OVO JE BIO NAJVEĆI SRPSKI MASAKR! I oni koji su preživeli sad polako umiru, UBICA JE U JEDNO DETE PUCAO 3 PUTA
Foto: Kurir

DŽELAT JE TAJNE PONEO U GROB

OVO JE BIO NAJVEĆI SRPSKI MASAKR! I oni koji su preživeli sad polako umiru, UBICA JE U JEDNO DETE PUCAO 3 PUTA

Najmasovnije ubistvo u Srbiji dogodilo se u zoru

Objavljeno:

Malobrojni žitelji mesta kraj Beograda, u kom je 9. aprila 2013. Ljubiša Bogdanović (60) ubio 13 ljudi, kažu da oni od tog dana žive u karantinu - niti im ko dolazi, niti gde idu, pisao je ranije Kurir.

Pre sedam i po godina selo Velika Ivanča kod Beograda zauvek je zavijeno u crno, a pet kuća ostalo je pusto. Tog 9. aprila 2013. poljoprivrednik Ljubiša Bogdanović (60) počinio je najveći masakr u Srbiji - ubio je 13 komšija, među kojima i dvogodišnjeg Davida, pa se ubio.

Meštani zaseoka, svega njih troje-četvoro, i danas se s jezom i tugom sećaju krvavog pira.

foto: Kurir

Mrtva tišina

- Kod nas nema nigde nikoga. Vlada mrtva tišina. Posle masakra se sve promenilo, a sada umiru i oni koje je Ljubiša onomad poštedeo. Trudimo se da zaboravimo tragediju koja nas je zauvek obeležila, ali čini mi se teško da ćemo to ikada moći - priča meštanka i dodaje da im je iz godine u godinu sve teže, a da im je ove možda i najteže.

- Porodice ubijenih, komšije i rođaci su svake godine na dan masakra dolazili u seosku crkvu, gde se držalo opelo za nastradale, kasnije su izlazili na groblje. Nažalost, ove godine pomen verovatno neće biti tako obeležen zbog koronavirusa - priča sagovornica i nastavlja: - Teško nam je zbog toga, mada mi već sedam godina živimo kao u karantinu - niti nam ko dolazi, niti gde idemo. Izolovani smo. Ljudi nas uglavnom zaobilaze, a imanja su pusta. Nema više smeha u našem sokaku, niti se ko rađa, niti se ko ženi, niko ništa ne slavi, tako da se mi i inače nismo okupljali od tog prokletog 9. aprila.

Triput pucao u dete

Najmasovnije ubistvo u Srbiji dogodilo se u zoru, kada je Ljubiša Bogdanović hicima iz pištolja u svojoj kući ubio sina Branka (42) i majku Dobrilu (83), dok je suprugu Javorku (67) ranio.

Potom je krenuo redom po komšijskim kućama. U kući Despotovića, koji su mu bili prve komšije i sa kojima se redovno družio, hladnokrvno je ubio Mikaila (67) i Milenu (61), njihovog sina Gorana (24), snaju Jovanu (21) i unuka Davida (2). - Dečaka je izrešetao u majčinom naručju, tri metka je ispalio u njega. Kuću im je zatvorio - kaže meštanka. Bogdanović je likvidirao i Draganu Stekić (50), te njenu svekrvu Danicu (78), supružnike Velimira (68) i Olgu (69) Mijailović i Ljubinku Ješić (64) i njenog sina Miloša (48).

Motiv nejasan

TAJNU ODNEO U GROB

Pre nego što je postao najveći masovni ubica u Srbiji, Ljubiša Bogdanović bio je sasvim običan čovek. Važio je za imućnog domaćina, koji je svakome želeo da pritekne u pomoć oko poljskih radova ili nekih drugih poslova. Nije važio za kavgadžiju i sa komšijama nije bio u svađi. Bavio se poljoprivredom, a pre toga je radio u jednoj firmi, ali je dobio otkaz. On je 1991. bio na ratištu u Slavoniji. Nije bio psihički bolestan, iako su mu otac, stric i brat bili duševni bolesnici. Tajnu masakra Ljubiša je odneo u grob.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.