “stavljao ruku na sve što mu se dopalo”, da je postao jedan od čelnika lokalnog fudbalskog kluba Dinamo, kao i da niko nije smeo da mu se suprotstavi jer su znali o kome se radi.

Govorili su da su Belivuka i njegove najbliže saradnike mesecima viđali po gradu i da su svi zazirali od susreta s njima.

Stadion Partizana, Policija, Žandarmerija
foto: Starsport©

Navijač, obezbeđenje, saradnik "kavačana"

Kako se ranije pisalo, Veljko Belivuk već više godinu dana usko sarađuje sa kavačkim klanom. Kada je odmah nakon raspada jedinstvenog škaljarskog klana formiran i novi, kavački klan, vođe grupe počele su da traže saradnike u regionu.

Belivuk je bio vođa navijačke grupe "Janjičari", koja je bila paravan za brojna krivična dela. Godinama je bio član obezbeđenja pojedinih beogradskih klubova i splavova, a sada je vođa navijačke grupe "Principi".

Zbog nanošenja teških povreda dvojici maloletnika na splavu "Blejvoč" osuđen je 2016. godine na pet meseci zatvora.

Na godinu dana kućnog zatvora osuđen je u septembru 2016. zbog napada na članove obezbeđenja bivšeg direktora Fudbalskog kluba Partizan Miloša Vazure. Osumnjičen je i da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića 30. januara 2018. u centru Beograda. Kasnije je oslobođen svih optužbi.

Krajem 2018. i tokom 2019. njegova ekipa je naoružana upala u klub "Komitet" u Beton hali u centru Beograda, pretukla obezbeđenje, a potom palicama tukla goste i lomila inventar kluba.

300 policajaca u najvećoj akciji

Više od 300 policajaca u najvećoj akciji u poslednjih deset godina, kasno sinoć i u zoru na više lokacija širom Srbije uhapsilo je čak 16 pripadnika ekipe Veljka Belivuka.

Belivuk je priveden na Rudniku, dok je njegov najbliži saradnik Marko Miljković uhapšen u Beogradu. Svi su privedeni dok su vozili automobile za koje se sumnja da su korišćena za krivična dela. Pretpostavlja se da su želeli da spale automobile i tako prikriju dokaze.

(Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.