JE*IGA, DEŠAVA SE"! Ovo je rekao vozač BMW-a nakon što je mortus pijan 4 porodice zavio u crno
Nikola Mihailović, Foto: Privatna arhiva, Nemanja Nikolić

osuđen

JE*IGA, DEŠAVA SE"! Ovo je rekao vozač BMW-a nakon što je mortus pijan 4 porodice zavio u crno

Nikola Mihailović iz Velikih Crljena u sredu je osuđen na četiri godine zatvora i četiri godine zabrane upravljanja vozilom

Objavljeno:

Nikola Mihailović (28), koji je vozeći sa 1,36 promila alkohola i 117 na sat učestvovao u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali u avgustu prošle godine, posle udesa je izašao iz kola i rekao "da ne zna šta se desilo".

Nikola Mihailović iz Velikih Crljena, koji je u sredu osuđena na četiri godine zatvora i četiri godine zabrane upravljanja vozilom, posle udesa je izašao iz kola i rekao "da je pio pivo i da ne zna šta se dogodilo".

Brojni svedoci nesreće ispričali su tada potresne detalje pogibije četvoro mladih i borbi da im se spasi život.

foto: Nemanja Nikolić

Mihailović je nakon tragedije bio potpuno hladan i smiren, a očevici su tada ispričali da se osećao na alkohol i da ih je zaprepastio onim što je rekao.

"Bio je ugruvan, ali je bio na nogama. Uspeli smo da mu pomognemo da izađe iz uništenog BMW. Pitali smo ga šta se desilo, a on je rekao: 'Ne znam, možda sam zaspao. Ne znam ni koliko sam brzo išao. Je*iga, dešava se'", rekao je nakon nesreće očevidac.

Mihailović im je tada rekao da je u četvrtak čitavog dana pio alkohol, a da je potom sa svojom devojkom, njenom sestrom i drugom izašao u grad, gde je nastavio da pije.

"Bio sam kući, pio sam pivo. Ništa nisam jeo i izašao sam s društvom. U kafani sam nastavio da pijem. Popio sam možda 12 piva, moguće je da me je to stiglo", rekao je navodno Mihailović. Očevici kažu da je bilo očigledno da je "mortus" i da je delovalo kao da priča o nekome drugom, potpuno nesvestan tragedije koju je izazvao.

foto: Nemanja Nikolić

Sudar se desio kada je BMW otpozadi udario "dačiju", koja se sa sporednog puta uključila na Ibarsku. Gurao ju je 70 metara, posle čega je "dačija" odletela u livadu. Od siline udarca oba automobila ostala su potpuno smrskana.

U strahovitoj nesreći tada su poginuli Katarina Ivanković (20), Mihailovićeva saputnica iz BMW-a, i troje iz "dačije" - Aleksandar Savatić (22), koji je vozio, Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19). Teško je povređen maloletni Stefan S, koji je bio u "dačiji", a u BMW-u povrede opasne po život zaobili su Stefan Matović i Nikolina trudna devojka Kristina Vasiljević (inače sestra poginule Katarine), dok je lakše povređen Stefan Ivanović.

VEŠTACI NISU IZAŠLI NA MESTO NESREĆE?

Maksimalna kazna za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja je 12 godina zatvora. Advokati porodica žrtava kažu da se, iako je Nikola Mihailović sve vreme proveo u pritvoru, niskom kaznom šalje loša poruka.

"Kada se uračuna ovaj pritvor u kom je sada, on će onda biti tri godine u zatvoru i zbog dobrog vladanja izaći će za godinu i po dana", rekla je zastupnica porodica žrtava Milena Stamatović.

Porodice i njihovi pravni zastupnici ogorčeni su na veštačenje stručnjaka sa Instituta saobraćajnog fakulteta, a mnogi mediji su u vreme nesreće navodili da brzina kojom se BMW kretao nije bila 117, nego 170 km/h.

Nakon suđenja Mihailoviću, novinarima se obratila majka poginulog vozača "dačije" koja je prepričala šta su joj nakon nesreće rekli u policijskoj stanici.

"Tu noć kada sam došla u policiju u Beogradu, da mi kažu da mi je dete poginulo, tada su mi policajci sa 30 godina staža rekli da nisu radili nesreću kojoj je neko brže vozio", rekla je Marija Savatić, majka poginulog Aleksandra Savatića.

Saobraćajnim veštacima posebno zameraju to što nisu ni izašli na mesto nesreće.

"Isključivo je veštačenje vršeno na osnovu video zapisa sa jedne prodavnice, a to je samo jedan kadar", kaže advokatica porodica žrtava Biljana Borovčanin.

Očevici nesreće na Ibarskoj rekli su pre godinu dana da je prizor bio kao iz horor filmova.

"Jedan putnik iz 'dačije' završio je na krovu. Jaukao je od bolova. Dvojica su bila prikleštena u olupini. Vozač je jedno vreme jaukao, ali je ubrzo utuhnuo. Bili su izlomljeni i krvavi, nije se znalo čija je čija ruka... Nismo smeli da ih diramo dok nisu došli Hitna i vatrogasci da ne bismo napravili još veću štetu. Kada je stigla Hitna, lekari i sestre su nam davali instrukcije. Sestra mi je govorila da mladića na krovu održavam budnog. Pokušavao sam da pričam sa njim. Nije znao da mi kaže ni kako se zove, ali je rekao: 'Nađi moje roditelje i reci im da će sve biti dobro. Molim te, nađi moje!' Gledao me je još neko vreme, a potom oborio glavu. Ne znam da li je umro...", rekao je tada očevidac-

IZGUBIO SAM DETE NA PRAVDI BOGA

Jedan čovek je rekao da je prišao da pomogne i povređenima u BMW. Kako kaže, devojka koja je preminula jedno vreme je davala znake života.

"Imala je ogromnu posekotinu na glavi. Nju su morali vatrogasci da vade", istakao je meštanin. Preminula Katarina bila je studentkinja Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Njeni roditelji i brat skrhani su od bola.

"Izgubio sam dete na pravdi boga", kratko je novinarima rekao Katarinin otac nakon nesreće.

TRAGIČNA SLUČAJNOST - "TO JE MOJA BEBA!"

Medicinska sestra držala je glavu jednom povređenom mladiću, koji je bio priklešten i visio iz auta, ali i dalje davao znake života, a potom je otišla do BMW-a.

"Nesrećna žena otišla je potom do BMW kako bi nastavila da spasava povređene. Policajac je tada otkrio telo nastradale i rekao da se zove Katarina Ivanković, na šta je sestra samo uspela da izgovori: 'To je moja Beba'. Tako su verovatno zvali devojku. Medicinska sestra je klekla pored sestričine i počela da plače i da joj ljubi ruku", pričao je svedok.

Na mesto tragedije, kako kaže, došla je i majka Nikole Mihailovića.

"Zapomagala je, rekla je: 'To je moje dete'", dodao je on.

TAKSISTA VOZIO DRUGOVE NA POZIV

Poginuli Aleksandar Savatić, vozač taksija iz Valjeva, kobne noći je radio. On je na poziv pokupio trojicu mladića - Đorđa Subotića, Đorđa Beluševića i njegovog brata od tetke Stefana Stevanovića. Nažalost, nije uspeo da ih doveze do željene destinacije, jer ih je BMW pokosio.

"Savatić je skoro počeo da se bavi taksiranjem. Završio je Poljoprivrednu školu i imao je devojku. Planirali su zajednički život. Njemu je tata radio u Italiji u špediciji, a u Valjevu je živeo s majkom. Ona je jedva identifikovala sina, jer je bio unakažen", rekla je komšinica.

Poginuli Subotić i Belušević, kao i povređeni Stevanović, bili su komšije i prijatelji.

"Ne zna se gde su kobne noći krenuli. Ujutru ih nije bilo kod kuće, a jedan od roditelja je prijavio policiji nestanak, ne sluteći šta se desilo", otkrila je tada komšinica.

PORODICE POGINULIH NEZADOVOLJNE PRESUDOM

Nakon izricanja presude Nikoli Mihailoviću u Višem sudu u Beogradu na četiri godine zatvora i četiri godine zabrane upravljanja vozilom, porodice poginulih su izrazile svoje nezadovoljstvo kaznom.

Oni smatraju da je u pitanju previše blaga presuda za smrt četvoro ljudi, a moglo se čuti da u sudnici Nikoli viču da je "ubica".

Majka nastradale devojke posle presude je rekla da ne može da bude zadovoljna i da je bilo mnogo propusta od prvog trenutka posle nesreće.

"Sve nam je uzeo, uništio nam je život", rekla je Maja Ivanković.

OLAKŠAVAJUĆA OKOLNOST

Sudija Ivana Ramić navela je da je utvrđeno da je osuđeni kobnog dana vozio BMW u stanju teške alkoholisanosti, brzinom od 117 na sat, iako je ograničenje bilo 50, i tako izazvao opasnu situaciju.

Sudija je juče podsetila na nalaz veštaka, koji su utvrdili da je inicijalni krivac za nesreću vozač "dačije", koji se nije bezbedno uključio na glavni put.

"Olakšavajuća okolnost za Mihailovića je to što je vozač 'dačije' izazvao opasnu situaciju, kao i to što je iskreno pokazao kajanje. Ipak, olako je držao do toga da do nesreće neće doći", rekla je sudija.

Na početku suđenja Mihailović je izjavio da je kriv i da se kaje zbog tragedije.

"Bio sam pijan kad sam seo za volan. Neko me je zaslepio farovima i zakucao sam se u 'dačiju' ispred. Kajem se, želim da izjavim saučešće porodicama stradalih", rekao je on.

Marija Savatić, majka nastradalog Aleksandra Savatića - vozača "dačije", juče nije skrivala da je ogorčena nalazom sudskih veštaka, koji su zaključili da je za nesreću kriv i njen sin.

"Ne kažem ja, možda ima i krivice mog deteta, ali imaju li oni decu? Neka im se vrati kako su radili. Zar životi naše dece vrede po godinu dana?", pita se ona.

Bonus video:

(Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.