KO U SRBIJI NAPADNE NOVINARA, PRETI MU ZATVOR I DO 8 GODINA!!! Ovo je predlog NOVOG KRIVIČNOG DELA
Nadad na novinare, Foto: Profimedia

zakon

KO U SRBIJI NAPADNE NOVINARA, PRETI MU ZATVOR I DO 8 GODINA!!! Ovo je predlog NOVOG KRIVIČNOG DELA

Ako prilikom izvršenja dela učinilac nanese laku telesnu povredu novinaru ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružžja, pretila bi mu kazna od šest meseci do pet godina

Objavljeno:

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) predložilo je Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara da pred Ministarstvom pravde inicira uvođenje novog krivičnog dela u Krivični zakonik Srbije - ''Napad na novinara u obavljanju poslova obaveštavanja javnosti''.

Ovo novo krivično delo predviđalo bi sve radnje izvršenja analogno sa krivičnim delom ''Napad na advokata'', tako što bi inkriminisalo napad na novinara ili člana njegove porodice, nanošenje lake telesne ili teške telesne povrede novinaru ili članu njegove porodice, a sankcionisalo bi i imovinsku štetu njima načinjenu, navodi UST.

Zakonom bi trebalo predvideti da se gonjenje za sva krivična dela izvrŠena prema novinarima u vezi sa obavljanjem njihove dužnosti preduzima po službenoj dužnosti, a ne kao sada po privatnoj prijavi, smatra UST i ukazuje da se opravdanje za ovu inkriminaciju nalazi u potrebi da se novinari zaštite u vršenju novinarske profesije, te da je obavljaju slobodno, bez bojazni.

Prema predlogu UST, u koji je Tanjug imao uvid, krivično delo bi glasilo "ko napadne novinara ili člana njegove porodice, u vezi sa obavljanjem novinarske profesije, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine".

Ako prilikom izvršenja dela učinilac nanese laku telesnu povredu novinaru ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja, pretila bi mu kazna od šest meseci do pet godina, a u slučaju nanošenja teške telesne povrede, kazna bi, prema predlogu UST, bila od jedne do osam godina.

Za oštećenje ili uništenje imovine novinara ili člana njegove porodice, predložena je novčana kazna ili zatvor do dve godine, a u slučaju da šteta prelazi 450.000 dinara, učiniocu bi pretila kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Ovo strukovno udruženje smatra da bi trebalo uvesti zabranu ublažavanja kazne za počinioca.

UST ukazuje da bi pored zaštite fizičkog integriteta, zakonodavac na ovaj način štitio i imovinu novinara i članova njegove porodice.

Postojanje ovih oblika izvršenja krivičnog dela zakonodavac bi uslovljavao time da moraju biti učinjeni u vezi sa obavljanjem novinarske profesije.

Pored uvođenja novog krivičnog dela, UST smatra da je potrebno da se donese poseban zakon o merama i ovlašćenjima nadležnih organa koji bi predviđao urgentno delovanje u cilju zaštite novinara, pre svega od strane policije.

U tom zakonu bi trebalo predvideti da se, na primer, po prijavi novinara postupa u najkraćem mogućem roku, ne dužem od dva časa, od strane policije u slučaju neposredne ugroženosti bezbednosti novinara i njegove imovine.

Bilo bi opravdano predvideti i telo u okviru javnog tužilaštva koje će u hitnim slučajevima ukazivati neophodnu pomoć novinarima - što je delimično uređeno obaveznim uputstvom Republičkog javnog tužioca, kojim se nalže pored ostalog hitno postupanje tužioca po prijavi, ali UST smatra da bi primerenije bilo zakonsko normiranje.

U tom smislu,UST za analogiju sugeriše Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pre svega institute koji su njim uvedeni - hitne mere i tela za koordinaciju tužilaštva i policije sa drugim državnim organima, koji na nedeljnom nivou prate tok postupka i daju preporuke vezane za zaštitu, bezbednost i osnaživanje žrtava krivičnih dela.

- Mišljenja smo da bi sva krivična dela izvršena prema novinarima trebalo da budu u nadležnosti viših sudova, s obzirom na prirodu, težinu i specifičnosti ugrožavanja novinara u vezi sa obavljanjem njihovog posla - navodi ovo strukovno udruženje i ističe da bi trebalo razmisliti i o mogućnosti uskraćivanja uslovnog otpusta za ova krivična dela.

Takođe, napominje da treba imati u vidu da u ovakvim slučajevima postoji mogućnost evenetualne zloupotrebe hitnih mera od strane novinara, a u cilju promovisanja svojih aktivnosti, članaka ili emisija i da bi radi sprečavanja zloupotreba trebalo predvidetii kaznene odredbe u vidu prekršaja i naknade eventualne štete prouzrokovane zloupotrebom.

U poslednje vreme nisu retke prijave novinara ili snimatelja za pretnje i napade, lake ili teže telesne povrede, pa čak i oštećenje imovine u slučaju novinara iz Grocke Milana Jovanovića kojem je zapaljen auto i deo kuće.

Jedan od slučajeva koji datira još iz 2012. godine dogodio se novinarki televizije B92 Tatjani Janković, kada je u restoranu u Vranju napadnuto više članova njene porodice.

Ovom predmetu, koji prvi put presuđen 5. marta 2020. godine, osam godina od događaja, preti zastara za godinu i po dana, a trenutno je u toku drugostepeni postupak po žalbama, nakon kojeg se očekuje pravosnažna presuda.

Tatjana Janković u izjavi za Tanjug kaže da u potpunosti podržava predlog UST, te smatra da nadležnim organima njen slučaj - brutalno prebijanje oca i sestre, samo zbog toga što je ona, njihov član porodice novinar koji je izveštavao o kriminalu i korupciji, može da posluži kao primer iz prakse.

- Nedopustivo je najpre da novinari i članovi njihovih porodica budu napadnuti, a onda kada se to dogodi, sve od same istrage i kvalifikacije dela preko samog procesa i donošenja presude mora biti mnogo efikasnije. Niko ne sme na pravdu da čeka osam godina kao što sam ja čekala. Posebno se mora obratiti pažnja na takve slučajeve i procese koji se vode na lokalu, jer je veća mogućnost izbegavanja pravde u lokalnim sredinama gde su svi povezani i svi se znaju. I na kraju, same kazne moraju biti mnogo strože - mišljenja je Janković.

Dodala je da bu se jako loša poruka javnosti ako bi ovakvi slučajevi ostajali bez epiloga ili počinioci dobijali blage, gotovo simbolične kazne, kao što se dogodilo u slučaju napada na članove njene porodice.

Prvostepenom presudom na jedinstvenu kaznu od 12 meseci kućnog zatvora osuđen je aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović zbog nasilničkog ponašanja prema novinarki i nanošenje teških telesnih povreda njenom ocu Zoranu i sestri Bojani, dok su na po osam meseci kućnog zatvora osuđeni su Miloš Vučković i Nenad Nikolić, a Goranu Iliću je izrečena uslovna kazna od četiri meseca zatvora sa rokom provere od dve godine.

Slađan Vasić je oslobođen optužbi.

Napad na porodicu novinarke Tanje Janković dogodio se 22. septembra 2012. godine na svadbenoj proslavi u restoranu Pržar u Vranju. Tom prilikom optuženi su najpre vređali Tanju Janković, a potom pretukli njenog oca i sestru.

Zadali su im teške telesne povrede u vidu preloma nosa, rebara i višestrukih preloma vilice.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.