DEČACI (14) SILOVALI I NAPASTVOVALI DEVOJČICE (10 i 13): Pitali smo ADVOKATA šta će se desiti sa SILOVATELJIMA
Ilustracija, Foto: Profimedia

nećemo da ćutimo

DEČACI (14) SILOVALI I NAPASTVOVALI DEVOJČICE (10 i 13): Pitali smo ADVOKATA šta će se desiti sa SILOVATELJIMA

Ljudi, nemojmo da ćutimo ni sad

Objavljeno:

U jeku priče o silovanim i zlostavljanim glumicama u detinjstvu i kampanje "NISI SAMA", tri devojčice su, nažalost, čini se ostale same!

Jednu (10) je silovao četrnaestogodišnji mladić na Adi Huji koji je kasnije uhapšen zajedno sa saučesnikom, drugu (13) je četrnaestogodišnji štićenik Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, seksualno zlostavljao u napuštenom objektu na Voždovcu, dok je policija u Novom Pazaru juče uhapsila dva mladića stara 21. i 20. godina, zbog sumnje da su zlostavljali devojčicu od šesnaest godina u stanu jednog od njih.

I dok se Srbija bavi "prostatom" učitelja glume Mike Aleksića koji je navodno pre više godina zlostavljao glumice, devojčice na ulicama proživljavaju traume koje će im ostati za ceo život, a malo je onih koji su digli glas za njih i podržali ih i izgovorili frazu koju ovih dana čujemo svakodnevno: NISI SAMA.

Nisi sama, Stop nasilju nad ženama, stop nasilju, tiče me se, Milena Radulović, Silovanje
foto: Profimedia, Espreso Ilustracija

Da se razumemo, da nije bilo Milene Radulović i Ive Ilinčić, vrata pakla bi bila zatvorena, uradile su pravu stvar i skrenule pažnju na krucijalan problem, problem zvani "biti žena u Srbiji".

Zato hajde da ne ćutimo ni sada, kada imamo crno na belo, dve devojčice zlostavljane od strane maloletnika i jednu od strane odraslih predatora.

Prema podacima Zavoda za statistiku od 2010. do kraja 2019. godine, protiv maloletnika u Srbiji je podneto čak 492 prijave zbog krivičnog dela polne slobode

Prvo pitanje koje se naćeme u ovim pričama jeste: Šta će biti sa maloletincima silovateljima za koje ne važi isti Zakon kao za odrasle predatore?

Povodom toga pozvali smo advokata i on nam je objasnio na koji način se tretiraju maloletnici koji su počinili obljubu nad maloletnim licem?

"Kada učinilac krivičnog dela u vreme njegovo izvršenja ima 14 godina spada u mlađe maloletnika, odnosno lica koja su navršila 14 godina, a nisu 16 i u tom slučaju mu se može izvršiti samo vaspitna mera, ne može kazna maloletničkog zatvora. Vaspitne mere su mere upozorenja, mere pojačanog nadzora: pojačan nadzor od strane roditelja, usvojioca ili staraoca, pojačan nadzor u drugoj porodici, pojačan nadzor od strane organa starateljstva, pojačan nadzor uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika; zavodske mere: upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno-popravni dom, upućivanje u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje", objašnjava beogradski advokat.

Silovanje
foto: Profimedia

Pri izboru vaspitne mere uzimaju se u obzir uzrast, zrelost, težina krivičnog dela, ponašanje polse učinjenog dela, kao i da li je ranije imao izrečene mere.

Advokat nam je rekao da postupak vodi sudija za maloletnike i veće za maloletnike.

" U suštini oni odlučuju koju će meru da izreknu na osnovu svih gorenavedenih parametara", rekao nam je on.

Prema podacima Zavoda za statistiku od 2010. do kraja 2019. godine, protiv maloletnika u Srbiji je podneto čak 492 prijave zbog krivičnog dela polne slobode.

MLAĐI OD 14 GODINA NE MOGU DA ODGOVARAJU

*Licu koje u vreme izvršenja protivpravnog dela, koje je u zakonu predviđenog kao krivično delo, mlađe od četrnaest godina, ne mogu se izreći krivične sankcije ni primeniti druge mere propisane Zakonom o maloletnicima. Prema propisima koji regulišu krivično pravnu materiju lica mlađa od 14 godina smatraju se ‘decom’ i na njih se ne primenjuju odredbe krivičnog prava.

HRONOLOGIJA SILOVANJA

*24.01 - Maloletnik (14) na Adi Huji u Beogradu počinio je razbojništvo i seksualno napastvovao devojčicu od 10 godina, određen mu je pritvor do 30 dana i može da dobije saMo vaspitnu meru.

*26.1 - Maloletnik (14), štićenik Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, uhapšen je zbog sumnje da je silovao devojčicu (13) i da je njihov seksualni odnos snimao, takođe zbog uzrasta neće moći da ide u maloletnički zatvor

*27.1 - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru uhapsili su D. H. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo silovanje, kao i V. P. (20) koji se sumnjiči da je pružio pomoć silovatelju posle krivičnog dela. Kako se sumnja, tokom noći između 27. i 28. januara D. H. je silovao šesnaestogodišnju devojku u stanu V. P. u Novom Pazaru, koji je potom uklonio tragove izvršenog krivičnog dela.

GOLOBRADI SILOVATELJ IZ NIŠA

Tinejdžer O. I. (15), koji je 19. marta prošle godine slatkišima namamio dečaka u šumarak, pa ga brutalno silovao, ne može u zatvor jer ima manje od 16 godina. Zato mu je izrečen samo pojačan nadzor staratelja. Prema zakonu, bahati tinejdžer ne može biti upućen u maloletnički zatvor jer je mlađi od 16 godina, pa mu je sud izrekao pojačan nadzor roditelja ili staratelja. U ceo slučaj biće uključeni i radnici Centra za socijalni rad, koji će nadzirati porodicu u kojoj živi golobradi silovatelj.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.