PEVAČICA JE ĆERKU VODILA NA NASTUPE A SOCIJALNA SLUŽBA JE DECU ZATEKLA U HOROR STANJU: Strašne scene u Bogatiću
Prema rečima komšiluka, reč je o porodici koja nije potpuno funkcionalna, Foto: Printscreen Infopult

strahota

PEVAČICA JE ĆERKU VODILA NA NASTUPE A SOCIJALNA SLUŽBA JE DECU ZATEKLA U HOROR STANJU: Strašne scene u Bogatiću

Strašan prizor u domaćinstvu ove porodice zatekli su radnici Centra za socijalni rad Bogatić

Objavljeno:

Slučaj hitnog oduzimanja dvoje male dece od majke iz Bogatića jer im je u tom domaćinstvu bila ugrožena bezbednost danima potresa javnost.

Strašan prizor u domaćinstvu ove porodice zatekli su radnici Centra za socijalni rad Bogatić. Oni su u kući pronašli dvoje dece, starih dve i pet godina, koji su bili potpuno sami, dok je najmlađe zatečno golo i boso u dvorištu prepunom razbijenog stakla kako se igra nožem!

Kako se nezvanično saznaje, prijava o užasnim uslovima u kojima žive deca stigla je od komšija, a prijave za ovu porodicu su stizale i ranije. Kako je već objavljeno Centar za socijalni rad doneo je momentalnu odluku da se deca smeste u hraniteljsku porodicu jer im ugrožena bezbednost, dok je majka pronađena nekoliko dana kasnije i privedena nakon što je protiv nje podneta krivična prijava zbog zapuštanja i zlostavljanja dece.

Prema rečima komšiluka, reč je o porodici koja nije potpuno funkcionalna. Otac je na radu u inostranstvu, dok se majka bavi pevanjem i često je odsutna od kuće. Pored ovo dvoje dece, ona ima i dete od 15 godina.

- Starije dete uvek ide sa njom, i po nastupima, spava ko zna gde... Ne znam, žao mi je dece, to nije dobar život - kaže jedna komšinica.

Dvoje mlađih tako često ostaju sami, kod kuće, što je primetio i komšiluk, odakle je najverovatnije stigla i anonimna prijava.

"Dete je moglo lako da se povredi, odraslih nije bilo u kući"

Međutim, ono što su radnici Centra za socijalni rad zatekli, kako saznajemo od izvora bliski slučaju, može se opisati poput scene u horor filmu.

- Na lice mesta službenici su izašli po prijavi, a u dvorištu golo i boso igralo se najmlađe dete, držeći u ruci nož. Samo dvorište je bilo u užasnom stanju, svuda je bilo polomljenog stakla, dete je moglo lako da se povredi. Kod kuće nije bilo nikoga od odraslih, a unutar kuće sve je bilo razbacano, polomljeno i vrlo nehigijenski. Bilo je tragova uskisle hrane, buđavog hleba, nešto što se ne viđa svakog dana - kaže nam naš izvor.

Uz to, deca su bila u veoma lošem stanju, zapuštena higijenski. Sudeći po svemu ovome, radnici su doneli odluku da se pokrene postupak protiv majke, a da se deca smeste na bezbedno. Prema prvim informacijama, predmet je u Osnovom tužilaštvu u Šapcu, predate su i fotografije sa lica koji će odlučiti da li je Centar doneo pravu odluku u skladu sa svojim nadleženostima.

Inače, otac i majka nisu u dobrim odnosima. Ona je podnosila prijave protiv njega za porodično nasilje, zbog čega i ima navodno zabranu prilaska, a isto tako i on je nju prijavljivao ranije za zanemarivanje dece. Najstarije dete nije izmešeteno, jer dete njegovog uzrasta ima pravo da odlučuje da li će ostati sa majkom.

Takođe, porodica nije bila korisnik socijalne pomoći, već je imala svoja primanja.

Inače, ustaljena praksa je da se odluka izmeštana dece iz biološke porodice retko primenjuje kada je razlog za to materijalni satus porodice, već prvenstveno kada je deci ugrožena bezbednost, i egzistencijalne potrebe, što se može zaključiti da je i ovde bio slučaj.

- Porodicama sa decom koje nemaju dovoljno sredstava za život se pomaže na različite načine, i na republičkom i lokalnom nivou. Međutim, ako je deci ugroženo zdravlje i bezbednost, obaveza je službenika Centra da reaguju odmah, a sud odlučuje kada će biti ispunjeni uslovi da porodica bude ponovo na okupu - objasnili su proceduru iz jednog Centra za socijalni rad.

Reagovao Zaštitnik građana

Zbog ovog slučaja reagovao je i Zaštitnik građana, koji je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Centra za socijalni rad u Bogatiću.

- Zaštitnik građana je, povodom medijskih informacija da je policija u Bogatiću podnela krivičnu prijavu protiv majke i da su deca po hitnom postupku privremeno izmeštena u hraniteljsku porodicu, zatražio od resornog ministarstva da izvrši nadzor nad radom Centra u Bogatiću i da ga o rezultatima nadzora obavesti u roku od 15 dana. Od Centra za socijalni rad u Bogatiću Zaštitnik građana traži da u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj o postupanju, o merama i aktivnostima koje je preduzeo u ovom slučaju - saopšteno je iz ovog tela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.