ZA NEKE ŽRTVA, ZA NEKE ZLOČINAC: Baka Coka je ubistvom investitora podelila Srbiju, A OVDE SE KRIJE MOGUĆI MOTIV!
Stojanka Stojanović, Foto: Vladimir Šporčić

TRAGEDIJA

ZA NEKE ŽRTVA, ZA NEKE ZLOČINAC: Baka Coka je ubistvom investitora podelila Srbiju, A OVDE SE KRIJE MOGUĆI MOTIV!

Baka Coka je u septembru 2018. u Bulevaru kralja Aleksandra hladnokrvno ubila investitora Zorana Trifunovića

Objavljeno:

Stojanka Stojanović (71), poznatija kao baka Coka, pronađena je večeras mrtva u svojoj kući na Zvezdari, u porodičnom domu zbog koje je njen život na kraju pretvoren u veliku tragediju.

foto: Nemanja Nikolić

Baka Coka je u septembru 2018. u Bulevaru kralja Aleksandra hladnokrvno ubila investitora Zorana Trifunovića, koji je, kako se navodilo u medijima, godinama vršio pritisak na nju i njenog sina da prodaju kuću i zemljište. Prema tvrdnjama Stojankinog sina Marka, Trifunović je pretio da će njegovu majku "prebiti i ubiti ukoliko mu ne preda plac i kuću u kojoj žive, kako bi on zidao nove zgrade", i da je od majke saznao da je, osim telefonskih pretnji, investitor umeo često da je sačeka sam ili sa još nekim u društvu, kad se vraćala iz prodavnice ili sa pijace.

Penzionerka je kobnog jutra presrela investitora na ulici i nakon razgovora od samo par sekundi izvukla pištolj CZ99 i ispalila jedan hitac u Trifunovića. Kada je pao na zemlju, Coka ga je "overila" sa još dva metka - jednim u trup i jednim u glav, u maniru profesionalnog izvršioca.

Trifunović je na mestu pao mrtav, a ona je samo produžila dalje ka svojoj kući. Ubrzo je policija pokucala na njena vrata, a ona se pravila da spava i da ne zna o čemu se radi.

foto: Photoscreen/Pink

Tokom pretresa njene kuće, policija je pronašla pištolj, a nju privela. Iako je na saslušanju u policiji priznala da je ubila Trifunovića jer ju je ucenjivao da mu proda plac na kom se nalazi njena kuća, na saslušanju u tužilaštvu branila se ćutanjem.

Prva optužnica protiv Stojanke Stojanović podignuta je 27. novembra 2018., ali je vraćena na dopunu. Druga je podignuta 8.marta ove, ali Apelacioni sud i nju vratio na dopunu, pošto je usvojio žalbe branilaca. Optužnica je tada vraćena zbog toga što nije bilo jasno utvrđeno da li je ona sposobna za suđenje, odnosno da li je uračunljiva.

Suđenje mogući motiv smrt?

Stojanki je suđenje trebalo da počne u februaru ove godine pred Višim sudom u Beogradu, ali se ona tada nije pojavila u Palati pravde. Umesto toga je poslala pismo u kome je navela da je imala operaciju kuka, da ne može da dođe, ali i da je za nju suđenje veliki stres i da će, ako bude morala da dolazi na suđenje, „pre da se obesi u šupi“

Stojanka je trebalo da dođe u sud od kuće, pošto je 30. avgusta prošle godine, posle skoro tačno godinu dana provedenih iza rešetaka, iz Centralnog zatvora prebačena u kućni pritvor s nanogicom. Međutim, kako se nije pojavila, sudsko veće je prihvatilo zahtev koji je njen sin izneo u pismu, a to je da veštaci utvrde da li je njeno zdravstveno stanje takvo da ona može da prati suđenje.

Podsetimo, za ubistvo investitora nasred Vučićevog prolaza na Zvezdari Coki preti 15 godina zatvora.

Stojanku ranije vrbovala tajna služba?

Zbog načina na koji je Trifunović ubijen,u javnosti su se tada pojavili brojni komentari o tome, a bivši funkcioner državne bezbednosti Božidar Spasić rekao je tada za Kurir da su tajne službe ranijih godina često vrbovale atraktivne devojke za saradnju. On ne isključuje mogućnost da je jedna od njih bila i Stojanka Stojanović.

- Istina je da su svojevremeno tajne službe angažovale lepe, atraktivne devojke za određene vidove saradnje, pa ne bi bilo neverovatno da je jedna od njih bila i Stojanka. Nakon što službama dostave informacije koje potražuju, lepotice bi zauzvrat dobijale kontrausluge: uzimale su pasoše, uplaćivana su im putovanja, uvozila se roba za njih i slično. Ta saradnja je prijala i službama i misicama jer je korist bila obostrana - rekao je Spasić za Kurir.

Kako je naveo, devojke su, obavivši posao za koji su unajmljene, koristile sve pogodnosti koje tajne službe mogu da im pruže.

- Za uspešno obavljen posao, misice su imale privilegiju da koriste njihove streljane, da idu na lovišta i mesta koja nisu bila dostupna običnim ljudima. Neke su pristajale na te poslove jer zbog svoje lepote i atraktivnosti nisu bile sumnjive. Ukoliko je Stojanka jedna od njih, onda je jasno kako je i gde naučila da profesionalno koristi oružje - kaže Spasić i dodaje da je iznenađen načinom na koji je investitor ubijen, jer je, navodi, zločin bio izvršen hladnokrvno i precizno.

foto: Printscreen

Žrtva prevarant sa krivičnim prijavama

Nije mnogo trebalo beogradskim medijima da otkriju da je Zoran Trifunović, inače građevinski investitor iz Jagodine koji se u glavni grad doselio sa porodicom, odranije poznat policiji.

U blizini mesta na kom je ubijen imao je kancelariju, a protiv njega je vođeno nekoliko postupaka u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji - falsifikovanja isprava, gradnje bez građevinske dozvole, prinuda, iznuda. Međutim, on nikada nije osuđivan za ova dela.

"Pravda za Coku"

Posle krvavog čina, oko Stojanke su se počele raspredati različite priče, a ovaj slučaj je jpodelio avnost u Srbiji. Dok je za neke ona i pored svega bila zločinac, za druge je postala simbol borbe običnog obespravljenog čoveka, koji se našao sam naspram korumpiranog sistema.

To što je odlučila da zakon uzme u svoje ruke i presudi mu, mnogi su videli kao herojski čin, pa su tako table sa imenima ulica na Zvezdari osvanjavala sa nalepnicama na kojima je ispisano: "Ulica narodnog heroja Stojanke Coke Stojanović". Po Beogradu su se mogli videti i grafiti na kojima se traži pravda za ovu gospođu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.