21 GODINA JE PROŠLA OD UBISTVA SURČINSKOG KRALJA: Ubila ga je služba jer je LUPIO ŠAMARČINU MNOGO VAŽNOM TIPU?
Zoran Šijan, Foto: Printskrin

nerasvetljeni zločin

21 GODINA JE PROŠLA OD UBISTVA SURČINSKOG KRALJA: Ubila ga je služba jer je LUPIO ŠAMARČINU MNOGO VAŽNOM TIPU?

Surčinski kralj kako su ga zvali devedesetih, ubijen je 27. novembra 1999. godine

Objavljeno:

Smrt Zorana Šijana te "99 godine odjeknula je kao bomba! Njegova tada već bivša žena pevačica Goca Božinovska vest je primila od pokojnog pevača Šabana Šaulića kada se nalazila na turneji u Italiji, a kako je za medije u više navrata izjavila, to joj je bio jedan od najtežih dana u životu.

Surčinski kralj kako su ga zvali devedesetih godina ubijen je 27. novembra 1999. godine u samom centru Beograda, na raskrsnici Ulice Svetozara Markovića i Nemanjine. S leve strane prišao mu je automobil sa napadačima koji su u njega ispalili smrtonosne rafale iz "škorpiona". "Mercedes" je krenuo niz ulicu, prešao tramvajske šine i zaustavio se udarivši u parkirano vozilo sa druge strane ulice.

Zoran Šijan
Zoran Šijanfoto: Printskrin

Ubistvo vođe surčinske grupe i bivšeg šampiona Evrope u kik-boksu nikada nije rasvetljeno, iako se godinama spekulisalo o mogućim motivima likvidacije, pa je u jednom momentu i Šijanova majka posumnjala na iza svega stoji Služba bezbednosti.

„Mog sina je ubio neko mnogo moćan, a verovatno je u njegovo ubistvo umešana i bivša Služba državne bezbednosti. Ne mogu da uprem prstom ni u koga, ali znam samo da se dva-tri meseca pre smrti posvađao s Markom Miloševićem i da ga je tada ošamario."

Kao vođa surčinske grupe Šijan je nekoliko puta bio osuđivan, dovodili su ga u vezu sa organizovanim krađama i preprodajom ukradenih automobila, kao i trgovinom narkoticima, međutim on je u jednom od retkih intervuja izjavio da to što njegovi prijatelji iz Surčina i on pokušavaju sebi da stvore bolji život, ne znači da su kriminalci.

"Moji prijatelji iz Surčina, trude se, uostalom kao i ja, da nešto stvore, da sebi i svojima omoguće što bolji život“, rekao je Zoran Šijan u intervjuu Svedoku 12. maja 1998, odgovarajući na pitanje o surčinskom klanu. „Svi oni imaju firme, obimne poslove i partnere. Neki moji prijatelji rade sa inostranstvom, gde je, naravno, mogućnost zarade veća. Da li to treba odmah, bez argumenata, podvesti pod kriminal?"

Poslednjem ispraćaju Surčinca prisustvovalo je nekoliko hiljada prijatelja, članova porodice i meštana Surčina. Sahrani su prisustvovali folk pevači Miloš Bojanić, Vanesa Šokčić, Violeta Viki Miljković, Marina Živković, Zoran Kalezić, nekadašnji teniser Slobodan Boba Živojinović sa suprugom Lepom Brenom, Dragan Čović, član Izvršnog odbora Skupštine Beograda, ali i mnogi Šijanovi prijatelji s one strane zakona.

Iza sebe je ostavio ćerku Zoranu i sina Miroslava (Mirka) koje je dobio u braku sa Gocom Božinovskom koju je ostavio zbog Gorane sa kojom ima sina Vukašina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.