KLINCIMA SKUP HEROIN, PA ŠMRČU "BUP": Ova droga je opet na našim ulicama, I KOSI TINEJDŽERE
Ilustracija, Foto: Profimedia

strašno

KLINCIMA SKUP HEROIN, PA ŠMRČU "BUP": Ova droga je opet na našim ulicama, I KOSI TINEJDŽERE

Naime, "buprenorfin" se u medicinske svrhe kod nas koristi već desetak godina, tačnije, 2010. godine izdata je dozvola za stavljanje u promet i može se izdavati samo uz lekarski recept

Objavljeno:

Nakon što je beogradska policija upala u stan dilerke na Zvezdari i zaplenila veću količinu narkotika među kojima se našao i lek za skidanje od heroina "buprenorfin" u narko-slengu poznat kao "bup", pokreće se pitanje koliko mladi u Srbiji uopšte znaju o tableti koja se godinama nalazi na crnom tržištu i to preko apstinenata koji lek dobijaju na recept od psihijatra.

Naime, "buprenorfin" se u medicinske svrhe kod nas koristi već desetak godina, tačnije, 2010. godine izdata je dozvola za stavljanje u promet i može se izdavati samo uz lekarski recept. Srpski psihijatri kažu da je odličan terapija za zavisnike koji se leče od heroina, a za razliku od metadona koji je opijat i deluje gotovo identično kao heroin, buprenorfin blokira i sprečava mogućnost konzumiranja heroina tj. heroin u vreme upotrebe buprenorfina nema efekte.

foto: Printscreen

Međutim, uvek postoji rizik da se bilo koji propisani lek koji se konzumira u većim količinama ili se meša sa nedozvoljenim supstancama nađe na ilegalnom tržištu i zloupotrebi.

Kod bup-a je specifično što prilikom konzumiranja deluje na opijatske receptore, na koje deluju i endorfini koji su u narodu poznati kao hormoni sreće, pa mladi za ovim tabletama olako posežu u želji da izazvu osećaj opijenosti sličan onome koji stvara heroin.

Nikolina S. iz Odžaka preminula od posledica tablete  bup
Nikolina S. iz Odžaka preminula od posledica tablete bupfoto: Printscreen Facebook

Osim toga, lakše im je da izdvoje nekoliko stotina dinara za bup, nego par hiljadaza heroin.

Takođe, treba napomenuti da uzimanje buprenorfina na nedozvoljen način, može da razvije zavisnost kod onih koji ne koriste narkotike, a to se najčešće dešava kada mladi pod uticajem okruženja misle da se neće navući, što se u većini slučajeva završi tako što kada pokušaju da prestanu sa uzimanjem leka kreće da se javlja apstinencijalna kriza.

Koliko ovaj lek može da bude koban po život mladih u Srbiji, najbolje pokazuje slučaj Nikoline S. (17) iz Odžaka koja je prošle godine u decembru pronađena mrtva ispred svoje kuće zbog, kako se sumnja, predoziranja "bupom".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.