VLADA JAPANAC JE BIO DEO EKIPE OKRUTNIH ZEMUNACA, JUČE JE UHAPŠEN: Imao je još 1 nadimak, niko nije znao za to!
Vlada Japanac, Foto: Stefan Jokić

NISTE OVO ZNALI

VLADA JAPANAC JE BIO DEO EKIPE OKRUTNIH ZEMUNACA, JUČE JE UHAPŠEN: Imao je još 1 nadimak, niko nije znao za to!

Njegova lista krivičnih dela je prilično dugačka. Od iznuda, otmica, pretnji i izazivanja opšte opasnosti, Vladi Japancu ništa nije bilo strano

Objavljeno: 10:36h

Nekadašnji pripadnik zemunskog klana, Vladimir Jovanović poznatiji kao Vlada Japanac, uhapšen je juče u Beogradu po međunarodnoj poternici zbog izdržavanje dve kazne zatvor u trajanju od četiri godine.

Vladimir Jovanović bio je strahi trepet beogradskog podzemlja devedesetih godina, a u mafijaškim krugovima nosio je nadimak Soton.

Njegova lista krivičnih dela je prilično dugačka. Od iznuda, otmica, pretnji i izazivanja opšte opasnosti, Vladi Japancu ništa nije bilo strano.

U Beloj knjizi koju je MUP izdao 2001. godine, Jovanović je označen kao član grupe Dušana Spasojevića Šiptara.

Vladimir Jovanović zvani Soton ili Vlada Japanac i Zoran Lepi Branković

Posted by Legende devedesetih on Thursday, December 8, 2016

Godinu dana ranije u njegovom stanu u Budvi krila su se tri atentatora na Vuka Draškovića. Jovanović se na sudu pojavio kao svedok, tvrdeći da ne zna ko je sve koristio taj stan.

Već 2005. godine pokušao je da iznudi 50.000 evra od vlasnika "Maksis taksija" Nenada Mikića. Po izricanju presude pobegao iz zemlje. Srbija je za njim raspisala Interpolovu poternicu, ali se o njemu nije znalo ništa sve do sredine 2008, kada je uhapšen u BiH. Iako je Srbija očekivala da će Vlada Japanac biti uhapšen, BiH ga nije izručila, jer ima i njihovo državljanstvo.

Godinu dana kasnije Italija obaveštava srpske vlasti da je begunac sa Interpolove poternice uhapšen kod njih. Ali Jovanovića nakon devet meseci puštaju iz ekstradicionog pritvora. Utočište pronalazi u Španiji, ali već nakon dva meseca ga hapse zbog falsifikovanih putnih isprava i neispravne vize. Španija ga je potom izručila Srbiji, gde ga je, osim dvogodišnje kazne, čekao zatvor zbog dva slučaja falsifikovanja.

Na aerodromu pretio ubistvom

Japanac nije dugo mirovao, pa je optužen da je 2011. na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ pretio ubistvom Jovanu Hranisavljeviću, svedoku u postupku protiv Jovanovića zbog napada na zatvorskog čuvara.

Vlada Japanac je šest godina kasnije, tačnije u maju 2017. godine osuđen na tri godine zatvora zbog iznude 710 evra i 4.000 dinara od svoje radnice Branke Đorđević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.