SEĆATE SE SLUČAJA KADA SU DEČACI OPTUŽILI VLADIKU ZA ZLOSTAVLJANJE? Cela Srbija je bila šokirana, a slučaj zastareo
Ilustracija, Foto: Profimedia/Ilustracija

STRAŠNO

SEĆATE SE SLUČAJA KADA SU DEČACI OPTUŽILI VLADIKU ZA ZLOSTAVLJANJE? Cela Srbija je bila šokirana, a slučaj zastareo

Inače, pravnici ističu da sudska praksa u Srbiji poznaje dve vrste zastarelosti: zastarelost gonjenja i zastarelost izvršenja presude

Objavljeno:

Srbiju danima potresaju priče o navodnom zlostavljanju glumica u školi "Stvar srca" od strane učitelja Miroslava Mika Aleksića.

Sada se navodno pojavila još jedna žena koja je trpela Aleksićevo zlostavljanje, ali ona neće moći da podnese krivičnu prijavu protiv njega, jer se situacija dogodila pre 2008. godine, što znači da je zastareo.

Inače, pravnici ističu da sudska praksa u Srbiji poznaje dve vrste zastarelosti: zastarelost gonjenja i zastarelost izvršenja presude.

- Rok zastarelosti počinje da teče od dana kada je učinjeno krivično delo i zavisi od toga kako je ono kvalifikovano. Da bismo znali o kojoj vrsti zastarelosti se u ovom slučaju radi moramo pored informacije kada se to delo dogodilo, znati i za koje bi krivično delo osumnjičeni eventualno bio optužen. Tek tada bismo nešto preciznije mogli da kažemo – objašnjavaju advokati.

Najpoznatiji sudski proces koji je obustavljen zbog zastarelosti slučaja je onaj u kome su tada maloletni dečaci M. T., I. N. i K. M. optužili vladiku Pahomija za seksualno zlostavljanje od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske. Oni su krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podneli 31. decembra 2002.

Proces protiv Pahomija počeo je 2003. u Opštinskom sudu u Vranju, da bi posle dve i po godine rastezanja i nemogućnosti da se donese presuda u aprilu 2005. godine, odlukom Vrhovnog suda, bio preseljen u Niš. Do završetka suđenja u Nišu, u martu 2006, nastupila je apsolutna zastarelost za dva krivična dela, dok je presudom predsednika Veća Katarine Ranđelović, "usled nedostatka dokaza" Pahomije oslobođen optužbi za preostala dva krivična dela - iz 2001. i 2002. godine.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.